dissabte, de desembre 01, 2007

Una gran presentació

D'esquerra a dreta: Martí Carnicer, Raimon Obiols i Ernest Benito


La veritat és que tenia ganes que arribés el dia de la presentació del llibre escrit per l’Ernest Benito titulat EL JOVE ANDREU NIN, Textos periodístics. Una obra que s’ha allargat molt en el temps, sóc conscient i així em consta que la investigació no ha estat gens senzilla però ha resultat molt fructífera i profitosa pels apassionants d’aquestes qüestions. Ara bé, no seria just reconèixer que en un parell de mesos s’ha accelerat el procés i afortunadament avui ja tenim físicament el llibre a les nostres mans.

Tan aviat com vaig conèixer les persones que intervenien en l’acte de presentació del llibre al Vendrell vaig pensar que era una ocasió que no em podia deixar escapar. Les ments il·lustres del Martí Carnicer, el Raimon Obiols i l’Ernest Benito per separat poden donar molt de sí però un agregat que permetés la coincidència de tots tres a l’hora, falten les paraules per descriure aquesta realitat.

El Martí Carnicer ens ha recordat com ell havia sentit parlar de l’Andreu Nin a través del boca a boca de persones que l’havien conegut personalment i tots ells destacaven que Nin era d’aquelles persones que valia la pena escoltar atentament. Precisament, aquest fet va despertar el seu interès pel personatge i uns anys més tard descobriria la vessant política de l’Andreu Nin, des de la creació del POUM fins al seu tràgic desenllaç.

A més, el Martí també ha destacat que durant els anys que va estar al capdavant del consistori vendrellenc va dur a terme una sèrie d’accions més protocol·làries com ara declarar fill il·lustre de la vila a Andreu Nin així com també dedicar-li un carrer. Al costat, d’aquestes també van existir tota una sèrie d’activitats relacionades amb la figura de Nin. Ara bé, ha ressaltat una idea que molts compartim, afirmant que Andreu Nin es mereixeria un reconeixement i un agraïment més ampli.

El Raimon Obiols, el primer que ha esmentat és el títol del llibre EL JOVE ANDREU NIN, i personalment ha afegit que duria a terme un petit canvi titulant-lo L’ADOLESCENT ANDREU NIN perquè l’edat en la qual va escriure els articles Nin estava compresa entre els 13 i els 20 anys, tot un adolescent. Ara una vegada realitzat aquest apunt, el Raimon ha dut a terme una intervenció difícil de transcriure perquè ens ha parlat de moltes qüestions que es trobaven estretament relacionades entre elles i a més ha tingut l’habilitat d’establir un lligam comú amb Andreu Nin i el llibre que avui es presentava. A més, no ha dubtat en descriure’ns el llibre com emocionant i profundament interessant. Tot recordant-nos que els escrits es van dur a terme a principis del segle passat en una societat molt diferent a la nostra però continuen mantenint la càrrega sentimental i ens diuen moltes coses als contemporanis quan en ple segle XXI els llegim.

El darrer en prendre la paraula ha estat l’autor del llibre, l’Ernest Benito, que ha deixat molt clara l’admiració que sentia vers l’Andreu Nin així com també ens ha explicat que si quelcom caracteritzen els escrits de l’Andreu Nin és que ens descriuen una manera d’escriure, de pensar, d’expressar, de sentir sense les barreres que els anys ens van posant.

A més, l’Ernest ens ha fet saber que aquest llibre no només es presentarà al Vendrell sinó que aquesta obra també es presentarà a altres municipis. Aprofito per ampliar la informació i dir-vos que concretament el dia 1 de desembre tindrà lloc a Calafell, a Barcelona el 5 de desembre a l'Ateneu de Barcelona, C/ Canuda 21. 19,30 hores. Amb la presència del Pelai Pagès, Wilebaldo Solano i Ernest Benito i el 12 desembre a Madrid a la Libreria Blanquerna C/ Marques de Casa Riera 2. 19,30 hores i resta per confirmar la data de la presentació a Bilbao.

El llibre està escrit en català però gràcies a les noves tecnologies s’adjuntarà un suport digital on es trobarà el mateix llibre traduït al castellà, a l’esukera i al gallec. La comunicació era una obsessió d’Andreu Nin i com podeu constatar aquest fet també impregna l’autor del llibre que no ha dubtat en permetre la lectura del llibre en les quatre llengües oficials de l’estat.

Després d’aquestes ràpides pinzellades que he retingut a la meva memòria , em permetreu un petit apunt personal. Des d’aquestes línies vull agrair públicament que l’Ernest m’inclogués dins les persones que esmenta en els seus agraïments. Tan aviat com vaig tenir notícia li vaig dir que no ho fes perquè no crec que la meva petita col·laboració es mereixés aparèixer en el llibre. Ara, tots coneixem l’Ernest i em va dir que no hi havia res a parlar. Així que malgrat ja li hagi donat les gràcies personalment, no em cansaré de repetir-li tantes vegades com calgui, la seva consideració i el seu gest perquè per mi és un veritable honor que el meu nom estigui inclòs en una obra escrita i elaborada per una persona com l’Ernest.

4 Comments:

At 8:27 p. m., Blogger Eric Luna Martín said...

On és Nin?

Recordem les pintades a les parets dels seus partidaris, gobierno Negrín dónde está Nin?; i com els estalinistes responien , en Salamanca o en Berlín.

la veritat és que és un capítol fosc de la nostra història, Nin va treballar per la URSS i tornà a casa per culpa del Estalinisme, el qual el portà a la mort. És una llàstima la seva pèrdua, ja que quan Stalin tenia en el seu poder la jove República (agenollada a la URSS per la necessitat bèl·lica)un dels pocs què va veure les veritables intencions dels sovietics va ser callat per sempre.

No sé si ja l'hauràs llegit però et recomano el llibre Homenatge a Catalunya de George Orwell, ell va viure part de la guerra amb el POUM.

Una abraçada

Eric Luna

www.elnougalileu.blogspot.com

 
At 9:34 p. m., Anonymous Anònim said...

Holaa,
Laia, sóc Natalia, estudiant de periodisme a la UAB. Estem fent un treball d'anàlisi de blocs "socio-polítics" com diu la profe, i el teu ens ha semblat molt interessant i ens agradaria fer-te una petita entrevista. Et deixo el meu mail per a que et posis en contacte amb mi i t'expliqui millor el que volem ok?
nathalie87_@hotmail.com

Natalia Moreno

 
At 11:15 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Eric, començaves amb gran encert el teu comentari amb una frase que em va captivar des del primer moment que la vaig escoltar. On és Nin? Una pregunta aparentment senzilla però darrera de la qual s'amaguen qüestions trascendentals.

L'assessinat d'Andreu Nin no va ser un fet casual sinó penso que extremadament estudiat i planificat, cercant eliminar una persona clau, amb opinió i idees pròpies, per alguns un enemic a eliminar el més aviat possible.

Canviant, radicalment de tema, però contestant el comentari de la Natalia, només dir que resto a la vostra disposició per ajudar-vos en tot el que em sigui possible.

Moltes gràcies pels vostres comentaris.

Cordialment,

Laia

 
At 3:52 p. m., Blogger yanmaneee said...

jordan shoes
supreme clothing
adidas yeezy
air jordan
off white hoodie
kyrie 3
moncler
jordan shoes
hermes online
moncler

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home