dilluns, d’abril 14, 2008

Celebració de la II República


14 d’abril, una data que els socialistes vendrellencs no deixem passar de llarg en el nostre calendari. Avui, com cada dia 14 d’abril un grup de companys i companyes socialistes ens hem aplegat al cementiri del Vendrell per recordar un dels períodes més fructífers de la història del nostre país, la II República.

Tanmateix, el salt quantitatiu i qualitatiu de prosperitat, igualtat i llibertat tan sols va durar cinc anys. Els responsables que aquesta realitat s’aturés van ser un petit però influent sector de la societat espanyola. La manca de cultura democràtica els va aportar a no assumir la desfeta electoral de les urnes i no trigarien en dur a terme el fatídic cop d’estat del juliol de 1936.

A partir d’aquell moment s’iniciaria un llarga guerra civil que dividiria famílies i pobles sencers. No obstant, davant la barbàrie i el feixisme, milers de persones van lluitar defensant els valors republicans i no van dubtar en donar tot allò que tenien a les seves mans per salvaguardar un règim democràtic, arribant a lliurar el bé més preuat que els éssers humans tenim, la pròpia vida.

El nostre humil però sentit homenatge anava dirigit a tots ells, milers de ciutadans anònims que van lluitar en defensa dels valors republicans. A més, hem volgut remarcar que el pas dels anys lluny de contribuir a l’oblit afavoreix que entre les nostres consciències neixi un sentiment d’enorme gratitud i respecte vers tots ells.

Unes emotives paraules acompanyades d’un ram de flors ha estat l’eix central de l’acte que els socialistes vendrellencs hem dut a terme avui recordant i homenatjant la II República.