dijous, de juny 14, 2007

Govern amb minoria de CIU al Vendrell

Seguint amb la línia que marcava en l’escrit anterior, novament el Vendrell acapara els mitjans de comunicació sobre la situació postelectoral en la qual es troba la nostra vila.

El mateix dia de les eleccions el PSC del Vendrell va oferir un pacte amb la força guanyadora CIU per poder dur a terme un govern sòlid format pels 7 regidors convergents i els 7 socialistes. Aquesta va ser la posició des del primer moment del PSC i que ha estat mantinguda durant tot aquest període de temps.

A la formació nacionalista no li va fer massa gràcia aquest oferiment inicial, aleshores va intentar posar pedres pel camí per responsabilitzar als socialistes d’un hipotètic fracàs del pacte però tampoc ho va aconseguir perquè el PSC tan sols volia vetllar pel benefici dels vendrellencs i vendrellenques i estava disposat a pactar amb CIU per formar un govern estable. Des de CIU es va exigir l’alcaldia de Benet Jané durant els 4 anys perquè era la força més votada, el PSC va acceptar la proposta tot i tenir el mateix nombre de regidors.

En aquesta situació en la qual semblava que el pacte s’havia de convertir en una realitat d’un dia per l’altra, algun il·luminat o il·luminada no se li acut res més que aconsellar al cap de llista de CIU de proposar un govern d’unitat format pels 21 REGIDORS!!!

Ara si que no entenia res, a que venia un govern amb 21 regidors??? La resposta és ben senzilla fer marejar la perdiu. En aquest escenari, ERC es desvincula totalment i públicament exposa que se’n va a l’oposició. El PSC quan té notícia d’aquest disbarat no triga gens ni mica en recordar que no recolzaran un govern on hi hagi els 4 regidors de Plataforma per Catalunya. En tot aquest context el PP no respira i quan ho fa tampoc aclareix res.

És en aquest punt quan constato que darrera d’aquestes idees d’agermanament que consisteixen en agregar a tots els regidors només s’hi amaga l’interès real de CIU que és no pactar amb el PSC, pesen més els interesos del partit que no pas l’interès del Vendrell en tot el seu conjunt. Ara el problema el tenen els propis convergents perquè han de buscar una excusa per explicar davant l’opinió pública ja que no és de sentit comú rebutjar l’oferiment que des de les files socialistes es va produir des de la mateixa nit electoral.

Avui des de CIU ens informaven que al Vendrell tindrem d’un govern en minoria, 7 regidors en el govern i 14 a l’oposició. Tot i que deixen les portes obertes a posteriors pactes... cadascú que ho interpreti com desitgi.

L’escenari que es presenta al Vendrell durant els propers 4 anys estic segura que serà si més no curiós, constatarem fins on arriba la solidesa del govern en minoria que Benet Jané pilotarà des del proper dissabte, potser a mesura que passin els mesos veurem l’ombra d’un pacte implícit... aquestes alçades res em sorprendria.

De moment, us encoratjo a sumar-vos a la concentració pacífica i silenciosa que es realitzarà el proper dissabte 16 de juny de 2007, a les 11.15 h a la plaça Vella, sota el lema “El Vendrell per la convivència”. S'anima als participants a la concentració en anar vestits de negre com a mostra del dol que pateix la vila del Vendrell pels 4 regidors de Plataforma per Catalunya.

12 Comments:

At 10:17 a. m., Anonymous Anònim said...

"Des de CIU es va exigir l’alcaldia de Benet Jané durant els 4 anys perquè era la força més votada, el PSC va acceptar la proposta tot i tenir el mateix nombre de regidors."

Laia, no diguis mentides, si us plau. CIU ja tenia l'alcaldia des del dia de que va guanyar les eleccions, ja que a menys que PxC i PSC pactessin (cosa que ja es van comprometre a no fer) l'aritmètica de la llei per escollir alcalde només deixava una opció (la més votada). O sigui que, per començar, dubto que CIU exigís res perquè el PSC tampoc els tenia res a oferir.

 
At 1:35 p. m., Anonymous Anònim said...

Ostres,
també us semblarà tant malament el govern de minoria que acabarà fent el Marcel Esteve de Vilafranca?
També direu que la capital de l'Alt Penedès tindrà un govern "feble"? Crec que no...

Pel què fa a la sociovergència, si tan fàcil, beneficiosa i fructífera era pel Vendrell, perquè el PSC no la va aconseguir signar ara fa quatre anys? Si no recordo malament, en canvi, va triar anar del bracet del PP. Un gran pacte, sí senyor! I per què tampoc va aconseguir que entrés ERC al govern? Dues forces d'esquerres... Això havia de ser tan fàcil... i tampoc! Això sí, ara CiU ho havia d'aconseguir tot, i si no, doncs som-hi, a dir que és tan i tan dolenta i que la mouen interessos de partit...
No em digueu que tanta hipocresia no fa pena.
Tots els polítics són iguals: res d'autocrítica i només a matxacar-se uns als altres des del primer dia.

 
At 3:06 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Mira anònim em pots acusar del que vulguis però no tolero que em diguis mentidera perquè no ho sóc i a més no tinguis la valentia de donar la cara ja que m'insultes com a mínim crec que tinc dret a saber qui em dirigeix aquestes paraules.

Conec la llei de prop més que res perquè hi estic cada dia en contacte permanent en aquest àmbit. Tots sabíem que la força guanyadora de les eleccions havia estat CIU així ho he reconegut i reiterat en aquest blog en diverses ocasions. Clar que el sr Benet Jané era l'alcalde perquè la seva formació política havia obtingut més vots que cap altre però garantir aquest fet amb un pacte amb el PSC hagués permès crear un govern sòlid format per 14 regidors que haguessin treballat tots ells pensant en el Vendrell.

Seguint amb aquesta idea enllaço amb el comentari de l'esther. En primer lloc, si quelcom tenen de particular les eleccions municipals és que convé situar-nos en el context de cada municipi. A cas a Vilafranca hi ha 4 regidors de PxC??? No veritat, doncs un dels elements que motivava el pacte psc-ciu al vendrell era evitar que la clau del consistori i totes les decisions depenguessin d'un partit xenòfob i racista com és PxC.

Ara després de tot el que hem vist durant aquests dies em sembla que CiU no està massa per la feina, no els molesta la presència de PxC amb tots els disbarats i les barbaritats que permanentment pronuncien. És més, recordem sense pudor que Benet Jané mai ha tancat la porta a parlar amb Plataforma per Catalunya i si no hagués estat per les pressions que provenien des de la direcció del partit de Barcelona, és probable que el pacte CIU-PxC s'hagués produit amb tot el que això hagués comportat.

Ara voleu mirar endarrera i recriminar perquè el PSC no va demanar la sociovergència quan l'any 2003 va guanyar les eleccions. Desconec quina va ser la motivació d'aquella decisió. Tanmateix, no fem comparacions a la valenta i anàlisis simplistes, sinó que aquests assumptes demanen rigor i seriositat.

La composició del consistori l'any 2003 era 9 regidors PSC, 8 per CIU, 2 PP, 1 ERC i 1PxC. La majoria absoluta són 11 regidors, així que la for+a més votada només necessitava dos regidors.

El PSC si pactava amb ERC no gaudia de la majoria suficient i com imagino que entendràs, l'únic que donava la majoria era el PP amb els seus dos regidors. Recordem que no va ser un pacte antinatura com hi ha qui ens vol fer creure perquè des del primer dia es va establir un objectiu clar i evident, treballar conjuntament els 11 regidors pel Vendrell al marge de les formacions polítiques era un pacte d'11 persones que només desitjaven treballar pel nostre municipi.

L'escenari d'avui poc té a veure amb aquell, perquè si bé CIU ha guanyat les eleccions per aconseguir la majoria absoluta dels 11 regidors li falten 4 perquè només tenen set regidors nacionalistes. Així que podia formar govern amb el PSC i obtenien 14 regidors, tres més que el límit de la majoria absoluta o bé optar per un pacte de la dreta pur i dur amb CIU, PP on es quedarien per sota de la majoria absoluta, amb 9 regidors conjuntament o en darrer lloc sumar i formar govern amb PXC que amb els seus 4 regidors tindria la majoria absoluta.

Veus les diferències, veritat??? Doncs siguem tots una mica més responsables i rebutgem les anàlisis simplistes perquè aquestes no condueixen enlloc.

Abans d'acabar només afegir que l'opció que Benet Jané ha triat és perfectament democràtica i la respecto però aquest fet no m'impedeix a criticar-la perquè crec que es tracta d'un error... El temps em donarà o traurà la raó.

 
At 5:34 p. m., Blogger garmir said...

Hola:
Laia, m´acabes de deixar sorprés, una persona democràtica com tu i que accepta el joc de la lluita de vots i d´idees, sumant-se a una manifestació en contra de la expressió de la soberania popular, com son els vots de PXC, tant bons com els dels PSC o CIU.
Veritat, que tu hauries estat en contra dels que protesten contra el tripartit 2.0 , quan va guanyar CIU en escons?, doncs tu has caigut en el mateix parany, legitimant aquesta manifestació, legitimes els que a la Plaça de Sant Jaume de BCN al Novembre van protestar contra un govern de perdedors, el tripartit, fet només amb l´afany de trencar CIU, la força hegemónica i defensora de Catalunya.
Respecte a un pacte PSC-CIU al Vendrell, crec que us haguéssiu fet l´abraçada de l´ós, doncs sou competidors i dificilment podrieu col.laborar colze a colze.
Una Abraçada.

 
At 7:20 p. m., Anonymous Anònim said...

Ui Ui Ui ... uns dies sense venir i quan torno ja tenim un pollastre...
A l'anònim del primer comentari li demanaria una mica més de respecte per la nostra amfitriona, que prou fa oferint aquest espai de debat públic.
Suposo que es deu tractar d'un acèrrim convergent (i després us pregunteu perquè no es pot fer una sociovergència...)

No perdem els papers!

Trobo que tothom està molt nerviós, sobretot els socialistes. Suposo que amb raó. No deu ser agradable deixar la trona (per ningú).

Es veu que governar en minoria està de moda! (sobretot entre el PSC: Barcelona, Vilafranca, Girona,...) i el Vendrell no ha estat menys. El senyor Benet s'ha posat la barretina i ha decidit pujar a la mula i fer via tot sol. Un valent aquest xicot.

Ja veurem si se'n surt. Jo personalment m'agradaria veure algunes cares socialistes al govern municipal, no us vull enganyar. Ara bé, també entenc que en Benet hagi preferit agafar les regnes tot sol de bones a primeres. Imagino que per allò de fer córrer l'aire i la pols. La meva predicció és però que acabarem la legislatura amb algun regidor vermell.

D'altra banda, s'han alçat tot de banderes contra PxC.
A bona hora i de males maneres.

De males maneres perquè em sembla molt agosarat que (dedueixo) des de les files progressistes s'hagi convocat una manifestació contra un partit (que jo sàpiga legal) i un resultat d'unes eleccions democràtiques.
No m'agrada la hipocresia. ¿Perquè ningú es va manifestar quan fa 4 anys va sortir un regidor de PxC? ¿O quan l'Armengol presentava les seves agosarades propostes als plens municipals?. Una ideologia és igual de deplorable hi combreguin 10 o 100 persones. Les idees no són una qüestió de volum.
També trobo poc elegant i ètic que aquestes mateixes forces progressistes s'hagin dedicat a difamat i fer pública informació personal de membres de la llista de PxC. Joc brut com el carbó.

I a bona hora perquè tot plegat fa que sembli que els culpables siguin els votants quan ho haurien de ser (i de ben segur que si senten) els governants dels darrers 4 anys.
Perquè no ens enganyem, la gran majoria de Vendrellencs ja vèiem amb els nostres ulls el problema de la immigració i la bola que s'estava gestant. En canvi, l'Ajuntament ha fet poc o res (si menys no als ulls dels ciutadans) per resoldre el problema. El problema era evident! Perquè s'ha deixat arribar a aquest punt? Doncs perquè no s'ha abordat amb seriositat el problema. S'ha emprat la tàctica de minimitzar-ho, acallar el tema i sobretot que no se'n parli enlloc. Tema tabú. Jo no sé quines iniciatives va dur a terme l'antic govern per resoldre, aclarir o fer més transparent el problema però jo, com a ciutadà de peu minímament informat de l'actualitat local no en vaig percebre cap. I això és al final el que compte. Crec que el PSC necessita més autocrítica i menys escarafalls i banderes.

Així doncs, tampoc m'estranya que el senyor Benet hagi decidit prescindir de l'ajuda del grup polític que durant aquests darrers quatre anys no ha sabut resoldre el principal problema del poble.

I compte!, quan parlo del problema de la immigració no vull dir que la immigració sigui un problema. El problema és l'encaix, la integració i la percepció social del fenomen.

X

 
At 7:38 p. m., Anonymous Anònim said...

estic d'acord amb tu senyor X. Ara el PSC s'apunta al carro d'una cosa que ells i CIU han anat creant de mica en mica.

 
At 10:06 p. m., Blogger Unknown said...

Mira Laia i tots el altres,

ja fa dies que us llegeixo des d'una mica abans de les eleccions.
M'agradaria dir-te que no crec que el Vendrell es resenteixi ni sigui perjudicat per la nova alcaldia.

Sé de bona tinta que una de les primeres coses que van fer els socialistes quan van arribar a l'ajuntament va ser apujar-se el sou. No diré noms, però hi tinc coneguts socialistes. Si això és mirar pel poble...

En referència al Benet i la seva gestió, el temps ho dirà, però crec que és el millor que li podia haver passat al poble i que no és un error com tu dius.

Ja ho veurem i espero que en poguem seguir parlant.

 
At 10:23 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Abans de respondre els comentaris que s’acumulen en aquest blog voldria fer un esment especial perquè malgrat tenir una certa vinculació política el meu espai pretén ser un lloc on es respiri la pluralitat que sempre he defensat i tant tinc interioritzada. No vull caure en el sectarisme perquè no condueix enlloc, sinó que la meva posició és mantenir la porta oberta a TOTHOM. Aquells que coincideixen amb els meus plantejaments aquest és el vostre espai, aquells que discrepeu de les meves opinions, no marxeu sinó escriviu el vostre comentari perquè si ho voleu aquest també és el vostre espai.

Garmir en cap moment qüestiono ni poso en dubte la legalitat dels resultats de Plataforma per Catalunya perquè tots sabem que són tant vàlids com els de CiU o els del PSC. No sé si has llegit amb prou deteniment la informació que exposo perquè en cap moment es tracta d’una manifestació sinó una CONCENTRACIÓ per la convivència del Vendrell perquè l’ideari d’aquest partit polític busca la confrontació entre els vilatants del Vendrell creant ciutadans de primera i de segona i això com a vendrellenca jo no ho vull tolerar. Sé que compten amb el recolzament de més de 2000 persones però som molts els vendrellencs que amb independència de la ideologia política mantenim un postulat comú sobre la demagògia i la utilització del tema de la immigració com a instrument polític. Estic convençuda que dissabte ens trobarem persones amb una sensibilitat totalment diferent, que en molts moments hem discrepat sobre l’enfoc de diversos assumptes però que volem mostrar la nostra unitat davant un assumpte tan seriós com és aquest.

En cap moment es tracta d’una manifestació, repeteixo els termes inicials, tan sols una concentració perquè aquests dies el nom del nostre poble només surt a la premsa en relació a Plataforma per Catalunya i el conjunt dels vendrellencs estem mooolt distanciats d’aquestes idees xenofobes i racistes que des d’aquest partit ultradretà exposen.

Respecte el pacte PSC-CIU els regidors socialistes estaven disposats a salvar les distàncies i treballar pensant només en el Vendrell, cercants punts de consens, allunyant-nos de buscar la bronca i la polèmica que tant agrada alguns.

X marca el lugar, et puc assegurar que l’ambient que es respira dins l’entorn socialista és mooolt tranquil, com a demòcrates acceptem el resultat de les urnes i més enllà d’estar nervios per la poltrona que no és així el que realment sap greu es deixar tots els projectes ambiciosos engegats i no sabem ara si aquests s’aturaran o bé seguiran endavant.

No sé si em coneixes però la meva posició vers Plataforma per Catalunya SEMPRE ha estat la mateixa, no ha variat amb el pas del temps. En el seu moment quan aquest sr va aconseguir un regidor al Vendrell jo ja vaig alertar d’aquest fet, al llarg d’aquesta legislatura he escrit diversos articles i alguns d’ells ha estat contestat pel propi Armengol aconsellant-me literalment “que em dutxés perquè se m’aclarissin les idees”. Així que penso que seria hipòcrita si m’hagués desentès del tema i ara m’hagués sumat a la concentració.

Discrepo amb la afirmació que exposes dient que el PSC no ha sabut resoldre el principal problema del Vendrell que és la immigració. S’ha treballat molt en aquesta matèria, l’obertura de l’oficina del nou vingut, la contractació de mediadors de carrers, entre moltes altres qüestions. Ara també hi havia qüestions que no es podien deixar al marge, reversió de serveis públics convé que no oblidem que hi havia punts del terme on no gaudien d’aigua subministrada per la xarxa pública, a més, s’han construït pistes esportives als barris així com també s’ha treballat cercant la cohesió dels barris amb les obertures de les seus socials de les associacions de veïns. S’han fet pisos de protecció oficial, l’aigua que s’havia venut CIU a una empresa privada torna a ser pública, la preservació de les Madrigueres... i així podria continuar una bona estona més.

Ara bé, t’he de donar la raó perquè tota aquesta important gestió s’hagués pogut explicar de manera més acurada i detallada al conjunt de la ciutadania, aquest ha estat un dels principals errors perquè es donava per suposat que els ciutadans coneixien de primera mà el treball incessant que es duia a terme des de l’ajuntament i això no ha estat així com els resultats de les eleccions ens demostren.

Ara en clau de partit és el moment d’estudiar els ets i uts que ens han conduit a la situació en la qual ens trobem i començar a treballar pensant en el Vendrell, durant aquesta legislatura des d’un lloc ben digne com és l’oposició perquè els ciutadans així ho han considerat.

 
At 12:57 p. m., Anonymous Anònim said...

Tinguem paciencia. En politica pot passar qualsevol cosa.

Sembla que es comença amb un govern en minoria. Això "per se" no es dolent. Fins i tor, crec que conve als interessos municipals que alguna força s'atreveixi a governar en minoria (i malgrat no haver votat mai al Benet li reconec la seva capacitat politica).
D'altra banda, sempre s'ha governat amb majoria (numerica, no moral) perque interessava i el repartiment d'escons ho permetia perque si en tenia onze que diguessin que si, ja podia prendre aquelles decisions que convenia a l'alcalde de torn.
Per això ningú ha tingut fastics de pactar amb el PP, primer el Benet i despres l'Helena. Aixó sí despres es retreuen governar amb els populars, que representen l'espanyolisme de dreta.
També es cert que la politica local els darrers 12 anys no ha estat gaire diferent, oi ? O es que algú pot assenyalar trets diferencials entre un govern del benet i un de l'Helena.
Ambdos s'han preocupat per la propia imatge i pel creixement urbanistic de la vila. Repaseu els pressupostos dels darrers dotze anys i ho podreu comprovar.
Cap s'ha preocupat per les consequencies del creixement i per crear serveis prou dimensionats per afrontar el gran nombre d'habitatns o residents, i per preveure els problemes que genera un creixement desmesurat (en ambits com els serveis sanitaris, d'atenció social, d'educació, de justicia, etcetera).
L'esclat de vots de PXC no cau del cel. Te un motius que fan que un nombre de votants que suposa la meitat dels obtinguts per la llista mes votada optin per una opció com aquesta. Alguns dels que s'estripen ara les vestidures havien reflexionat entorn del caldo de cultiu que s'estava coent ?
Un personatge grotesc que ha estat ignorat i menyspreat pels grans s'ha convertit en la mosca collonera de l'Ajuntament.
Els vendrellencs ens hem d'avergonyir ? No. Hem de lamentar que els nostres eixerits governants no hagin pres mesures per evitar aquest fenomen. I les mesures mai han de ser excloents i de castig, sino de treball en el teixit social i dient les coses pel seu nom.
En fi crec que això podria llargar-se molt; es millor retornar al començament i tenir paciencia, a veure com es desenvoluparan les coses en els propers mesos i que passa als plenaris municipals per situar a cada força en el seu lloc, i veure quins recolzaments puntuals o no tingui el Benet.
Jo estic convençut de que la legislatura no acabarà com ha començat, hi haurà una recomposició, que permetrà si mes no, poder debatre co mai s'havia fet les decisions de l'Ajuntament.

 
At 9:00 a. m., Anonymous Anònim said...

Laia,

Em sembla perfecte que tu a títol personal sempre t'hagis manifestat en contra dels postulats de PxC, ara i en el passat. Però no parlava de tu, parlava del poble en general i de les forces progressistes (organitzadores de la manifestació d'avui) del Vendrell.

D'altra banda crec que és ridícul aquesta matisació semàntica que fas entre Manifestació i Concentració. En ambdós casos es tracta d'un acte de protesta d'un grup de ciutadans que decideixen manifestar un missatge de forma pública i al carrer. I d'aquesta manera demostrar la unitat d'acció i d'opinió del grup. Si us plau, sigueu conseqüents amb vosaltres mateixos i no vulgueu ara disfressar el toro de vaca.

Només espero que la cosa no degeneri en actituds violentes (que no cal que siguin físiques) que acabin obrint encarar més la fractura social que comencem a tenir al poble. S'ha d'anar molt en compte perquè, repeteixo, és tracta d'una manifestació en contra d'uns resultats electorals democràtics i, per tant, en contra de 2000 persones que opinen com el senyor Armengol. A més, es du a terme precisament durant un dels actes més importants d'un sistema democràtic: la constitució del govern municipal, de manera que encara queda més accentuat el seu to antidemocràtic.

No estic en contra de les manifestacions. Però mai contra IDEES sempre en contra d'ACCIONS que a la fi i al cap són les que defineixen la llibertat.

X

 
At 1:52 p. m., Anonymous Anònim said...

Durante la primera legislatura, y parte de la segunda, no se hizo ya un gobierno de unidad? Porqué te ha generado tanta sorpresa? A mi me sorprende bastante más el pacto PSC-PP de la pasada legislatura, a pesar de que lo quieras vestir de absoluta normalidad.

 
At 6:11 p. m., Anonymous Anònim said...

4 anys de PSC = 4 regidors de PXC
Qui ha fet gran PXC? la politica del PAS

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home