dissabte, d’agost 09, 2008

Anacronisme


El sentiment d’entreteniment, diversió i alegria que acompanya a totes les festes majors és una constant. Només cal arribar a un municipi que es troba en plena celebració d’uns dies tant especials com són els de la seva festa major i automàticament, sense ésser conscient t’impregnes d’un veritable esperit festiu.

Dins els programes de les festes majors que durant aquests dies es desenvolupen pels municipis del Baix Penedès, podem constatar una gran diversitat d’activitats, entre les quals no falten els tradicionals correfocs, les jornades castelleres o el toc musical que amenitza i engresca les jornades festives Tanmateix, en aquesta ocasió no us voldria parlar d’unes festes que amb tota seguretat vosaltres coneixeu millor que jo. Més aviat m’agradaria aprofundir en l’eix central de les festes majors de molts municipis de les Terres de l’Ebre.

El veritable protagonista en aquestes festes majors és sense cap mena de dubtes el bou. Un animal que es converteix en el centre de totes les mirades i atencions perquè durant uns dies esdevé l’ànima de les festes. Només cal desplaçar-se pels municipis ebrencs per constatar en primera persona el fervor i la veneració que els més grans però també les generacions més joves manifesten davant dels bous.

Aparentment, aquesta descripció ens conduiria a pensar que els actes que es duen a terme amb els bous són de màxim respecte vers la integritat d’aquests animals. Ara, quan t’endinses una mica i descobreixes que un dels actes amb més reclam es basa en col·locar sobre les banyes del bou dues boles de foc, aleshores desapareix la presumpció anterior.

Els organitzadors d’aquests actes asseguren que l’animal no pateix perquè els col·loquen una plataforma que els protegeix i a més asseguren que si els cau alguna espurna tenen la pell molt dura i no arriben a cremar-se. De totes maneres, a cap persona li faria massa gràcia que malgrat una bona protecció sobre el seu cap els col·loquessin una bola de foc.

Ara bé, aquestes acurades explicacions no convencen aquells que des de la racionalitat absoluta no dubtem en declarar aquests actes com una autèntica salvatjada. De totes maneres, els seguidors incondicionals d’aquests actes parlen d’estima i respecte vers els bous. Una realitat que no encaixa massa bé després de conèixer el fons d’aquestes polèmiques festes.

A més, em consta que alguns d’aquests actes són finançats integrament per les penyes taurines i altres van a càrrec del pressupost municipal i ens supramunicipals que no dubten en col·laborar-hi. Un atac frontal contra els animals és igualment greu si s’efectua des d’un punt de vista privat o públic. Ara em sembla una autèntica aberració que institucions democràtiques com els ajuntaments esdevinguin veritables còmplices d’aquesta crueltat i lluny de combatre-la hi participin directament finançant uns actes de menyspreu als animals. Aquestes alçades no valen les invocacions a les tradicions per justificar fets que ens fan retrocedir fins l’Edat Mitjana.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 08/08/08
Laia Gomis

5 Comments:

At 9:32 a. m., Anonymous Anònim said...

Benvolguda Laia,
trobo encertat el teu article, però l'entenc escrit i viscut des de la distancia. Les referencies que fas als bous, crec que no son viscudes en primera persona.
M'explico, soc penedesenc, diable i afeccionat als castells, ball de bastons,... (tal com comences el teu escrit) que es com nosaltres vivim la festa MAjor dels nostres pobles.
Al mateix temps, estic casat amb una ebrenca, i visc les seves festes, molt diferentes a les nostres, però no per això sense carrega popular, o amb menys intensistat, senzillament diferentes. I el bou, doncs tenen aquestes coses.
NO voldria entrar en debat, ja que no defenso els bous, però els entenc, son les seves costums, i crec que no tenim dret a jutjar unes costums que no compartim, però que existeixen, i menys sense rigor, sense conexeiment profunt.
El millor de les Festes, es pasar-ho bé, o 'xalar'.
Atentament
Pep Campa

 
At 8:50 a. m., Blogger Laia Gomis said...

Moltes gràcies pel teu comentari Pep, comprenc la teva visió i també el posicionament que tens sobre aquesta qüestió. Tinc diversos amics que són de les Terres de l'Ebre i una festa major sense els bous per ells no seria una festa major completa. Hem parlat sobre aquesta qüestió hores i hores i no hi ha manera de poder arribar a una posició intermitja. Ells des de petits han viscut amb aquesta realitat i senten com a propis uns actes que per ells són completament normals.


Ara bé, observat des de la distància, podem constatar com hi ha certs comportaments que no encaixen massa bé en la societat del segle XXI. En nom dels costums i de les tradicions no es poden amparar pràctiques totalment reprobables perquè hi havia municipis que per la festa major llençaven de dalt del campanar una cabra. Ho havien fet tota la vida però va arribar un dia que aquest acte esgarrifós es va anul·lar del programa d'actes.

En nom de la diversió tot no s'hi val i reitero les meves paraules ja que si em sembla greu aquesta situació, crec que és intolerable que una part del pressupost municipal, integrat gràcies als ingressos de TOTS els ciutadans es dediqui a una festa que evidencia la manca de respecte vers els animals. No puc entendre com les administracions públiques promocionen aquest tipus d'actes.

A més, pots passar-t'ho bé o com molt bé diuen per les terres de l'ebre "xalar" sense ridicultitzar i menystenir un animal com és el bou ja que formes d'entreteniment n'hi ha infinites!

Una abraçada!

Laia

 
At 9:02 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola Laia,
tres apunts més al respecte. Primer, el finançament, les institucions inverteixen on més vots poden aconseguir, i les penyes taurines son molt nombroses en els pobles de les Terres de l'Ebre. On si que veig poca 'decissió politica' es en el tema dels bous enbolats, aqui si que la majoria de gent de les TE no els hi agrada, i se segueixen fent. Aquest es el acte que denigra la festa vist des de la distancia.

Segon, hi han lleis sobre aquestes festes, però els politics tampoc tenen decissio de fer-les complir. La resposta, em remeto al primer punt.

Tercer, fa uns 3 o 4 anys, seguint una recomanacio de la Comunitat Europea, es prohibia l'us de material pirotecnic per a menirs de 12 anys. El mon dels Diables es va mobilitzar per a poder emprar aquest tipus de material en espais oberts, i per a colles infantils,... Vist des de la distancia, això es una aberració. Estem en el mateix.

Un tema dificil, Salutacions.

 
At 10:54 p. m., Anonymous Anònim said...

Conec molt be el tema dels bous enbolats, doncs soc fill de les terres de l'ebre (Gandesa),personalment no m'agrada gens.De petit ho he viscut i he vist el patiment de les besties de prop i és molt fort si ets una persona sensible et pot afecta i tot,per qué es passen a més van molt mamats(beguts)i es fan el "machito" i cada cop va en augment el martiti.No m'agrada per que es una tortura.
Ara be,compte per que les gents d'aquelles contrades ho viuen molt intensament, si algú s'atreveix a prohibi els bous, hi haura una revolta.No hi ha cap ajuntament del color que sigui que s'atreveixi a tocar-ho.L'alcalde de la cava(Deltebre)Gervasi Aspa, per exemple que es company del meu partit,aquest es secretari del club tauri de Deltebre.o sigui ves i digali que no faci bous per les festes, que es fotra com una moto

Xavier.Salut republica,independencia i socialisme.

 
At 10:56 p. m., Blogger Laura Reyes said...

Hola Laia :
Ante todo te felicito y doy las gracias, por tu artículo "Anacronisme ".
Los " bous al carrer ",en las tres modalidades ( por llamarlo de alguna forma ),es decir : capllaçat, embolats y bou a la mar, son sin lugar a dudas, actos crueles,bárbaros y como bien lo defines anacrónicos, absolutamente fuera de tiempo y lugar.
El sufrimiento, tortura y maltrato de un ser vivo,nunca debe ser contemplado como una diversión,es simple y llanamente un acto aberrante, que degrada a quienes lo practican y aprueban.
Una sociedad que se autodenomina "evolucionada y civilizada ", no puede ni debe acoger, ciertas formas de diversión, como tan poco las puede mantener y sustentar con argumentos tan esgrimibles como la tradición o la libertad, ya que por esa regla de tres,el derecho de pernada, por citar tan sólo uno entre cientos de ejemplos,habría tenido ambos argumentos, para perdurar en el tiempo.
Por desgracia, no todas las personas tienen o nacen con la suficiente sensibilidad, si a eso le sumamos, que el ser humano, cuando vive algo desde pequeño,aunque no sea un comportamiento adecuado, ético y justo, tiene la tendencia a asumirlo y vivirlo por inercia, sin cuestionarse si es correcto o icorrecto, si lastima o no, simplemente es lo que ha visto y vivido siempre...y para él es algo natural;es en ese sentido en el que deben actuar aquellos a quienes les corresponde, aquellos que representan a la población,que por ende es a quien corresponde, educar por un lado y prohibir y legislar, por otro.
La apatía e indiferencia, en ese sentido, por parte del quienes nos gobiernan, es a menudo, " sospechosa ", más pareciera que apunta, por una población " entretenida en el consumo del embrutecimiento ", que por gentes que andan el camino de la evolución, en el más amplio sentido de la palabra...
Al modo de los césares,que : dando sangre y circo al pueblo,lo tenían entretenido y contento.
Los toros,son mamíferos superiores, su sistema neurológico es el de cualquier mamífero,( incluido el hombre), por lo que son suceptibles, de sentir, miedo, pánico,sufrimiento, así como dolor físico, cuando se les martiriza, pues sufren, es tan elemental...
Y es realmente vergonzoso, que las administraciones públicas, dediquen parte de sus presupuestos, a promover y sostener,este tipo de actividades.
Atentamente

Laura Reyes

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home