divendres, de juliol 23, 2010

L’avantsala



Una tronada acompanyada del repic de les campanes provoquen que s’activi un mecanisme d’alerta, els primers dies de juliol han arribat i amb ells, les festes del barri. No hi ha excuses, el soroll i la gresca esdevenen dos referents importants per evitar al•legar el desconeixement. Totes les persones amb ganes de passar-s’ho bé tenen una primera oportunitat de la mà de les festes del barri, l’estiu tot just ha començat i amb ell tota una sèrie de celebracions.

En el fons, estem parlant d’una tradició vendrellenca que es prolonga durant uns dies dotant d’un clima i un ambient especial a la nostra vila. De bon matí, cal despertar als que encara dormen i començar una jornada repleta d’activitats. Cada barri projecta les seves i precisament aquest fet és la peculiaritat i l’especialitat de les festes.

Els jocs infantils, les diverses activitats, el tradicional cercabarri amb les parelles congregades per participar del pa beneït, els sopars al carrer, els concerts... Ara bé, en aquest llistat no ens podem oblidar del pal de paller de les festes del barri. Un element carregat d’expectativa i d’intriga, el secret millor guardat per les diverses comissions: les falles.

L’humor satíric de les falles esdevé un eix principal que acapara l’atenció de grans i petits. El reclam del públic general per descobrir les sorpreses que ens trenen preparades així com també la visualització de l’enginy generen molta expectació. Darrera de tots els dibuixos així com també enunciats hi ha moltes hores invertides, un fet que no ens ha de passar desapercebuts.

Precisament, aquest és un altre element a considerar i a valorar públicament perquè a vegades tendim a restar importància a tot allò que succeeix al nostre voltant però qualsevol acte per ínfim que sigui es troba carregat d’una complexa organització. A més, quan estem parlant d’un important esdeveniment cal multiplicar exponencialment aquesta realitat. Potser hi haurà qui pensarà que només es tracta d’un dia d’intens treball i esforç pels membres de la comissió però aquesta seria una visió parcial de la realitat. Des de fa mesos, moltes persones inverteixen hores del seu temps lliure pensant i ideant una festa de la qual tots plegats en puguem gaudir. Per tant, vagi per endavant l’agraïment a totes les persones que a través de la seva generositat fan possible aquesta realitat.

Aquest fet ens condueix a afirmar que les festes del barri esdevenen un important aglutinador, un moment ideal per intercanviar unes paraules, conversar tranquil•lament així com també aprofitar per saludar persones que el tràfec diari t’impedeix coincidir. Quan escric aquestes paraules tot just s’ha donat el tret de sortida a les festes del barri però quan tots vosaltres les llegiu ja hauran acabat. No obstant, que la tristor no s’apoderi del vostre estat anímic perquè el primer tasteig ha estat molt satisfactori. En aquests moments ja tenim la dolçor als llavis acompanyada de la impaciència pròpia que genera el compte endarrere.

No podem obviar l’expectació que genera l’arribada de la nostra festa major, només queden quinze dies i en el transcurs d’aquest temps no cal que ens quedem tancats a casa sinó que podem optar per visitar i gaudir de les festes que a les poblacions veïnes celebren. Si hi ha un sinònim que encaixa perfectament amb el terme estiu, aquest és festa.

Laia Gomis