dissabte, de juny 14, 2008

Jornades de la Penedesfera

La Penedesfera s’ha aplegat durant aquest divendres i el dissabte a Gelida en unes jornades tremendament interessants. La meva idea inicial era acudir els dos dies però la fase precongresual en la qual ens trobem immersos els diversos partits polítics em va impedir estar ahir a la tarda a Gelida perquè a la mateixa hora tenia una reunió a Tarragona.

Malgrat, aquesta petita incidència, el dissabte he estat tot el matí i bona part de la tarda gaudint de les jornades de la Penedesfera. De bon matí, descobria gràcies a la taula rodona que explicava diverses però interessants experiències blocaires relacionades amb el món de la cultura el potencial cultural que s’amaga darrera dels blocs. Així com també, gràcies a les aportacions realitzades pels professors i els pedagogs presents a la taula me n’adonava com un bloc pot esdevenir un important instrument educatiu.

L’aventura d’iniciar un bloc pels infants desperta un interès vers el immens món virtual i de manera indirecta, lluny de les imposicions del professorat, els estudiants senten la necessitat d’escriure i comunicar-se publicant a la xarxa els seus escrits. D’aquesta manera, l’activitat educativa no queda reduïda a les classes i els treballs que es duen a terme en la pròpia aula sinó que tots nosaltres en podem ésser coneixedors.

A mig matí, arribava el moment de deixar l’espai que ocupava entre el públic i ocupar la meva cadira a la taula rodona titulada “Bloc, Polítics i Territori”. La veritat és que he tingut l’enorme plaer de participar en aquestes jornades, així que el meu agraïment infinit pel Daniel Garcia Peris, que em va convidar a ésser membre d’aquesta taula i també a tots els companys amb els quals he compartit taula.

En un principi, la llista d’assistents era molt amplia i extensa però per diversos motius tan sols hem format part de la taula Blocs, política i Territori: el diputat de CIU al Congrés, Carles Campuzano, el regidor d’ERC a l’Ajuntament de Vilafranca, Pep Quelart, el jove blocaire i autor del llibre 439 días: De CÓMO ZAPATERO BUSCÓ LA PAZ, Nacho Corredor, un membre de la Plataforma de la Vegueria del Penedès, Josep Guillen i jo mateixa. Tots moderats per la jove directora de Ràdio de Gelida, la Laia Carrillo.


No estic acostumada a participar en jornades d’aquesta magnitud però he procurat aportar la meva visió personal dels blocs, d’una banda relatant quin motiu em va conduir a obrir aquest espai a la xarxa, com he comentat en altres ocasions, simplement volia permetre l’accés a totes aquelles persones que volien llegir la meva col·laboració setmanal al Diari del Baix Penedès. Ara bé, quan vaig constatar les enormes potencialitats d’aquest instrument virtual, no m’ho vaig pensar dues vegades i vaig començar aprofitar totes elles.

D’una banda, el bloc em permet explicar activitats i tasques que es troben intrínseques dins el paper de la militància activa que sempre he defensat. D’aquesta manera, obro la porta perquè els ciutadans que ho desitgin puguin conèixer tot el complex entramat que s’acostuma associar en el conjunt de la classe política i dins la mesura de les possibilitats desfer vells tòpics. Sempre, visions i percepcions, passades pel meu sedàs personal, perquè en aquest punt hem coincidit plenament amb el Carles Campuzano, ja que reproduir els coneguts argumentaris que s’efectuen pels partits polítics no tenen cap interès pels ciutadans i els blocs que segueixen aquestes pautes tenen els dies comptats a la xarxa. Així com la interacció directa entre els ciutadans i les persones que escrivim els blocs, gràcies els comentaris es poden articular crítiques, denúncies i també noves idees que potser se'ns havien passat per alt.

A més, la jornada d’avui, m’ha permès conèixer a nombroses persones que tan sols coneixia virtualment i una vegada acabades les jornades gaudir d’una interessant tertúlia espontània que s’ha generat entre persones de la meva mateixa edat, inclús més joves que jo!!! Una realitat que us puc assegurar no acostuma a ésser massa habitual però mentre degustàvem el pica a pica Penedesferic hem tingut temps d’analitzar diverses qüestions de l’actualitat més imperant.

Tan sols em resta felicitar als organitzadors per aquestes primeres jornades tot esperant que es repeteixin l’any que ve. A les nostres mans tenim que aquest projecte progressi i vagi més enllà, a més, gràcies al poder de la xarxa, estic convençuda que la Penedesfera seguirà ben viva i procuraré continuar seguint de prop, les opinions i els comentaris generats per aquelles persones amb les quals avui he compartit taula i/o tertúlia.


D'esquerra a dreta: Pep Quelart (regidor d'ERC a l'Ajuntament de Vilafranca), Carles Campuzano(diputat de CIU al Congrés), Laia Carrillo (moderadora, directora de Ràdio Gelida), Laia Gomis (PSC), Nacho Corredor(autor del llibre 439 días: De cómo Zapatero buscó la paz), Josep Guillen (Plataforma Vegueria del Penedès)

9 Comments:

At 10:50 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Molt bé, Laia. Molt ben exposat. Ara a per la de l'any que ve.

 
At 6:34 p. m., Blogger JG said...

Bona crònica, com sempre. Entre tots vam poder copsar la necessitat que els blogs siguin un espai de debat continu, d'interacció amb i de la ciutadania i d'actualització política dels partits, i en això hi vau incidir els tres contertulians de partit.
Jo vaig intentar introduir l'element de crítica social i política, però estava bastant en minoria...
Que vagin bé els exàmens!. Ens veiem!.

 
At 9:39 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Gràcies Miquel pel comentari i també per venir a treure el cap fins a Gelida.

Les jornades van ser interessants i en la taula en la qual vaig participar, polítics, militants i persones no adscrites a cap partit vam arribar a una conclusió comuna: la importància dels blogs i totes les seves potencialitats si s'empren correctament.

Josep, en minoria no estaves home... tenies una gran part dels assistents al teu costat, una realitat ben visible amb les nombroses samarretes en defensa de la Vegueria del Penedès que lluien.

Ja t'explicaré que tal els examens... aquestes alçades haurien d'estar tots fets!

No sé si ja has acabat però si encara et queda algun examen per fer...bona sort!

Una abraçada!!!

Laia

 
At 11:00 p. m., Blogger JG said...

Vull dir que estava en minoria a la taula..., faltava el Pau Batlle com a membre d'associacions. De fet, en relació al panorama general, tu sí que estaves en minoria "de partit", perquè cap dels blocaires polítics del PSC van assistir a l'acte... i això?

 
At 7:36 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Josep, no era tema partit. Era una cosa més personal i si a més era del partit millor. Però no tenia un aire tan institucional. Almenys és el que jo crec.

 
At 9:42 p. m., Blogger JG said...

Ja, però crec que és destacable que en un acte obert, participatiu i on es parlava de fer política des dels blogs, els polítics blocaires del PSC no hi fossin, mentre de CiU i ERC sí. De fet tampoc sé si es va convidar a cap polític amb blog del PSC, però entenc que sí en tant que se'n van convidar dels altres.

És el que deia la Laia, els blogs són per fer-los servir, actualitzar-los, treballar-los... i sinó no serveixen, i crec que les jornades de Gelida era una vessant més per treballar en aquest sentit i fer-se visible. Potser als polítics del PSC no els interessa el Penedès, com ja ens han demostrat alguna vegada.

 
At 10:13 p. m., Blogger Laia Gomis said...

És veritat que faltaven blocaires del PSC a les jornades. Ara bé, si no van venir us puc assegurar que no és perquè passin del Penedès ni tampoc perquè es mostrin aliens al món dels blogs.

La veritat és que vaig rebre algunes trucades de blocaires del PSC uns dies abans de les jornades i tots ells em comentaven algunes que altres dificultats sobrevingudes que els feia impossible estar presents a Gelida.

A banda, cal afegir que ens trobem en una època bastant moguda políticament parlant des de la vessant interna de molts partits polítics. Un Congrés d'un partit polític genera mooolta feina, la veritat.

Precisament, el divendres no podia assistir a la ignaguració de les jornades perquè tenia una reunió al PSC de Tarragona, en tant com a delegada al Congrés del PSC, havia de participar en l'elecció dels delgats al Congrés del PSOE.

Em consta que el dissabte molts companys i companyes tenien reunions relacionades amb el Congrés del PSC que celebrarem el proper 18, 19 i 20 de juliol.

Així doncs, fins aquí aquest petit aclariment sobre la qüestió que plantejava el Josep.

Laia

 
At 11:49 p. m., Anonymous Anònim said...

Benvolgut/da,

Avui s’ha aprovat la “Directiva del retorno, també coneguda com Directiva de la Vergonya. Entre altres coses, amb aquesta directiva es pot retenir a una persona durant 3 anys per haver creuat una frontera. La gran majoria de parlamentaris socialistes europeus hi ha votat en contra. En canvi, tots els diputats del PSOE menys dos hi ha votat a favor. Com a votant socialista m’agradaria saber la seva posició al respecte i, en cas que hi estigui en contra, quines han estat les seves actuacions per fer sentir i defensar la seva posició dins del partit socialista.

Cordialment,

Jordi Martinez

 
At 3:10 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Jordi, estic informada de la directiva aprovada al Parlament Europeu i també sóc conscient de la correlació de forces que s'han pronunciat a favor i en contra.

He de reconèixer que des de mitjans del mes de maig, llegeixo la premsa en diagonal, no pas perquè no tingui interès el contingut de la mateixa però és que el dia té 24h i a tot arreu no arribo.

Els exàmens ocupen pràcticament la totalitat del meu temps, una mostra d'aquest fet és la manca d'actualitzacions d'aquest blog.

A la meva taula, s'acumula des de fa un mes una pila de papers, informacions, notícies, estudis i anàlisis relatives a les qüestions d'actualitat més imperant que la manca de temps m'impedeix prestar l'atenció que es mereixerien. Per aquest fet, tant aviat com acabi els examens començaré a llegir detingudament totes aquestes qüestions que tinc pendent.

Seria agoserat per la meva part, pronunciar-me emetent un judici de valors positiu o negatiu vers una directiva que conec simplement superficialment.

Aquest fet no extreu que quan llegeixi, analitzi i estudiï el contingut de la mateixa, emeti públicament la meva opinió personal. Mai he tingut cap problema en mostrar una posició diferent d'aquella adoptada en el meu partit, és més, sóc d'aquelles que expresso la meva opinió amb sinceritat en el si del meu partit.

Tanmateix, els parlamentaris socialistes europeus segur que coneixen abstament aquesta matèria i et podrien resoldre la teva inquietut.

Si no ho tinc mal entès, crec que Raimon Obiols i Josep Borrel, dos europarlamentaris socialistes, van votar-hi en contra.

Lamento no poder-te aportar més informació al respecte ni poder respondre amb rontunditat la qüestió que em plantejaves.

Cordialment,

Laia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home