dilluns, de març 02, 2009

Entre tots construïm el futur


Aquesta afirmació engrescadora ha estat el títol escollit per dur a terme la conferència que el delegat del govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, ha realitzat aquest vespre al Paranimf de la Universitat Rovira i Virgili.

La veritat és que no ha estat un balanç de l’acció del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona tradicional, d’aquells en els quals, els assistents només contemplen des d’una certa estupefacció les meravelles i els grans èxits aconseguits. Lluny del triomfalisme que acostuma acompanyar a molts polítics, Xavier Sabaté ha apostat pel realisme i durant la seva intervenció ens ha recordat grans actuacions en els quals hi està treballant a fons el Govern de la Generalitat a les nostres comarques però no ha dubtat en reconèixer que encara queden molt projectes pendents en el nostre territori.

A més, un tret que voldria destacar és l’aposta valenta que el Xavier Sabaté ha realitzat durant la conferència. En la primera part de la seva intervenció ha destacat alguns tòpics i certes percepcions instal·lades a la societat i ràpidament ha posat sobre la taula tota una sèrie d’arguments que demostren la coixesa d’aquestes afirmacions categòriques.

Segur que molts de nosaltres en alguna que altra ocasió hem escoltat o inclús arribat a pronunciar que en el nostre territori hi ha una mala comunicació i la mobilitat és una assignatura pendent. Però quan constatem que tenim dues autopistes, una de les quals s’estan fent les obres del tercer carril, a més de l’entrada en funcionament de l’autovia Reus-Alcover. A més, al Baix Penedès, s’ha millorat la C-31 al seu pas per Segur de Calafell i està previst iniciar les obres de la via que ha de facilitar la mobilitat entre l’Alt Camp i el Baix Penedès. Més enllà de la xarxa viària, trobem el Port de Tarragona que es troba entre els cinc més importants de l’estat i no podem oblidar l’Aeroport de Reus que anualment mou més d’un milió i mig de passatgers.

El delegat del Govern durant la seva intervenció no ha volgut obviar l’actual situació econòmica, s’ha referit a la mateixa destacant la seva gravetat i duresa. No obstant, ha defugit dels derrotismes en els quals molts es troben instal·lats i ha anunciat que res no serà com abans, així ha insistit afirmant que la solució no vindrà del cel però no està en exclusiva en mans dels governs sinó que cal sumar les energies individuals i col·lectives per tal de posar-nos tots plegats en marxa i reconduir la situació.

En una certa connexió amb aquesta qüestió, Xavier Sabaté, ha dedicat una estona de la seva conferència en destacar les potencialitats del sector de la logística. Concretament, ha introduït una noció història que m’ha semblat tremendament interessant perquè ha comentat que ja els romans es van adonar de les potencialitats que proporcionava el nostre territori per la seva bona ubicació. Precisament, la ubicació del Logis Penedès és estratègica, es troba en una zona compresa amb dues autopistes, equidistant amb l’aeroport de Barcelona i Reus, així com també amb el Port de Tarragona i Barcelona. A Saragossa, seguint amb la idea romana apuntada a les línies precedents, existeix la CésarAugusta, una àrea logística de més de mil hectàrees, l’actual projecte de la Generalitat del Logis Penedès gira entorn unes 180 hectàrees, una diferència considerable i destacable.

Una altra forta aposta es troba en el sector agroalimentari, especialment en la projecció dels nostres productes a l’exterior, les diverses Denominacions d’Origens entorn als nostres vins i olis així com també els productes que compten amb la distinció d’Indicació Geogràfica Protegida com la Patata de Prades o les Avellades de Reus per posar només alguns exemples. El turisme i la industria són sectors amb una incidència important en el PIB de les comarques del Camp de Tarragona, cal tenir en compte aquesta realitat i treballar coordinadament entre els diversos agents perquè aquests sectors continuïn desenvolupant un paper important en el nostre territori. Sense oblidar del paper de la recerca i la investigació, cal sumar esforços i comptar amb una major implicació del sector privat en aquest camp.

El Xavier Sabaté ens ha explicat moltes més qüestions que tots aquells que hem assistit a l’acte hem pogut gaudir amb una exposició dinàmica i entretinguda. El meu objectiu no és extrapolar el conjunt de la conferència sinó simplement destacar aquelles notes que per diversos motius he anat recollint durant la jornada i m’han semblat interessants compartir amb els lectors i les lectores d’aquest espai.

3 Comments:

At 8:13 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola Laia, avui he estat a punt de no fer cap comentari a aquest teu escrit, no fos cas que els seguidors que tens (aquests que somien amb uniformes i tortures) em tornessin a tatxar de socialista i “seguidista teva”. Tanmateix he pensat: que carai! A mi no hem fa res que hem titllin de seguidista o seguidora d’una persona honesta i d’esquerres!... i francament tampoc em fa res que em titllin de pertànyer a un partit d’esquerra, o no estem en una societat on preval el lliure pensament? O és que són ells els que determinen a quins partits es pot o no pertànyer? Són Déu? Com Samuel Rosenstock no els he trobat a les pàgines groges (Tristan Tzara: “Dios no está en las páginas amarillas luego no existe”. I sí , “troler o no” sé fer citacions correctes de bibliografia i aquesta no ho és... i?)
Respecte la conferència del Xavier al meu parer va estar brillant, va saber transmetre responsabilitat i optimisme en la gestió política i a sobre va aconseguir transmetre-ho amb simpatia i empatia. Subscric tot el que dius en el teu escrit Laia. Com deia el meu veí de seient és un gran treballador i un gran comunicador. Ambdós aspectes fan d’ell un polític excel.lent i afegiria que és un gran sommiador.

Muntsa

 
At 12:10 a. m., Blogger Laia Gomis said...

Muntsa, gràcies pel teu comentari, No m'agradaria que les teves opinions i els teus comentaris desapareixessin d'aquest espai. Sempre aportes punts de vista tremendament interessants i opinions de les quals tots en podem aprendre.

Precisament per aquest fet molestes i incomodes a molts, tot i que t'asseguro que per mi és un veritable plaer comptar amb les teves reflexions.

Ahir el Xavi Sabaté va estar molt bé, va transmetre un missatge clar i de manera molt entenedora. Es va oblidar del bombardeig i comparacions de xifres que tant recorrents acostumen a ser en aquestes conferències i va aconseguir fer una presentació fresca i dinàmica.

A través d'aquest escrit no es contempla aquesta realitat però tots aquells que vam omplir el Paranimf de la URV vam constatar in situ aquest fet

Una forta abraçada!!!

Laia

 
At 6:12 p. m., Blogger JG said...

Sí, i els romans ja anaven en camió i amb tren de mercaderies. Perdona però aquesta comparació ens demostra el nivell intel·lectual de l'amic Sabaté, i les ganes boges que tenen de fotre'ns aquesta pastarada de formigó, sense conèixer els nostres pobles i les nostres problemàtiques.

Els polítics que defensen el Camp de Tarragona volen retenir el Baix Penedès per poder-nos imposar el LOGIS, en contra nostra. El LOGIS tal com l'estan planejant sumarà 200 hectàrees, i no 180. En el fons és un conflicte territorial, per això com saps volem la Vegueria Penedès.

Dius que la Delegació del Govern al Camp de TGN vol reconduir la crisi, i precisament el que estan fent és imposar-nos una planificació (amb el Pla Parcial) que el que fa és reproduir el sistema que teníem: TOTXO, I MÉS TOTXO. Saps que ens volen posar una mini-àrea metropolitana entre Santa Oliva i Vendrell? Aquesta classe política n'aprèn dels errors o alimenta els d'abans?

Per acabar, dir que és curiós que per fer propaganda del tant nostrat "Camp de Tarragona" facin servir els Nens del Vendrell per bandera, no?

Salut i visca la terra lliure (de venuts).

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home