dijous, de setembre 30, 2010

Lo passador...una realitat


Avui, 30 de setembre del 2010 és un dia històric per les Terres de l’Ebre i si em permeteu concretar una miqueta més, delimitaré la transcendència històrica emmarcada en dues poblacions: Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. Aquests dos municipis són veïns però el riu Ebre les separa. El pas de la barca és l’element més emprat pels ciutadans per salvar els prop de 300 metres que separa aquestes dues poblacions. Ara bé, a la nit o els dies de mal temps aquesta solució no esdevé viable i des de la resignació els deltebrencs que volen anar a Sant Jaume d’Enveja no els queda altra solució que fer un recorregut de 38 quilometres per carretera per arribar fins a la població desitjada.


No obstant, avui s’ha inaugurat “Lo passador”, una històrica reivindicació que durant els 23 anys de govern de CiU a la Generalitat de Catalunya va ésser no només menystinguda sinó completament oblidada. L’arribada del tripartit a la Generalitat de Catalunya conjuntament amb el compromís adoptat pels dos consistoris ebrencs va permetre avançar en aquesta matèria. La veritat és que en ple segle XXI semblava inconcebible que un riu separés dues poblacions i fins aleshores ningú s’hagués emprès seriosament un clam popular com era la construcció del pont.


Recordo que en el moment que el govern del tripartit va assumir com a prioritària aquesta qüestió, la desconfiança entre els ciutadans de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja era força present . Ningú es volia fer il·lusions perquè no s’acabaven de creure que després de tants anys algú escoltés la petició fonamentada en la construcció d’un pont. Des de la Conselleria d’Obres Públiques encapçalada per Joaquim Nadal es va treballar de manera aferrissada per tirar endavant aquest projecte i avui és una realitat. A més, no només s’ha construït un pont amb la finalitat d’unir les dues poblacions sinó que el disseny del pont permet que sigui un veritable passeig i un mirador. Compta amb un espai pels vianants i també pels ciclistes, sense oblidar la calçada per on es desplaçaran els vehicles.


Aquest matí, el president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del Conseller d’Obres Públiques i els alcaldes de Sant Jaume d’Enveja i Deltebre han inaugurat Lo passador. Una inauguració que ha comptat amb una gran presència de ciutadans d’ambdues poblacions que no volien deixar escapar una jornada històrica com la d’avui perquè el vell somni s’ha convertit en una realitat!



2 Comments:

At 12:20 p. m., Blogger enric sc said...

Ha estat una gran obra d'engunyeria i molt bona per l'economia de les comarques. D'acord.
Ara bé, a més no es podria deixar el pas amb les clàssiques barques? Crec que també és economia, doncs la nostàlgia aporta turisme i, per exemple, veure Lo Passador des del riu és una visió molt atractiva, etc. etc.

 
At 3:35 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Enric comparteixo la teva concepció sobre la importància d'aquesta gran obra. Com tots sabem no només es tracta de comunicar dues poblacions veïnes sinó que aquest pont té un significat molt més transversal.
Respecte la teva proposta de mantenir Lo Passador, és una qüestió que s'ha de valorar perquè si bé és cert que la gran majoria emprarà el pont per passar d'una vora del riu a l'altra els atributs tradicionals i els referents turístics d'aquesta embarcació peculiar també pot despertar l'interès dels visitants que desitgin conèixer les Terres de l'Ebre

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home