divendres, de gener 09, 2009

Any nou, eleccions en marxa

Mica en mica tornem a la normalitat, les festivitats nadalenques queden endarrere i aquest fet marca un important punt d’inflexió ja que després del tràfec d’àpats i regals ara ja no hi ha excuses i arriba el moment de recuperar el ritme constant i continuat propi del dia a dia. En aquest context, els partits polítics també s’han de posar les piles perquè l’arribada d’un nou any sempre implica continuar amb aquells projectes que per diversos motius han quedat pendents i no s’han pogut finalitzar i el més important, iniciar-ne de nous.

A priori, quan encara no han transcorregut ni els primers quinze dies de l’any, podem avançar que el 2009 serà un any electoralment parlant molt intens. Si efectuem un ràpid cop d’ull al calendari, podem constatar l’existència de tres comicis electorals, els dos primers de caràcter autonòmic, concretament al País Basc i a Galícia, i en darrer terme, les eleccions al Parlament Europeu.

Una realitat que en aquests moments passa força desapercebuda pel conjunt de la ciutadania tot i que els mitjans de comunicació en les darreres setmanes han fet alguna que altra al·lusió. No obstant, aquesta sensació de tranquil·litat que es respira pel carrer es precisament l’antítesi que regna en el si de les diverses formacions polítiques que en aquests moments estan treballant intensament per mirar de tenir-ho tot apunt i evitar sorpreses d’última hora.


En menys de tres mesos, concretament, l’1 de març, tindran lloc les eleccions basques i gallegues. Dos comicis electorals tremendament interessants perquè de moment no hi ha cap partit polític que presenti un avantatge clar i significatiu. Una incògnita que acabarà resolvent la ciutadania quan l’1 de març s’acosti a les urnes. Mentre no arriba aquest dia, podem anar seguint les diverses enquestes electorals que s’efectuen tot i que cal tenir ben present el caràcter aproximatiu i relativitzar el valor i la transcendència de les mateixes.


Després de celebrar aquestes eleccions, en un breu interval de temps, concretament el 7 de juny, arribarà el torn d’afrontar un veritable repte que es farà extensiu a totes les formacions polítiques, les eleccions al Parlament Europeu. Un repte que s’articula sobre un vector que ha estat objecte de nombroses reflexions, la temuda abstenció. La veritat és que aquests comicis sempre són apreciats pels ciutadans des d’una certa indiferència, per a molts, el terme Europa continua evocant un concepte abstracte, una realitat molt llunyana que s’aproxima a una complexa ficció.

Les percepcions desdibuixen la transcendència i la importància que tenen les decisions i els acords que es prenen en el si del Parlament Europeu amb afectacions directes sobre qüestions que formen part del dia a dia de les nostres vides. A més, la transposició de directives s’ha convertit en una pràctica constant en l’activitat parlamentària del nostre país així com també l’aplicació de reglaments europeus.

Aquest dinamisme europeu es queda entre els passadissos del Parlament Europeu i no aconsegueix aflorar al conjunt de la societat. Diversos són els motius que contribueixen el naixement de dues esferes provocant una veritable escissió entre la realitat i les sensacions. No ens podem mostrar indiferents davant aquest fet i precisament cal treballar a fons per evitar-ho, així doncs, arriba el moment d’apostar per la força de la pedagogia.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 09/01/09
Laia Gomis

8 Comments:

At 12:39 p. m., Blogger garmir said...

Hola Laia:
El ideal sería que tinguessim també eleccions catalanes, així s'acabaria el malson del Tripartit i podriem anar per feina amb un govern CIU-PSC.Per salvar el pais que està en crisi.
Edmón.

 
At 3:48 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola Laia, tens raó quan dius que als ciutadans en general mostren una certa indiferència vers les eleccions al parlament europeu. I això és un gran error, ja que al parlament europeu es prenen decisions molt més importants del que ens pensem i amb una afectació directa sobre el territori molt gran.
Hauriem de ser conscients que cada vegada més el parlament europeu tindrà més poder sobre tots el països de la unió europea, ja que en el fons és la millor manera de funcionar, com uns estats units d'europa.

 
At 8:46 p. m., Anonymous Anònim said...

3.000.000 d'aturats i pujant. Com vols que la gent pensi en eleccions. Des d'un punt de vista nacional, a més, és primordial el finançament i la resolució dels tribunals espanyols sobre l'estatut.
Del vostre partit només esperem que Castells i Montilla es mantinguin, per una vegada, ferms. Els altres panegírics, com l'article aquest que ens presentes, són palla.

 
At 9:12 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Edmón, que jo en tingui constància, de moment no hi ha cap previsió perquè tinguin lloc eleccions autonòmiques anticipades. Cal recordar que ens trobem a la meitat de la legislatura que va començar l'any 2006 i si no hi ha elements que provoquin l'avançament de les eleccions, si s'esgota la present legislatura les properes eleccions autonòmiques s'haurien de celebrar l'any 2010.

Raül, comparteixo bona part de la teva reflexió, cal treballar a fons en fer extensiu als ciutadans el paper fonamental que les institucions europees juguen en el dia a dia de les nostres vides. Hem de superar les distàncies físiques que ens allunyen de les decisions que es prenen en el si de la Unió Europea i ésser més divulgatius a l'hora de donar a conèixer el treball rigorós que s'efectua per part dels nostres parlamentaris en el propi Parlament Europeu.

En darrer lloc, respecte el comentari anònim, exposar que respecto plenament que l'article no hagi estat del teu interés però personalment vaig optar per abordar aquest aspecte ja que em sembla una qüestió a considerar i a tenir en compte perquè tots plegats reflexionessim davant aquests fets que plantejava.

Ara, que m'hagi decantat per aquest tema no suposa que giri l'esquena ni tampoc em mostri indiferent davant l'estat de les negociacions entorn el finançament o el creixement de l'atur.

Ara bé, l'anònim hauria de comprendre que si em dediqués en exclusiva en aquest bloc, podria parlar de totes aquestes qüestions que em planteja però dissortadament aquesta tasca tan plaent que suposa el fet d'escriure només la puc practicar en estones lliures i aquestes no són abundants en la meva vida, per tant, quan he d'escriure sempre he d'optar per unes o altres qüestions ja que per desgràcia no les puc abordar totes.

Cordialment,

Laia

 
At 10:07 a. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Les europees són les més poc participatives perque encara cau una mica lluny

 
At 12:03 p. m., Blogger garmir said...

Hola Laia:
Ja ho sabia que toquen al Octubre-Novembre del 2010, peró la situació del pais està molt malament, ho sigui que sería millor un Govern CIU-PSC, d'unitat Nacional.
Edmón.

 
At 11:29 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Miquel, crec que hem de canviar la tendència de la baixa participació en els comicis europeus. Aquest ha de ser un veritable repte que s'han de plantejar totes les formacions polítiques, el treball coordinat i conjunt en aquesta matèria, estic convençuda que donaria els seus fruïts.

Edmon, jo no veig per enlloc la urgència i la necessitat de la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques catalanes. En aquests moments la situació econòmica no passa per un bon moment i aquest fet no passa desapercebut en la gestió del dia a dia del govern de la Generalitat.


Cordialment,

Laia

 
At 5:49 p. m., Anonymous Anònim said...

Bona notícia política la de la candidatura de Tremosa. No volia anar a votar però ara sí que hi aniré: preparat, amb idees clares, independent i independentista.
Els socialistes segur que hi enviaran alguna vella glòria perquè s'acabi de consumir, forrant-se, és clar.
Fa gràcia el Guardans!Que indignat està!.L'han tret de la mamella de mala manera, pobret!!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home