diumenge, d’octubre 12, 2008

IV Fira d’oficis al Montmell

Totes les persones que fan possible la Fira d'oficis amb l'alcaldessa, Imma Costa

Des del passat dijous que va tenir lloc la inauguració de la Fira de Santa Teresa al Vendrell tota la informació s’ha concentrat en aquest esdeveniment tan important en el si de la nostra comarca. Més de cent anys de celebració són una mostra evident d’una llarga tradició continuada que amb el pas dels anys a un ritme més o menys intens ha anat canviant i evolucionant adaptant-se als nous temps.

Tanmateix, com aquesta setmana als diversos mitjans de comunicació hem pogut llegir molta literatura en relació a la necessitat de seguir innovant i així introduint canvis a la Fira vendrellenca, voldria anar una mica més enllà i no incedir en aquesta qüestió que en diverses ocasions ja he tingut l’oportunitat de dir la meva.

Tot sovint, tenim la sensació que l’origen i el final de la nostra comarca és El Vendrell i quan té lloc un esdeveniment en el nostre municipi es fa un important ressò. Una realitat innegable però crec que aquest fet no ha d’anar en prejudici de la difusió i l’extensió de moltes de les activitats que es desenvolupen als municipis baixpenedesencs.

Sabeu que més enllà dels postul·lats teòrics sempre s’hi troba el contacte directe amb la realitat i precisament per aquest fet tinc el costum d’exemplificar les meves reflexions. Durant aquests dies tothom ha parlat de la Fira del Vendrell, un fet que celebro. No obstant, ahir dissabte, al Montmell va tenir lloc la celebració d’una jove fira, concretament la quarta edició de la Fira d’Oficis del Montmell.

Segurament molts dels que llegiu aquestes paraules descobriu per primera vegada aquesta activitat present en alguna breu columna als diaris comarcals on en els millor dels casos s’hi ressaltaven els principals trets. No obstant, crec que és una fira que sorgeix amb molts força ja que darrera de la mateixa hi ha un nombre molt important de veïns i veïnes del poble que treballen intensament perquè tots plegats en puguem gaudir. Sense ells, aquesta fira no seria possible ja que el treball no es concentra en un dia concret sinó que la planificació i l’organització de la mateixa s’estén uns quants dies més enllà.

L'elaboració de l'orujo
En una societat globalitzada com la nostra, crec que és tremendament important, que les institucions plantegin fer un petit parèntesis per aturar-nos en el temps i des d’una certa perspectiva mirar endarrere i així anar avançant amb més força i solidesa.

Precisament, l’Ajuntament del Montmell ho ha aconseguit consolidant la fira d’oficis. Els visitants d’aquesta fira vam poder seguir de prop l’elaboració artesanal del pa, també vam tenir l’oportunitat de seguir l’elaboració de l’orujo. Uns metres més enllà, constatàvem l’activitat entretinguda d’elaborar escombres i l’àrdua tasca de fer marges de pedra seca. A més, també vam constatar que la cultura de la reutilització no és una innovació del segle XXI sinó que es trobava ben present en els nostres avantpassats, aprofitant l’oli de fregir i cuinar per elaborar sabó de casa.


Un moment elaborant el marge de pedra seca
El reclam de grans i petits era la carbonera, una construcció digne d’estudi d’enginyeria, muntada fonamentalment amb troncs, arena i branques de pi col·locades d’una manera concreta i específica perquè tingués lloc una bona combustió i quedés un carbó de bona qualitat. Així explicat sembla molt senzill però us puc assegurar que l’explicació concreta i detallada dels entesos en aquesta matèria, on descobreixes tots els ets i els uts, constates la complexitat de la mateixa.

La carbonera
A més, enmig d’aquest nombre tant important d’activitats, també hi havia taules i cadires, perquè totes les persones que ho desitgessin poguessin degustar fesols acompanyats de carn de porc i botifarres elaborades artesanalment.




Com veieu un veritable plaer pel paladar que a molts els passa desapercebut ja que es deixen emmirallar pels grans titulars i abandonen la tasca de seguir la intensa vida candent que té lloc en la gran majoria dels nostres municipis baixpenedesencs.

A més, crec que cal destacar el plantejament original d’aquesta fira, lluny del reclam d’empreses externes que arribessin al municipi i muntessin una realitat virtual, precisament el valor afegit d’aquesta fira es troba en la important implicació de molts veïns i veïnes del municipi que permeten que tots nosaltres gaudim d’un dia diferent, especial i molt entretingut. Aquesta és la tercera vegada que hi acudeixo i us puc assegurar que any rere any hi aprenc quelcom nou, així que ara ja ens preparem per poder gaudir amb la mateixa energia i vitalitat que en les ocasions anteriors de la V Fira d’oficis.

2 Comments:

At 4:56 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Segurament més interessant que la del Vendrell. Mira el blog de la Gemma Urgell.

 
At 12:44 a. m., Blogger Laia Gomis said...

La veritat és que a la Fira del Montmell vaig aprendre coses, un element que personalment valoro molt positivament mentre que la Fira del Vendrell no em va aportar cap enriquiment personal, la veritat sigui dita.

Gràcies per la recomenació, he vistat el bloc de la Gemma i la veritat és que lamento les actituds barroeres d'alguns alcaldes que es pensen que poden disposar de tot allò que creguin oprtú. Recuperant un instrument que pensava que estava oblidat, la maleïda censura

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home