dissabte, d’abril 24, 2010

Llibres i roses de la mà

Totes les mirades es troben concentrades vers la mateixa direcció, el cel. La meteorologia es converteix en un factor clau per poder celebrar una bona diada de Sant Jordi, les amenaçadores pluges que ens acompanyaven fa només una setmana han fugit i els pronòstics avancen la presència de bones temperatures pel dia 23 d’abril.

Un dia laborable però amb to festiu perquè Sant Jordi no esdevé mai un dia corrent. Els carrers es troben replets de persones que decideixen anar a fer un cop d’ull a les parades que les llibreries instal·len al carrer i conèixer de primera mà les darreres novetats editorials així com també redescobrir vells clàssics.


La UNESCO va declarar el dia 23 d’abril com el dia mundial del llibre i dels drets d’autor, una proclamació carregada de connotacions literàries perquè casualment, el 23 d’abril van morir tres genis literaris com van ser Miguel de Cervantes, Garcilaso de la Vega, William Shakespeare i Josep Pla. Les enormes diferències que separen aquests autors són palpables a simple vista però el denominador comú és clar i rellevant perquè l’emprempta literària que tots ells ens han deixat encara perdura en els nostres dies.


A totes les viles, pobles i ciutats s’organitzen una pluralitat d’actes entorn Sant Jordi, lectures públiques de fragments literaris, lliurement de premis, xocolatades, conferències, concerts... En el fons, la qüestió latent en tots aquests actes es troba vinculada d’una manera directa amb la promoció de la cultura, entesa des de la seva dimensió més amplia.


El gremi de llibreters espera amb candeletes l’arribada del 23 d’abril perquè durant aquesta jornada es genera un volum important de vendes i en una situació similar es troben el gremi de floristes. La tradició situa la rosa vermella al capdavant de les vendes però cada any podem constatar com aquestes no són les úniques. Els clients més innovadors deixen de banda la tradició i aposten per colors llampants que defugen de la tradicional rosa vermella.


Tanmateix, l’amalgama de colors de les roses combinat amb el reguitzell de llibres conjuntament dibuixen un escenari que només podem observar un dia a l’any, el 23 d’abril. Aquest fet el tenim interioritzat i molts de nosaltres no li donem la importància que realment té i és quan tens l’oportunitat de parlar amb persones que de passada estan a Catalunya quan realment prens consciència de l’abast de la peculiaritat del dia de Sant Jordi.


Si bé és cert que sempre és un bon dia per realitzar l’adquisició d’un llibre, fer-ho per Sant Jordi té connotacions diferents. A més, aquells que ens apassiona el món de la lectura gaudim moltissim anant de parada en parada descobrint obres que anotem dins la llibreta on recollim els llibres que tenim pendent. A més, l’ambient que es respira el dia de Sant Jordi és contagiós, l’acumulació de gent lluny d’ésser quelcom negatiu i farragós és contemplat com un atribut enormement positiu, símbol de l’actitud activa per participar en una festa.

Si a més, en aquest context literari li sumem la llegenda i la tradició que a Catalunya té el dia de Sant Jordi ens trobem amb una jornada rodona envoltada d’una realitat que es troba composada per llibres, roses, cavallers, dracs i princeses.


Article publicat al Diari del Baix Penedès, 23/04/10

Laia Gomis


1 Comments:

At 7:17 p. m., Anonymous Anònim said...

Alveo
I could not resist commenting. Exceptionally well written!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home