divendres, de desembre 19, 2008

Dualismes nadalencs


En èpoques amb dificultats econòmiques, les percepcions tenen un gran pes i una influència decisiva per modular el comportament i les actuacions dels ciutadans. Sense ésser massa conscients si en el nostre entorn es respira un ambient afligit on l’optimisme no hi té lloc, tard o d’hora, s’acaba encomanant i les nostres actuacions passen a estar regides sota aquests cànons.

L’equador del mes de desembre l’hem deixat endarrera i ara encarem tota una sèrie de dies carregats d’un simbolisme especial, hi ha qui l’anomena esperit nadalenc o màgia del Nadal. Les festivitats religioses que insipren aquests dies semblen haver quedat reduïdes en un segon pla, i la veritat és que molts som els que aprofitem les festivitats nadalenques per trobar-nos amb tota la família, compartir estones amenes, tranquil·lament al voltant d’un bon àpat.


A més, les festes nadalenques amb el pas dels anys han anat patit canvis i evolucions, així com també han rebut ingerències d’altres cultures i s’han incorporat noves tradicions. Un fet que personalment considero positiu ja que els reduccionismes sempre són perillosos i el fet d’aïllar-se davant un món globalitzat com és el nostre ho considero un error. Recordo que quan era petita, hi havia qui es posava les mans al cap perquè diverses famílies apostaven per guarnir amb llums i vistosos llaços un petit avet.

En aquest moment, sempre apareixia la diàlectica, aquells que seguint fidelment amb la tradició feien el pessebre o els més innovadors que apostaven per l’arbre de Nadal. Avui en dia, aquest debat està superat i crec que les dues realitats es poden compartir, encaixen perfectament i no cal sacrificar l’una en detriment de l’altra ja que no són pas excloents entre elles.



Aquests dies en una conversa recent amb uns amics, aquest dualisme va renéixer però els protagonistes en aquesta ocasió es trobaven personificats amb el pare noel i els reis mags de l’orient. La polèmica sorgia davant quina celebració s’havia de dur a terme a casa nostra. Les posicions estaven clarament enfrontades, hi havia opinions per a tots els gustos, la història novament es repetia, els partidaris aferrims de les tradicions pròpies aïllant les imposicions que venen de la mà del consumisme. Un argument que no vaig dubtar en rebatre ja que si analitzem exclusivament aquestes celebracions en termes de consumisme, ràpidament les hauríem de suprimir totes, ja que en el fons de les tradicions d’aquí i les d’allà trobem un element comú i vertebrador, el consum.


No obstant, el consum no comença ni tampoc acaba durant les festivitats nadalenques sinó que la línea que projecta aquesta actuació que tots amb major o menor mesura duem a terme manté un traç constant i continu durant els tres-cents seixanta cinc dies de l’any, però cal reconèixer que en aquestes èpoques la intensitat és major. No sóc d’aquelles que associa la paraula consum amb connotacions negatives sinó que cal ésser responsable i consumir amb seny, tenint sempre en compte quines són les pròpies limitacions i la necessitat o idoneïtat de l’objecte en qüestió.

En aquest punt desapareixen les diferències, els més tradicionals i els més moderns acaben atrapats per les urpes del consum. En unes cases arribarà el Pare Noel, altres faran cagar el tió i més tard arribaran ses majestats els reis mags de l’orient, carregats de presents. Precisament, si hi ha quelcom que caracteritza aquests dies previs a les festivitats nadalenques és el tràfec i la intensitat amb la qual tots aquests personatges ultimen els darrers preparatius.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 19/12/08
Laia Gomis

24 Comments:

At 4:13 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Molt bé. Si la dualitat que no ens deixa escollir el millor.

 
At 12:17 a. m., Anonymous Anònim said...

Només una puntualització dins el gruix de les tonteries de l'article. A CATALUNYA no hi ha cap dualització, hi ha una tradició que son els reis, arrelats per qüestions RELIGIOSES i no DE CONSUM i una altre, d'un personatge gras, vestit de vermell que de tant en tant posen a la tele en alguna película.Curiós que una socialista defensi la uniculturalitat yanki.

Coses de criatures. Suposo que estas de vacances i toca parlar de banalitats.
Defensar policies torturadors i constitucions feixistes son per dies feiners.

Bon nadal.Per cert, les enquestes ja diuen que us enfonseu.
Visca les CUP

 
At 2:19 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Gràcies Miquel pel teu comentari, la veritat és que constantment, en el dia a dia, ens sotmeten a eleccions excloents on si optes per A exclous a B. No obstant, crec que cal aprofitar les exponencialitats de tots els elements.

A l'amic de la CUP, comentar-li que per la seva informació no estic de vacances, i personalment crec que el tema objecte de l'article no és cap banalitat, ara si així ho creus, no tinc res a dir ni afegir.

És sorprenent la teva capacitat de treure un tema tan recorrent en els teus comentaris amb un article que no té cap afany polític ni partidista.

Et desitjo bones festes i espero que les teves manies persecutories desapareguin amb l'arribada del nou any.

Cordialment,

Laia

 
At 4:30 p. m., Anonymous Anònim said...

segurament es recurrent perquè mentres tu estaràs ben calentona al costat dels teus, altres estaran a la presó per cremar una foto reial, escriure una carta o altres, amb el cos ben nefrat per les pallisses i tortures dels que tu tant defenses i admires.

Be, suposo que tens fusta de política del psc, vull dir del sector chacon, de madre icetas i zaragozas.

Pel dret a decidir lliurement i viure dignament.

 
At 6:53 p. m., Anonymous Anònim said...

Tens molta raó Laia. Jo pel meu gust veig massa personatges vestits de vermell, que per cert son per tot arreu, no se a on viu l'amic de la CUP, que diu que no els veu, ara que tampoc es d'estranyar perquè només veu torturados. Per cert si haguessis estat a New York, sabries el que és la multiculturalitat yanki.
Si tots els de la CUP pensen així,anem apanyats, és el mateix discurs que fan els de Plataforma,canviant només la paraula inmigrants per la paraula torturadors.
Bones festes a tots.

 
At 3:37 a. m., Anonymous Anònim said...

Marc marcot, a quina universitat vas? que t'ensenyin a llegir perquè dius : "Jo pel meu gust veig massa personatges vestits de vermell, que per cert son per tot arreu, no se a on viu l'amic de la CUP, que diu que no els veu"

????????? on ho he dit aixó? jaajaja

Sobre els torturadors? doncs la Tortura està a l'ordre del dia. Com la violencia de génere o altres,... No hi ha res pitjor que l'abús de poder.


dius:
"Per cert si haguessis estat a New York, sabries el que és la multiculturalitat yanki."

Mira que arribes a ser curt per parlar de multiculturalitat yanki quan la societat americana es la més tancada, uniformista i repressora existent ( exloent els talibans ). Tu coneixes la cultura americana?

Per acabar una brillant intervenció digna d'un subnormal ( ja que em dius finament nazi ):

"Si tots els de la CUP pensen així,anem apanyats, és el mateix discurs que fan els de Plataforma,canviant només la paraula inmigrants per la paraula torturadors"

Posiblement, aquells que qüestionem el sistema, que ens hi oposem i li plantem cara, coneixem el veritable rostre del capitalisme actual, de la seva vessant repressiva i el comportament dels cossos policials envers els que ho possen tot en dubte.
Comparar el discurs contra la tortura, a un discurs CONTRA LA IMMIGRACIÓ de la PXC, ja demostra la mala baba i la teva mancança d'arguments.

"dios los cria y ellos se juntan"

Visca les CUP

 
At 7:25 a. m., Blogger Banach said...

Escric perquè em sembla un debat molt interessant. M'agradaria saber què tenen a veure les tortures amb el Nadal. De totes formes el Tió i els Reis no és dualitat? La gent laica que no vulgui fer reis pot fer Pare Noel no? I qui ho vol fer tot? No entenc perquè ho han de monopolitzar tot els reis.

És possible que les CUP considerin aquest fet de vital importància però no entenc la relació. És que els Reis Mags torturen els camells per un viatge tant llarg? O és la tortura que aplica el Pare Noel als rens?

Pel que fa a la multiculturalitat o no yankee. Estic d'acord que hi ha certs Estats que són molt conservadors i poc multiculturals. Però d'altres Estats tenen un gran percentatge d'immigració que no existeix enlloc més del planeta. Pensa que és una cultura relativament jove i que ha agafat aspectes de moltes cultures diferents. No sé quina societat yankee t'han venut però el fet és aquest. Ja m'agradaria que aquí poguessim conviure tant bé cristians, musulmans, budistes i tot el que vingués. Es tracta del respecte al pensament de l'altre.

Per tant, és molt fàcil cridar i tapar la veu dels altres, però de vegades cal saber què i perquè ho cridem.

Ale anònim, ara ja pots fer-te l'ofès, dir-me socialista o el que creguis que farà més gràcia als lectors d'aquest bloc.

 
At 8:36 a. m., Blogger garmir said...

Hola Laia:
Bon Nadal i any nou.
Edmundo.

 
At 2:38 p. m., Anonymous Anònim said...

Alguns policies fan cagar el tio (el tio del comando Nafarroa o un simple kaleborrokista), li donen cops i ell es cague amb la puta que els va parir. Aquí tenim la relació tortura-tio que buscava el company.

Aquest bloc dóna molt de sí! Molt divertit, de debò: hi ha la princesa, el 'cupero' dolent, els galants educats i sosos, el pepero despistat...

Bé, m'acomiado amb una cita de Racine: "Per allà ve el socialista amb la seva 'limousine'"

Salut!

 
At 5:14 p. m., Anonymous Anònim said...

Si company anònim soc el Cupero dolent.Però que la claca sociata m'hi consideri ja m'està be. La relacio tortura - tio simplement GENIAL.

i com molt be parles de la princesa, hi ha que per mullar el xurru farien i dirien el que fos jeje.Fixat que ni una persona femella escriu al blog.Ja se sap, els multicultis del psc tenen maneres estranyes de lligar JUAS JUAS.Ara que viein les fotos no m'estranya.

i una cosa, no t'oblidis el payaset del blog, en BENACH perdó en Banach. S'ha de fer el simpàtic aviam si la Laia cau,noi ni així...

Pels sociates de piscina privada amunt el psc i icv

firma: El dolent de les CUP

 
At 5:33 p. m., Blogger Banach said...

No em pots respondre que busques relacions estranyes?

No tens arguments?

Pallasset sí, i amb orgull. Com a mínim no falto al respecte a ningú.

Per la teva informació, tinc parella estable i no és la Laia, em sap greu decebre't.

Finalment, si tant de puta mare són les CUP aquestes, com és que Ciutadans tenen 3 diputats i les CUP cap?

Quins projectes tenen les CUP sobre el futur de l'Estat de Catalunya? Anarquia? Oligarquia? O potser una dictadura paramilitar basada en la tortura als que pensen diferent?

 
At 5:36 p. m., Blogger Banach said...

Per cert, no tornaré a discutir amb tu fins que no sàpigues què és el respecte i el diàleg.

A mi em rellisca com pensis, però no tens perquè faltar a ningú. Per tant, jo optaré per ignorar-te fins que no diguis coses una mica intel·ligents.

 
At 6:15 p. m., Anonymous Anònim said...

Banach, totalment d'acord amb el que dius,jo no hi perdria més el temps,només escriu de forma despectiva, per provocar,i sense arguments, criticant a qualsevol que opini.
Bones festes

 
At 9:44 p. m., Anonymous Anònim said...

Benach :
"Pallasset sí, i amb orgull. Com a mínim no falto al respecte a ningú. " que fi que ets :)


Per la teva informació, tinc parella estable i no és la Laia, em sap greu decebre't.
uoooooooo ja ho diuen que per cada noi hi ha 3 noies perquè sino, podries sortir a les notícies.Aixó si que te mèrit i no la Independència.

Finalment, si tant de puta mare són les CUP aquestes, com és que Ciutadans tenen 3 diputats i les CUP cap?
Aqui ja t'has lluit. Potser perquè no s'ha presentat?

Ara a les municipals que SI es va presentar:

48 regidors. 22 de CUP propis i 26 en coalició.
Exemples:

Arenys de Munt (1),
Berga (2),
Capellades (2),
Cardedeu (1),
Celrà (1),
Manresa (1),
Mataró (1),
Molins de Rei (1),
Montesquiu (1),
Sallent (1),
Sant Celoni (2),
Torà (1),
Valls (1),
Vic (2),
Viladamat (1),
Vilafranca del Penedès (2) Vilanova i la Geltrú (1)
....
....

Ja veus, nosaltres si treballem desde la base i pel poble.

Per cert, per molt que et rellisqui el que penso, ets el payasso del blog

Marc, comparar CUP i els nazis de la PXC que et sembla? a mi que ets un impresentable

 
At 9:55 p. m., Blogger Banach said...

Bones anònim, jo sóc el pallasso, però tu ets el feixista que no admet opinions contraries a les teves.

Si la CUP és això, m'hi cago al mig. Només et falta la camisa blava i el jou i les fletxes eh nano.

;) Ara si que t'he donat teca...

 
At 10:09 p. m., Anonymous Anònim said...

No provoques Banach, em fas gràcia. I sincerament, em preocupa poquissim que tu o algú que defensa assassins i torturadors em digui feixista.

LA meva manera de pensar, esta fonamentada el l'amor a la meva terra, la meva cultura i identitat. També en el dret a viure dignament. No en l'odi, la repressió i les continues prohibicions al poble de Catalunya.

Visca la terra

 
At 10:28 p. m., Blogger Banach said...

PErquè no em denuncies? Saps que és delicte torturar i fer apologia del feixisme?

O potser acuses sense fonament? Cosa que són injuries i també és un delicte?

 
At 10:59 p. m., Blogger Banach said...

I el projecte de pais? No tens resposta? Què farem independència municipi a municipi?

 
At 12:10 a. m., Anonymous Anònim said...

Banach, no cal ni que contestis als impresentables, ja te'ls presento jo: l'un és de PxC i l'altre un "niño bonito" que viu a costa de la seva senyora i de la familia de la seva senyora que potser també arriba amb "limusine"...No mi refereixo directament perquè la gent que insulta tant gratuitament, per mi no val la pena esmerçar-hi temps...si ladran, pues calbagamos. Bones Festes.

Muntsa

 
At 11:42 a. m., Anonymous Anònim said...

Això s'anima:
Jo seré "el niño bonito", Banach serà "Banach O'bama" i tu Muntsa seràs una mena de "señorita Rottenmeyer" que educaràs en el socialisme més auster a Princesita i l'allunyaràs de les males influències de "cupero dolent" i "niño bonito" perquè s'acabi casant amb "Banach O'bama".
Tot lliga.
M'acomiado amb una altra cita, de Claude Monet: "le socialiste a toujours dans la main son CARNET"
Salut i Bon Nadal!

 
At 4:57 p. m., Anonymous Anònim said...

Anònim. Bon nadal del Cupero dolent.

Molt divertit el teu comentari, com a mínim algú que sap fer servir el sarcasme.Perquè alguns ho proven i fan realment pena, però pena de la bona.

Visca les CUP, poble a poble estimant i fent país."Podemos"

PD: imagineu si arriba a ser dolent l'articla de la Laia que s'ha capgirat totalment el tema.

 
At 11:23 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Desconecto un dia i trobo una veritable novel·la per entregues al meu bloc.

Així que anem a pams, les obsessions malaltisses de l'amic de la CUP són prou conegudes per tots els membres d'aquest espai perquè tan li fa el tema de l'escrit, ell per davant o pel darrera procura introduir les tortures i la guardia civil perquè els seus raonaments prenguin més força.

La veritat és que l'amic de la CUP ha arribat a límits surrealistes totalment, anant tant lluny i tocant aspectes que no venen a cuento com són les vides privades de les persones. Quin interés pot tenir les maneres de lligar dels socialistes, si tenim parella o no... totalment superflu i company, aquí si que no hi penso entrar ja que la meva vida privada és totalment meva i d'aquelles persones que jo vull que la coneguin. Així que qualsevol xixarelo no hi podrà furgar.

Si et penses que amb aquests comentaris em provocaràs perquè dugui a terme un al·legat, sento dir-te que no ho aconseguiràs perquè aquesta tafaneria encoberta que es palpa dels teus comentaris no serà satisfeta amb tanta facilitat.

T'has montat una pel·licula, que t'asseguro que tens futur en el món cinematogràfic. Així que t'animo a iniciar un projecte en aquest món tot i que espero que ho facis amb major educació i respecte del que demostres en aquest espai.

No tinc ganes de seguir escribint per una persona que no mereix ni un segon del meu temps d'oci, així que ben clar ha quedat el meu posicionament.

Ara no em vull oblidar d'agrair sincerament la paciència que el Banach i la Muntsa han demostrat en aquest espai perquè davant de tanta impertinència acumulada, perdre els papers és força fàcil.

Cordialment,

Laia

 
At 11:08 a. m., Anonymous Anònim said...

Em sembla patètic que un personatge anònim, suposadament de la CUP, (dic suposat perquè tota la informació que ha donat es troba perfectament detallada a la seva pàgina web) tingui una actitud tan bel•ligerant, i que sense argumentar res al respecte de l’escrit, vagi donant mots i qualificatius a les persones que han argumentat, seguint la tesi de l’escrit, en aquest espai.

Es poden tenir opinions diferents, és cert. Ningú pensa igual sobre el mateix tema, sempre hi haurà matisos. També trobo patètic que s’insulti per la ideologia política de la ponent. Respecte és el que sempre ha faltat en aquest país i aquí s’està demostrant. Sense distinció. Però el pitjor de tot, i el més inadmissible, són les faltes de respecte als tercers que no pensen de la mateixa manera que l’ideari de la CUP, o d’aquesta persona en particular. Per cert, també crec que aquesta mena d’insults i faltes de consideració s’han de dur a terme no des de l’anonimat, cosa que demostra una marcada covardia.

Dit això, estic d’acord que existeix una dualitat marcadament contrastada, i fins i tot manipulada (l’autèntic “Santa” anava vestit de verd, era un ser fantàstic dels boscos de la Lapònia finlandesa; El vestit vermell va ser un invent de Coca-Cola perquè verd i vermell no lligava gaire a les seves llaunes i ampolles, com tampoc a la seva publicitat) però considero que també nosaltres hem deixat que aparegui amb més força al llarg del temps. Tot i així tothom és lliure de fer els costums que vulgui a casa seva, no crec que hagi de ser motiu de denúncia. Però si que podríem procurar més pels nostres costums, perquè també forma part de la nostra identitat com a poble, com a país. Més que els reis mags, el tió potser és el més dèbil de tots, “lluitant” contra un globalitzat Pare Noel.

Bones festes i respecte per tots.

Frederic Porta

 
At 1:16 a. m., Blogger Tiffany Renee Phillips said...

Cute pictures. Merry Christmas and Happy New Year!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home