dissabte, de maig 31, 2008

Trenta anys al servei del projecte socialista



Les celebracions i els aniversaris acostumen anar envoltats d’un clima d’alegria i felicitat força peculiar. Quan aquesta realitat es trasllada en el si d’un partit polític no tenen lloc massa canvis substancials sinó que més aviat tendeix a consolidar-se l’ementada tendència.

Els socialistes catalans ens trobem en plena celebració, enguany commemorem el trentè aniversari de la creació del Partit dels Socialistes de Catalunya. L’any 1978 es troba en la memòria col·lectiva de nombrosos ciutadans del nostre país, l’aprovació de la Constitució potser és l’esdeveniment més conegut per tots nosaltres. Ara bé, els socialistes catalans quan mirem endarrere contemplem amb una certa devoció el llarg i extens camí recorregut durant aquestes tres dècades.

Anit, a l’annex del Palau Sant Jordi, es va celebrar una vetllada especial dedicada a totes les persones que van engegar el projecte socialista en els difícils temps que corrien en la llunyana època de la dècada dels setanta. L’esforç, la tenacitat i el convenciment del projecte polític van esdevenir peces cabdals per fer possible la creació del Partit dels Socialistes de Catalunya.

La figura emblemàtica de Joan Reventós va planar durant tota la celebració així com també la de molts companys i companyes que dissortadament ja no es troben entre nosaltres, d'una manera molt especial, destacar el sonor i emotiu aplaudiment de tots els presents a l'acte vers l'Ernest Lluch

Com veieu, vaig tenir l’enorme plaer d’assistir aquest acte gràcies a la generositat d’un veterà socialista que de llarg porta trenta anys (m’atreviria a dir que algun més...) implicat en el projecte socialista. Per aclarir algun dubte, a través d’una simple operació matemàtica podeu deduir que la persona que escriu aquestes línies l’any 1978 no estava ni nascuda i per tant encara menys podia participar activament en el projecte socialista.

No vaig viure aquella època ara mentre ens desplaçàvem fins a Barcelona coneixia tota una sèrie d’anècdotes i curiositats relacionades amb aquest període concret de la història del socialisme català. Els llibres procuren recollir el testimoniatge però no és el mateix llegir les informacions que escoltar-les directament de les persones que van viure en primera persona els fets. El to de veu, la intensitat del missatge, les paraules emprades...massa elements que van més enllà de la literalitat dels texts escrits.

La veritat és que vaig gaudir molt intensament de l’acte organitzat des del PSC, no tant per l’àpat que es va oferir sinó més aviat per l’oportunitat que sempre brinden aquestes ocasions especials que permeten intercanviar unes paraules amb companys i companyes d’arreu del territori català i retrobar-se amb persones que el dia a dia no ens permet veure.

El Baix Penedès és un territori que ha vist nèixer i crèixer grans exponencials socialistes i aquest fet suposa que compti amb nombrosos companys i companyes socialistes que l’any 1978 ja formaven part del projecte socialista. Diversos motius van provocar que alguns d’ells no poguessin asssitir a la festa organitzada a l’annex del Palau Sant Jordi però aquest acte va comptar amb una destacada delegació baixpenedesenca encapçalada pel Martí Carnicer, l’Ernest Benito, el Pep Guasch, l’Albert Rius i el Josep Rius.


D'esquerra a dreta: Josep Rius, Laia Gomis, Pep Guasch, Ernest Benito, Martí Carnicer i Albert Rius

2 Comments:

At 9:59 a. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Aquest tipus de trobades serveixen per enfortir el tronc d'un partit, una entitat i una empresa. A vegades busquem gran miracles i ens oblidem de recursos que tenim a l'abast de la mà i no s'utilitzen el suficient. Si ho fessim potser tots entendríem millor moltes coses.

 
At 3:59 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Comparteixo plenament el teu comentari i a més crec que la trobada d'ahir també tenia un valor afegit en agraiment i reconeixement a totes aquelles persones que tant van treballar per la construcció del projecte socialista, sense ells no haguessim arribat tant lluny.

Aprofito aquest comentari per expressar públicament l'enorme satisfacció i l'orgull que sento en veure el fort compromís de diversos companys i companyes socialistes. En èpoques bones i en aquelles que no ho són tant sempre al peu del canó, deixant de banda els personalismes i treballant al servei del projecte.

Des del primer dia de la meva militància he procurat seguir de ben a prop l'actitud noble i lleial que han demostrat durant tres dècades nombrosos socialistes. De manera molt especial, la nostra comarca, compta amb grans referents socialistes i aquest fet m'ha permès entrar en contacte directe amb tota una sèrie de valors que es troben allunyats dels personalismes, els cops de colze i les tan barroeres lluites pel poder.

L'essència socialista en bona part es troba enclavada en la nostra comarca, alguns noms com ara el Joan Reventós, el Pep Jai, la Marta Marta, Carlos Barral per posar-ne alguns en són una bona mostra d'aquesta realitat. Sense oblidar-me del paper cabdal que continuen desenvolupant socialistes com ara el Martí Carnicer, el Pep Guasch, l'Ernest Benito, la família Rius entre molts altres.

Una abraçada!

Laia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home