dissabte, de novembre 28, 2009

Tripijocs econòmics


Aquests dies assistim a tota una sèrie d’opinions contradictòries sobre els impostos municipals que els vendrellencs i les vendrellenques haurem d’assumir durant l’any 2010. Des de l’equip de govern, el missatge oficial que es dirigeix al conjunt de la ciutadania és la congelació dels impostos i les taxes municipals.

La memòria no ens falla i tots tenim ben present l’anunci que en el seu moment CiU va realitzar afirmant que mai apujaria els impostos per sobre de l’IPC. No està de més recordar que l’any passat l’equip de govern va pujar els impostos un 3,5% i enguany afirmen una congelació. Tenint en compte el precedent no massa llunyà del recent increment dels impostos, aposto per col·locar un interrogant darrera aquest gran titular.

Després de posposar en diverses ocasions l’estudi acurat i mil·limetrat d’aquesta realitat, aquells que no ens deixem endur pels grans anuncis quan analitzem de prop les ordenances fiscals constatem amb una gran rapidesa que l’afirmació inqüestionable que sustenta la congelació d’impostos en el fons és una fal·làcia.

Si s’empra l’IPC com a instrument per justificar una pujada dels impostos, quan l’IPC presenta valors negatius, tal com succeeix en aquests moments, aleshores no es pot parlar de congelació sinó que s’ha d’ésser conseqüent i així reajustar a la baixa les taxes i els impostos municipals.

Com aquesta no és l’actitud que ha manifestat l’equip de govern de CiU, aleshores allò que realment està realitzat és un augment indirecte de la pressió fiscal que patirem tots els vendrellencs i les vendrellenques.

Més enllà d’aquestes qüestions que potser tenen una vessant més tècnica però que no hem d’oblidar que ens acaben afectant a tots sense distinció. Desitjaria comentar una realitat que beneficia a un petit però influent col·lectiu de la nostra societat. Aquesta és la voluntat manifesta que es desprèn de les ordenances fiscals de l’any 2010 concretament quan contemplem la supressió de la taxa per a instruments de gestió i planejament urbanístic

Aquest fet suposa que les persones físiques o jurídiques que sol·licitin una tramitació d’un projecte de reparcel·lació, normalització de finques, plans parcials o projectes d’urbanitzacions, d’acord amb la proposta inicial d’ordenances fiscals del 2010 es trobaran exempets del pagament de cap taxa.

No hem d’oblidar que aquells que es dirigeixen a l’administració per sol·licitar tràmits i gestions d’aquestes magnituds són persones que obtindran importants i elevades plusvàlues que revertiran en benefici propi.

L’equip de govern de CiU comptant amb el beneplàcit i el recolzament incondicional dels seus companys de viatge Plataforma per Catalunya i el Partit Popular van aprovar una fictícia congelació d’impostos. No obstant, resulta curiós que públicament enlloc puguem llegir l’anunci de la supressió de la taxa per a instruments de gestió i planejament urbanístic. I molts som els que ens preguntem el per què del silenci vers aquesta important i transcendent decisió.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 27/11/09
Laia Gomis


3 Comments:

At 9:18 a. m., Anonymous Laio said...

que demagoga eres!!
no cuentas, como ha habido una reducción del 70% de recaudación de los entes locales, que era una situación que nunca fue prevista por ningún ejecutivo (sobre todo por tu zapatitos) y que por ese motivo, estos entes deben de buscar fuentes de financiación alternativa.... aunque tu crees que el dinero se hace con unos molinillos donde sale el dinero.

 
At 6:49 p. m., Anonymous jan said...

Tots els polítics són uns xoriços. Al vendrell en tenim uns quants. Si governa PxC, hi hauria un daltabaix econòmic. Ho entens Albert?. Si Laia, els convergents han ficat mà a l'Ajuntament,diuen que l'Alcalde Beneït Jané cobra 80000 euros + 30000 en dietes. Els convergents ens han fotut un cèntim sanitari que els socialistes amb un nou estatut i en teoria més calers no treuen. Tots són el mateix patró. I recorda que el IPC el van modificar el PP perquè no s'apujessin els sous, una operació de "tetes" pondera en el seu càlcul com el preu de l'aigua o el pa i els PSOE no ha fet res. L'IVA el puja el PSOE, però si governés el PP, Ciu o Erc o PXC (Albert ho entens???) també ho apujaria, el problema és aquest sistema que permet que ens governin aquests lladregots. També recorda que des de l'any 94 els sous no han pujat, perquè fa molts que el IPC no és mostra de la pujada real de preus, també recorda quin partit va treure del IPC el preu de la vivenda. En definitiva mirem cap on mirem tots són uns xoriços

 
At 5:26 p. m., Blogger josep guasch said...

diuen que de porc i de senyor s'en ha de venir de mena i això que en ocasions diferents en podríem fer diferents usos avui em referiré a alguns dels comentaris que com contesta als teus acurats articles venen sent habituals dins l'anonimat.
Els articles ben construits, estructurats i amb un bon fil conductor, fruit del teu treball i anàlisi de la situació del moment, deixen entreveure el que penses, com penses, quines son les teves inquietuds, aficions, curiositats i per què no la teva ideologia faltaria més !
Sempre però amb l'argument, compartit o no pels lectors del teu blog, l'educació i el respecte.
N'hi ha, com tothom pot comprovar, que des de la covardia del seu anonimat es dediquen a l'insult a tort i a dret, la mentida i l'odi amb la malsana intenció de destruir, no ja a un partit, a una política o a unes persones sinò a la mateixa societat. Son els generadors d'odis irracionals que en treuen profit momentani a situacions desgraciades que tots amentem. Algú ha vist però alguna proposta ?, algun projecte ? alguna idea d'aquests personatges vomitius ?
Laia t'encoratjo a seguir ferma amb les teves conviccions i a ser com ets.
Entre tanta gent que et llegeix som una munió les persones que esperem veure els teus escrits, que no necessàriament tenen que ser subscrits com a propis.
La vida, la política son els amics son la inter-relació de parers, opinions i contrasts i no pas d'uniformismes, que és el que voldrien alguns personatges.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home