dijous, de juliol 31, 2008

Una bona iniciativa

Les notícies en el període estival queden desnaturalitzades, les altes temperatures acompanyades de la situació de vacances en la qual es troba bona part de la població contribueixen inexorablement aquesta realitat.

No obstant, aquest fet no ens ha de conduir a restar importància a una iniciativa que em sembla realment important i que fa massa anys que resta pendent. Alguns s’atreveixen a jugar alegrement amb un tema tant sensible com és la immigració. Ràpidament munten un discurs que no s’aguanta per enlloc però el revesteixen amb una sèrie d’atributs que provoca que el missatge sigui llampant per un determinat sector de l’opinió pública.

Aleshores, una vegada està elaborat tot l’esquema, és tant senzill com fer recaure sobre el col·lectiu d’aquelles persones que han hagut d’abandonar el país que els va veure néixer per cercar un futur millor, l’origen de tots els mals.

Sempre he defensat que les persones que vivim i el més important convivim en un territori hem de complir estrictament les lleis i les disposicions que es troben vigents en el mateix. Ara bé, igual que exigeixo el compliment de tots i cadascun dels deures no em puc ni tampoc em vull oblidar dels drets.

No és just que persones que viuen en situació regular a casa nostra, que paguen religiosament tots els impostos i les taxes quan arriba el moment d’escollir el seu representant democràtic, automàticament neguem aquest dret de ciutadania.

Si demanem integració, aquesta s’ha de produir en tots els seus efectes sense oblidar-ne cap. D’aquesta manera valoro molt positivament, la intervenció que ahir la vicepresidenta del govern, Mª Teresa Fernández de la Vega, va dur a terme en la seva compareixença davant la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats.

El govern encapçalat per José Luis Rodríguez Zapatero està treballant a fons en aquesta matèria i el fort compromís que ha assolit amb l’objectiu que els immigrants puguin exercir l'exercici democràtic d’escollir els seus representants als ajuntament, no oblidem, l’administració més propera al ciutadà.

No hem d’oblidar l’aspecte jurídico-legal que s'amaga darrera d'aquest compromís. Els immigrants podran participar en els comicis electorals sempre i quan existeixi un conveni de reciprocitat entre el seu país d’origen i Espanya. Per agilitzar aquest procés, el govern nomenarà en breu un ambaixador que s'encarregarà fonamentalment d'aquesta important tasca.

Aquesta no ha estat l'única novetat sinó que també s'han presentat alguns canvis en relació amb els vots dels emigrants, és a dir, ciutadans espanyols que es troben en altres països. Des del govern, s'ha proposat que puguin efectuar el vot a través de dipositius electrònics, l'anomenat vot electrònic, una proposta que va ser votada en contra pel Partit Popular (PP) i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG).

En tot el seu conjunt, crec que es tracten de bones i alhora interessants iniciatives que reverteixen en el conjunt de la nostra societat amb un objectiu molt clar: enfortir la democràtica.

9 Comments:

At 9:32 p. m., Blogger JG said...

Sí, molt bé. Però hi ha molts polítics que se'ls hauria de treure la crosta "autòctona" -la que no deixa de tenir un toc egoïsta- per passar a ser més oberts, comprensius i solidaris amb la immigració. No només em refereixo als del PP, CiU o PxC, sinó també a PSC, en què Montilla ja va declarar l'any passat que "debatir ahora el voto de inmigrantes es una discusión absurda". Potser ara ha canviat i ho veu com el Govern Central. No obstant, cal dir que complint els convenis de reciprocitat, els immigrants marroquins -els majoritaris a CAT- no podrien votar perquè no existeix tal relació. De fet, segons estudis fets, aquest dret de vot dels immigrants només afectaria un 10% dels que resideixen a l'Estat, per tant la proposta del Gobierno tindria un abast prou limitat.
No obstant això, si amb aquest gest es vol estendre la democràcia a aquells que no la gaudeixen plenament, evidentment ho aplaudeixo i que ho tirin endavant el més aviat que puguin. A més, ja sabem que els 2 grans partits s'hi juguen molt en el vot immigrant...

 
At 10:29 p. m., Anonymous Anònim said...

Als inicis de la França republicana (poc després de la
revolució), esdevenia ciutadà qui hi residia des de feia més d'un any. I
parlem de l'any 1791...
D'altra banda, hi ha persones 'autòctones' que ni coneixen on viuen ni ténen
ni idea de política, i no per això se'ls pot prohibir que votin. Per tant.
El sufragi ha d'ésser universal. I universal vol dir el
que vol dir, ni més ni menys.
Salut i república,

 
At 11:00 a. m., Blogger garmir said...

Hola:
és un tema complicat per la reciprocitat, peró el dia que adquireixin la nacionalitat espanyola , ja podran votar segur i crec , no ho sé, segur que hi han convenis amb països de Sudamèrica, per els quals en poc anys sádquireix la nacionalitat espanyola, al menys per la part d´aquest col.lectiu tenen més facilitats, pero no sé, és un tema complexe, jo sempre he pensat que no necessitem l'immigració, bé que als anys 60 amb bons sous, els espanyols feien totes les feines, crec que és un problema de vetar el liberalisme económic salvatge que hem implantat, independentment de qui governi, doncs et recordo que les ETT vingueren a Espanya amb governs socialistes.
Cordial salutació i bon cap de setmana.

 
At 7:04 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Josep, no es tracta d’un interès dels partits polítics a l’hora de comptar amb més o menys vots si els immigrants poden participar en les compteses electorals. És molt fácil catalogar a les persones però això sovint ens condueix a equívocs perquè no tots els argentins voten el mateix ja que tampoc tots els catalans ho fan el mateix sentit. Així, que el vot és una qüestió personal, cada persona en funció del seu criteri es manifesta emeten aquella papereta electoral que considera oportú.

A més, cal tenir en compte, que aquesta iniciativa vol anar més enllà i mirar d’establir convenis de reciprocitat amb molts més països que les que existeixen actualment .

Respecte el darrer anònim, manifestar la meva profunda coincidencia en l’opinió manifestada perquè a través d’una paraula clan i tremendament important com és el carácter universal del sufragi articula una reflexió a la qual m’adhereixo.

Garmir, la immigració és una realitat latent i patent en el nostre país. Ara bé, el que no podem fer és aprofitar dels beneficis que ens reporta que aquestes persones treballin en feines que ningú vol treballar i després, negar un dret tant important com el sufragi. Així, que convé no barrejar aspectes i tenir molt clar que els immigrants són per sobre de tot persones i ciutadans dels nostres municipis i ciutats, així que ells també han de tenir la possibilitat d'escollir el seu alcalde o alcaldessa.

Una abraçada!

Laia

 
At 11:04 a. m., Blogger garmir said...

Hola Laia:
Suposo que en aquest tema de la immigració no val la pena que fem un debat, doncs tenim postures contraposades.
En tot cas, un magnific article com sempre i tens un blog molt interesant i d´alt nivell.

 
At 4:00 p. m., Blogger Nuesa Literària said...

Buf... No saps com n'estic de d'acord amb tu! Fa uns quants anys vaig escriure un article que deia moltes de les coses que tu dius. Per damunt de les fronteres, tots som persones. Les diferències polítiques, racials o d'estat són secundàries, front la realitat que tots som humans i que tots hem de poder viure amb les mateixes oportunitats.
De tant en tant et vaig llegint.
Salutacions!

 
At 12:06 a. m., Blogger Laia Gomis said...

Garmir, malgrat tinguem visions totalment oposades és un veritable plaer poder comptar amb reflexions que es troben a les antipodes del meu pensament però estan realitzades amb respecte admirable.

Perquè hi ha qui encara no enten que es pot discrepar o pensar diferent però es pot manifestar sense arribar al insult i l'atac personal. Per això celebro sempre els teus comentaris ja que són mooolt respectuosos malgrat pensem radicalment diferent.

Helènic glauc, en primer lloc agrair-te que de tant en tant treguis el cap per aquest espai i donar-te les gràcies pel teu comentari, com molt bé sintetitzes per sobre de les fronteres hi ha les persones. Res més a afegir!

Una abraçada!

Laia

 
At 8:13 a. m., Blogger garmir said...

Hola:
Gràcies a tu, Laia, per el bon Blog que fas.
Edmón.

 
At 12:01 a. m., Anonymous Anònim said...

Coincideixo amb tu Laia.Aquest argument de que les esquerres volem que votin els nous ciutadants,per guanyar les eleccions.Es un discurs de la dreta conservadora(catalana i espanyola), que es calcat del que diuen els de l'extrema dreta.demagógia al més pur estil goebbels.

Xavier.
Salut.República,indepéndencia i socialisme.

Xavier

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home