dissabte, d’abril 12, 2008

Nou govern

Les especulacions s’han acabat quan hem conegut els noms de les persones que integraran els ministeris durant la IX Legislatura. Canvis importants en l’organització d’alguns ministeris amb gran pes polític acompanyats de cares noves.



En primer lloc, deixeu-me començar pels dos únics noms que tots sabíem que continuarien en el govern i repetirien les responsabilitats que estaven desenvolupant en l’anterior legislatura, MªTeresa Fernández de la Vega al capdavant de la vicepresidència primera i Ministra de la Presidència i Pedro Solbes, vicepresident segon i Ministre d’Economia.


Després d’aquests importants puntals del govern de Zapatero, veiem que finalment l’Alfredo Pérez Rubalcaba ha donat el braç a tòrcer i repeteix al capdavant del complex Ministeri del Interior. Les seves darreres declaracions públiques ens deixaven amb l’ai al cor a tots aquells que creiem amb la gran capacitat de treball que té l’Alfredo així com també la important vàlua personal i alhora política d’una persona que els socialistes no ens podíem deixar escapar. Dins l'entramet món de les relacions internacional, Zapatero continua apostant pel diplomàtic Miguel Ángel Moratinos, una persona que coneix a fons el Ministeri d'Afers Exteriors.

En canvi, en la composició del nou govern sempre hi ha aquells que renoven però també altres que marxen del govern perquè la renovació i els canvis són dos elements intrínsecs a l’activitat política. Un parell d’exemples que m’han cridat l’atenció són l’absència en el nou govern de Jesús Caldera (ministre de Treball i Afers socials) i de Cristina Narbona (Ministra de Medi Ambient).




Els socialistes catalans obtenim dos ministres, d’una banda Carme Chacón ocupa el Ministeri de Defensa mentre que l’alcalde d’Hospitalet del Llobregat, Celestino Corbacho, assumeix les responsabilitats del Ministeri de Treball i Immigració.




La darrera remodelació del govern que va tenir lloc en la passada legislatura, donava una pista important sobre l’orientació de la configuració del govern que José Luis Rodríguez Zapatero estava projectant de cara la legislatura que tot just comença a caminar. Així doncs, Elena Salgado, Bernat Soria i Cesar Antonio Molina continuen al capdavant del Ministeri d’Administracions Públiques, Sanitat i Cultura, respectivament.



Dues cares força conegudes de l’anterior govern no només continuen sinó que veuen ampliades les competències dels seus ministeris. D’una banda, Mercedes Cabrera, en aquesta legislatura a més d'ocupar el Ministeri d’Educació que sigui dit de passada el tenia apamat i el coneixia perfectament, s'ocuparà de Política Social i l’Esport. Mentre que la gallega Elena Espinosa, assumeix les responsabilitats pròpies de Medi Ambient, Medi Rural i Marí.

Aquestes alçades arriba el moment de donar conèixer aquelles persones que fins al dia d’ahir per molts de nosaltres eren desconegudes però a partir d’avui mateix es trobaran sota la pressió de les càmeres.



Deixeu-me començar per la ministra més jove del nou gabinet, Bibiana Aido, una gaditana que conec virtualment gràcies a l'efecte enllaç que suposen els blogs perquè d'un vas a un altre i així va ser com vaig trobar durant la campanya de les passades eleccions generals i autonòmiques a Andalusia, el blog d'aquesta jove, Amanece en Cádiz,, avui la Bibiana és Ministra d'Igualtat.



El Ministeri de Ciència i Innovació l’encapçala la donostiarra Cristina Garmendia, una dona que coneix de prop l’àmbit de la genètica i la biotecnologia. En el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme veiem la incorporació de Miguel Sebastian. En darrer lloc, dins els nous ministres, esmentar la titular de Vivenda, Beatriz Corredor, registradora de la propietat i experta en matèria de vivenda.



Aquestes alçades alguns es pensaran que m’he oblidat de dos ministres però els tinc ben presents i els deixava per la darrera part d’aquest escrit. D’una banda, el Ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, que arrel de la darrera vaga de funcionaris de justícia molts es pensaven que la mateixa li costaria la cartera. Afortunadament, el president Zapatero no s'ha deixat influir per les pressions externes i ha confiat en una persona que coneix el món de la justícia com pocs.

I la sorpresa que personalment he tingut quan he vist que el Ministeri de Foment, continua en mans de la dona de ferro andalusa, Magdalena Álvarez, una persona que molts ens pensàvem que tenia els dies comptats en el món polític però l’expressiu somriure que va realitzar ahir quan li van preguntar per la possibilitat de la seva reeleccio al capdavant de Foment, em va donar pistes d'un possible retorn.
En línies generals, penso que es tracta d'un govern potent i estic convençuda que durà a terme un treball vigorós a partir del proper dilluns, data en la qual els ministres prometen/juren el càrrec i la mateixa tarda hi ha una convocatòria extraordinària del Consell de Ministres. A més, es tracta d'un govern que combina amb gran encert l'experiència de sòlids polítics però obre la porta a noves incorporacions que aporten joventut i també il·lusió per encarar els nous reptes del projecte de futur que s'ha de desenvolupar en els propers quatre anys.

2 Comments:

At 5:09 p. m., Blogger garmir said...

Hola Laia:
He vist la ministra amb Blog i l´he consultat sé que serà dificil, peró seria bó que el continués fent.

 
At 11:55 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Jo també sóc del teu parer però molt em temo que dissortadament aquest espai de comunicació directe amb els ciutadans es veurà interrumput per la pressió del pes de l'agenda ministerial.

La política 2.0 continua sent un repte pendent, es donen petites passes però queda un llarg i pedregós camí per recorrer.

Una abraçada!

Laia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home