divendres, de setembre 28, 2007

El món del motor, prioritari


La programació televisiva durant el cap de setmana pateix un canvi substancial perquè les preferències dels telespectadors varien. Durant la setmana, els programes es troben delimitats i acotats evitant la improvisació que només té lloc de manera esporàdica quan algun esdeveniment amb gran ressò mediàtic succeeix. És en aquest moment quan s’ha de recorre a la interrupció momentània de la programació ja que es converteix en una necessitat per tal de donar a conèixer les informacions d’última hora.

Ara bé, darrerament he pogut constatar com l’excepció assoleix la categoria de pràctica habitual perquè si engeguem la televisió durant el cap de setmana podrem constatar que la fórmula 1 s’ha introduït amb força en diversos mitjans de comunicació. No fa massa anys, aquesta modalitat esportiva només despertava l’interès d’un petit grup de persones amants del món del motor però en els últims anys aquest esport ha tingut un important repulsiu.

No conec de fons les causes que han originat aquest increment de seguidors de la fórmula 1 però m’atreviria a esmentar que la presència de l’espanyol Fernando Alonso dins la competició ha tingut alguna cosa a veure. Els primers mesos apareixia de manera tímida en les seccions esportives la figura d’aquest esportista asturià i a mesura que anava guanyant campionats es feia un petit forat. Així, de manera lenta però progressiva el seu nom es convertia en popular.

La consolidació de Fernando Alonso es va convertir en una realitat amb el seu primer triomf, és a dir, quan va guanyat el campionat mundial de la fórmula 1 de la mà de l’escuderia Renault. Des d’aquell dia fins avui, s’ha endut un altre campionat del món i ara ja no es troba sota l’escuderia de Renault sinó que ha canviat per Mc Laren. A més, no està de més citar els estires i arronses que el pilot espanyol té amb el seu company d’equip, Louis Hamilton. Un tàndem peculiar perquè dia si i dia també protagonitzen espectacles bastant patètics.

Molts us pensareu que tinc gran coneixement del món de la fórmula 1 però no és pas cert sinó que disposo de tota aquesta informació després d’esperar diumenge rere diumenge que acabin les curses de fórmula 1 per poder seguir de prop l’actualitat informativa. Mentre no finalitza la competició, els experts van comentant diversos aspectes relacionats amb el món del motor i així és com he anat introduint dins el meu vocabulari paraules i expressions relacionades amb aquest món.

Ara bé, recordo que fa uns anys quan el rellotge marcava dos quarts de tres, hora en la qual comença el telenotícies, la cursa que TV3 oferia en directe es traslladava al Canal 33 on tots els seguidors la podien seguir de prop. Tanmateix, enguany no és així perquè des del primer minut de la cursa fins el darrer s’ofereix per TV3 i fins que no finalitza la competició no podem conèixer les darreres novetats informatives que ens ofereix una jornada tranquil·la com és la del diumenge.

El món del motor sempre ha anat acompanyat d’importants i famosos patrocinadors que reactiven aquest esport perquè n’obtenen suculents beneficis. Les xifres són realment astronòmiques i en moltes ocasions ens fan perdre el còmput total de zeros però la quantitat més petita sobrepassa d’escreix els milions d’euros. Ara malgrat aquesta evidència econòmica crec que una televisió seria i compromesa com fins ara havia estat TV3 hauria de donar un cop de timó i no oblidar d’on prové la reputació i el prestigi que aquesta cadena pública de televisió ha obtingut. Molts seguidors dels informatius d’aquesta casa comencem a estar cansats que la informació quedi desdibuixada i ubicada en darrer pla, com si es tractés de quelcom secundari i residual.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 28/09/07
Laia Gomis

11 Comments:

At 5:55 p. m., Blogger garmir said...

Hola Laia:
Sóc un adicte als informatius, sempre a la tele de la meva habitació tinc el 3/24 o quan em connecto a la radio, Catalunya Informació, peró un TN MIGDIA introdueix les noves noticies que després el 3/24 es fa ressó, per aixó em sembla malament que donen el TN MIGDIA a les 15:45 o les 16 hores, a aquelles hores ja no tinc ganes de noticies, son les 2 horetes o aixi qu dedico a Internet la tarda del diumenge i després em sembla que el cap de setmana és més curt.
Laia, estic content, perqué veig que es un tema que no sols em molesta a mi.

 
At 6:20 p. m., Anonymous Anònim said...

Totalment d'acord amb Garmir, a mes els informatius de tv3 son molt bons. El diners no haurien de comprar-ho tot, ja nomes falta que afegeixin els programes del cor i les notices subtitulades.

 
At 12:31 a. m., Blogger Laia Gomis said...

La veritat és que vaig escriure aquest article pensant-me que ningú compartiria aquesta reflexió perquè no havia sentit mai cap queixa al respecte però la veritat és que a mi m'indignava aquesta situació en la qual setmana si i setmana també t'havies d'esperar a quarts de cinc perquè la fórmula 1 tenia preferència.

Veig que aquesta opinió no és única i també hi ha altres persones indignades. També penso que els telenotícies de TV3 són molt bons però jo al vespre prefereixo mirar els de cuatro perquè m0agrada el rigor i la professionalitat de l'Iñaki Gabilondo, en canvi, el Ramon Pellicer no m'acaba de fer el pes la veritat perquè quan el periodista vol ser el centre d'atenció i no la notícia aleshores l'informatiu deixa de ser un bon telenotícies.

 
At 3:59 p. m., Blogger garmir said...

Hola:
El Ramon Pellicer tornant a presentar TN VESPRE és un error de TV-3, peró ho van fer per la baixa audiència que té la cadena, igual que retallar-lo , abans durava 45 minuts, ara 30 i a sobre amb el Pellicer, peró com s´especula que el Pellicer és "sociata" hi ha que donar-li feina, que per això mana el Montilla , i a aquest ja li va bé que els TN durin poc, entra dins la seva politica d´anestesia del pais i la seva politica de tornar Catalunya , una provincia mès de Espanya, per culpa d´ERC que haen entregat el govern del pais a un PSOE com Montilla i tota la seva genteta "no catalana". Aixi anem.

 
At 10:32 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Garmir, desconeixia la proximitat del Ramon Pellicer vers els socialistes però aquest fet no altera la meva opinió perquè el seu estil de periodisme no m'acaba de fer el pes. Tanmateix, no crec que en la reducció de la durada del TN el Montilla hi tingui res a veure i si quelcom caracteritza la gestió del nou govern d'entesa és la transparència en la gestió i l'existència d'informació sobre tots els assumptes per diversos, extranys i complicats que puguin semblar. Així que podràs criticar molts aspectes del nou govern però precisament en aquest concret en el qual bases la teva argumentació sento no donar-te la raó

 
At 6:55 p. m., Blogger Unknown said...

Para hablar del problema

http://estrelladecombate.blogspot.com/

 
At 10:01 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Estic totalment d'acord amb tu Laia. Més igual que el Pellicer sigui socialista, de CIU o del CUP. Jo crec que per sobre de tot és un professional i no és bo barrejar les coses. Espero que això de veure formula 1 a l'hora del telenotícies sigui el més accidental possible.

 
At 11:06 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Potser aquest article arriba una mica tard perquè només falten dues jornades perquè acabi el gran premi de la fórmula 1 d'enguany però feia dies que donava voltes sobre aquest assumpte i aquesta setmana em vaig decidir a plasmar-ho per escrit.

 
At 6:31 p. m., Blogger garmir said...

Hola:
Laia, no serveix de res que mutuament ens donem o treiem la raó, doncs resulta evident la nostra divergència de criteris sobre el tractament mediatic de l´informació per part del actual govern, ...... si ho fan tan bé, no t´has preguntat perqué han contractat Aurora Massip per a la oficina de Comunicació?, bé només amigablement, desd el respecte , confrotem opinions, peró no crec que en aquest tema ens convencem l´un a l´altre.
En tot cas, felictar-te, per el màgnific article sobre la Formula 1, i..... coincidim en voler el TN a la seva hora.
Una amigable salutació.

 
At 10:35 p. m., Blogger Àlex Sáez said...

i els que els hi agradi l'esport no poden veure en cap dels canals públics i privats - només en la programació digital - el gran espectacle de la copa del món de rugbi... imprescindible!

 
At 1:15 a. m., Blogger Laia Gomis said...

Àlex, apuntes una qüestió a través del teu comentari prou interessant. La veritat és que m'has donat una idea per escriure un article, més endavant, que sinó ara es notaria molt que t'he copiat el comentari.

Bromes a banda, crec que a la televisió al marge del tracte diferencial i preferencial de la formula 1 sempre prioritzen parlar i retransmetre el futbol com si no existissin més esports. De tant en tant els altres esports com el bàsquet, l'handbol o l'hoquei tenen una estoneta de glòria al canal 33 però si la memòria no em falla mai he vist rugby per la televisió. Gràcies per aquesta puntualització.

Una abraçada!

Laia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home