divendres, de gener 04, 2008

Matisos humorístics


Acomiadàvem l’any 2007 amb diverses polèmiques sobre la taula i lluny de fer la vista grossa i sentenciar aquests afers en un any remot i passat, voldria fer una sèrie de consideracions al respecte malgrat trobar-nos ja en ple 2008.

D’una banda, l’arquebisbe de Barcelona, el senyor Sistach, li entrava una forta urticària després de veure la divertida i alhora enginyosa interpretació que l’equip del programa humorístic del Polònia feia dels “Pastorets”. No se’n podia estar i va emetre un comunicat on traspuava el malestar que sentia pel conjunt de les paròdies que s’efectuaven, una bona mostra són les següent paraules: “deploro que, des d’una televisió pública, no es respectin els sentiments religiosos de gran part de la població de Catalunya".

No comparteixo l’airada reacció de Lluís Maria Sistach però aprofitant l’avinentesa de redactar un comunicat de premsa, no li hagués costat gens afegir un parell de paràgrafs condemnant les paraules insultants que el seu company, el bisbe de Tenerife, alegrement pronunciava a la ràdio dient que “els menors desitgen i provoquen els abusos sexuals”. Ara, d’aquest assumpte, silenci sepulcral, ni mitja paraula.


Polònia és un programa d’humor on la crítica, la ironia i les paròdies es troben presents des del primer fins el darrer minut d’emissió. El ritme l’acostuma a marcar l’actualitat política, i setmana rere setmana els seguidors d’aquest programa apreciem des d’una mirada desenfadada el devenir del dia a dia, amb el toc propi i particular del Polònia. Dins l’escena, més enllà dels polítics no és estrany que irrompin amb certa força coneguts periodistes, prestigiosos cuiners o membres de l’episcopat.

Tanmateix, si mantenim el fil conductor de l’humor, a casa nostra el passat divendres 28 de desembre, recordem dia dels Sants Innocents, l’alcalde de Bellvei a l’inici de la celebració d’una sessió plenària es va voler fer el graciós, col·locant una llufa a l’espai on hi havia d’anar el retrat del President de la Generalitat, José Montilla.


Personalment, crec que va cometre tot un seguit d’errors, entre els quals sobresurt de manera destacada, una qüestió estrictament institucional. Tot representant polític ha de tenir al cap que les institucions no són ens morts i sense vida sinó que les persones que es troben al capdavant de les mateixes representen al conjunt dels ciutadans i per aquest mer fet penso que mereixen un gran respecte. A més, si afegim que aquesta gran idea a l’alcalde se li acut a l’inici d’un ple municipal, encara constatem amb més evidència el seu error.

Durant una sessió plenària es discuteixen i es sotmeten a votació una gran diversitat d’elements i qüestions que en última instància repercutiran directament sobre el conjunt de la ciutadania. Aquest context crec que no és el més idoni per fer bromes ja que els representants polítics s’han de limitar a dur a terme la funció que els ha estat encomanada pels ciutadans i em sembla que l’humor no es troba entre les mateixes.

Algú podria arribar a establir un paral·lelisme entre els dos fets citats en aquest espai però crec que seria un error posar dins el mateix sac ambdues actuacions. D’una banda, tenim el programa de televisió Polònia, on els humoristes, són els encarregats de pensar i elaborar les bromes i d’altra banda tenim un alcalde, no oblidem un representant polític que alegrement se’n riu de la màxima autoritat de Catalunya, el President Montilla. Que ningú no s’enganyi perquè qualsevol possible equiparació entre aquestes actuacions cau pel seu propi pes malgrat hi hagi qui s’entossudeixi en buscar el vincle comú inexistent.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 04/01/08
Laia Gomis

9 Comments:

At 6:31 p. m., Blogger Joan Margall said...

Chapeau, Laia, com sempre.

 
At 11:11 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Aqui falta un canvi de truita imaginari. Us heu d'imaginar al Fons a l'oposició. CDC al govern i una llufa sobre la foto del Mas. M'hagués agradat veure la seva actuació davant aquesta imatge. A veure si senyalitza el camí de Bellvei a Santa Oliva que allò sembla que sigui un secret només d'uns quants.

 
At 1:00 a. m., Blogger Laia Gomis said...

Gràcies Joan pel teu comentari, respecte el dubte que presentava el Miquel, jo tinc molt clar el que hagués passat si la situació que plantejava hagués tingut lloc. Un escándol sense precedents, el Mas no hagués trigat dos minuts en aparèixer davant els mitjans de comunicació i les portades dels diaris anirien plenes, clamant davant la irresponsabilitat. Tot el contrari d'allò que ha tingut lloc, passant de puntetes i restant importància.

Laia

 
At 5:20 p. m., Blogger garmir said...

Hola:
Avui Polonia, és un gran programa i no es pot dir que afavoreixi a ningú, aixó demostra que fan la feina bé.

 
At 7:51 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Comparteixo la teva opinió tot i que no està de més, esmentar que hi ha moltes persones que detesten la presència d'un programa d'humor com Polònia

Laia

 
At 11:36 p. m., Anonymous Anònim said...

Un programa, un tipus de programa, que en temps de llarg govern de CIU, no va existir mai

Llorenç

 
At 12:04 a. m., Blogger Laia Gomis said...

Llorenç aportes una idea que no s'havia comentat en cap altra ocasió. Realment, és curiós que durant els llargs 23 anys de govern de CIU no es realitzés cap programa de l'alçada de Polònia. És cert que hi havia algunes parodies que dedicaven puntuals gags sobre la política però ningú es va atrevir a fer un programa sencer sostentat sobre la base de l'humor, la ironia i la crítica com fa Polònia.

Gràcies per la teva opinió ja que ens aporta una nova perspectiva sobre la qual enfocar una matèria que pot donar molt de si!

Una abraçada!

Laia

 
At 12:18 a. m., Anonymous Anònim said...

Un afegit. Parlant de fotos del President i de llufes com la de Bellvei. Només cal donar un tomb per ajuntaments amb alcaldes de CIU per comprovar, els qui mai van posar la foto de Pasqual Maragall i ara tampoc han posat la de l'actual President.

Llorenç

 
At 12:38 a. m., Blogger Laia Gomis said...

La veritat és que no tinc l'oportunitat de donar tombs pels ajuntaments de la comarca però coneixent de prop el Baix Penedès i els seus alcaldes, no em sorprèn gens ni mica la puntalització que realitzes.

Ara, que ningú s'enganyi, la permissivitat existeix perquè l'actual president del la generalitat és del PSC si fos de CIU, no haguessin trigat ni dos minuts en penjar-la.

Una actitud que diu molt poc de les persones ja que la institucionalitat està per sobre dels colors i els signes polítics, malgrat hi hagi qui no sigui capaç de discernir aquest evidència.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home