dissabte, de desembre 27, 2008

Un litigi que no és cap joc



Els catàlegs de joguines es troben presents en totes les llars on hi ha quitxalla, les creus i els cercles vers les joguines preferides són una constant. No obstant, aquesta informació no es dirigeix només cap al públic infantil sinó que som molts els que agafem aquests tresors replets d’interessant informació per conèixer les novetats existents en el mercat de les joguines.

Realment és un exercici molt entretingut fullejar les nombroses pàgines que integren aquestes revistes monotemàtiques de l’oci infantil, especialitzades, classificades i ordenades d’una manera molt acurada. A més, a mesura que passes els fulls descobreixes una infinitat de productes que fins aquell precís moment ignoraves. Quan els més petits de la casa et relaten la carta als reis que han escrit, te n’adones que hi ha tota una sèrie de demandes que no et sonen de res, és aleshores quan hem d’acabar recorrent als catàlegs de joguines per anar familiaritzar-nos amb la terminologia que els més petits empren amb tanta facilitat i fluïdesa.

En la nostra ment s’hi troben joguines mítiques que mai passen de moda, encara es troben presents a les botigues i amb tota seguretat, esdevenen el reclam de nombrosos infants. No obstant, el mercat del món de les joguines en les darreres dècades s’ha anat ampliant, un fet que té una important traducció en termes econòmics. La competència entre les empreses que es dediquen aquest sector ha anat augmentant, un fet que pels consumidors és positiu sempre i quan, les rivalitats no vagin més enllà i es mantinguin dins un escrupolós respecte vers les regles del joc.

Davant la innocència i la màgia de les joguines tots quedem hipnotitzats i el darrer que pensaríem seria en hipotètics conflictes judicials en aquest món tan especial. No obstant, la realitat és més rica que la ficció i és sorprenent contemplar l’impressionant conflicte judicial que enfronta a dues potents empreses de joguines, Mattel i MGR, concretament, l’objecte de la discòrdia es troba entre els seus productes més importants: les Barbies i les Bratz.

Les Barbies han estat un producte estrella però en els darrers anys aquest protagonisme ha estat desbancat per les Bratzs. Un fet que va fer aixecar l’alerta a l’empresa Mattel i després de donar-hi moltes voltes van descobrir que la persona que havia creat les Bratzs havia estat un dissenyador en plantilla de Mattel que uns mesos després de crear el producte va anar a treballar per l’empresa MGR, productora de les Bratzs.

Davant aquesta situació, Mattel va acudir als tribunals i després d’un veritable peregrinatge judicial, s’ha dictat sentència condemnatòria a l’empresa MGR, la fabricant de les Bratz. D’una banda, s’obliga a l’empresa MGR a deixar de fabricar les Bratz i també ha de procedir a la retirada del mercat de totes aquestes nines una vegada hagin passat les festes nadalenques. No es tracta d’una resolució judicial ferma, encara hi ha opció d’apel·lació.

El món del dret es troba present en totes les facetes de les nostres vides, per alguns pot resultat feixuc, inclòs avorrit però és una realitat incontestable i novament aquest cas ho evidencia. Si finalment, aquesta decisió judicial es confirma, l’aplicació pràctica tindrà una gran importància en termes econòmics per l’empresa però els efectes també es desprendran sobre tots nosaltres perquè dels prestatges de les botigues de joguines desapareixeran les famoses Bratzs.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 25/12/08
Laia Gomis