divendres, de juliol 21, 2006

Revolució gastronòmica

La Revolució Francesa va suposar un gran punt d’inflexió, aquesta evidència es pot constatar amb una certa facilitat mirant aquest període des d’una certa perspectiva històrica. Sota els famosos lemes d’igualtat, llibertat i fraternitat es teixirien grans canvis estructurals d’una societat que estava condemnada a sobreviure sense més esperances, sotmesa a les ordres d’un monarca imposat atenent a la voluntat divina. De manera lenta però progressiva, sorgirien diverses veus discrepants, la culminació de totes elles originaria la Revolució Francesa.

No obstant, l’objecte d’aquest article no és descriure ni explicar els nombrosos detalls que es desprenen de la Revolució Francesa sinó que és precís situar-nos en aquest marc històric per comprendre amb més facilitat el contingut del present article. Precisament no va ser fins l’esclat de la Revolució Francesa quan els restaurants es van convertir en un element present en les principals ciutats europees. París, va ser la ciutat capdavantera ja que es cita com a l’indret en el qual es va obrir el primer restaurant, el Boulanger.

Abans de la Revolució Francesa, tan sols existien les tavernes, espais en els quals només es servien begudes perquè els millors cuiners es trobaven als castells i a les mansions dels aristòcrates. La caiguda de l’Antic Règim va situar als millors equips de cuina sense feina i molts d’ells es van decidir a obrir els seus propis negocis. D’aquesta manera a principis del segle XIX, més de cinc-cents restaurants inspirats amb la idea del
Boulanger obririen les seves portes servint els millors plats de l’època.

Actualment, un restaurant és quelcom més que l’indret en el qual anem a gaudir de la gastronomia. Ben mirat, en moltes ocasions l’àpat es converteix en l’excusa perfecte per trobar-se al voltant d’una taula un grup de persones que comparteixen entre totes elles un cert grau de complicitat.

El Vendrell ha perdut un espai de trobada i de referència de molts vilatans, un dels restaurants més antics de la vila. El passat diumenge 16 de juliol la cuina de Cal Pi apagava els seus fogons, d’aquesta manera es posava punt i final a cent anys d’història. Quan vaig tenir coneixement d’aquesta decisió em vaig entristir perquè enmig d’aquell ambient acollidor i agradable havia passat bones estones i em venia present el gust dels nombrosos plats que havia degustat no feia massa temps.

La Revolució Francesa s’ha convertit en el primer esdeveniment que els historiadors han emmarcat dins l’època contemporània i malgrat la distància que separa l’origen real que va provocar l’esmentada revolució amb la creació i posterior proliferació dels restaurants, el punt de connexió és més estret del que a simple vista podríem imaginar. Molt probablement si la Revolució Francesa no hagués tingut lloc al dia d’avui moltes coses serien força diferents i la història contemporània es trobaria greument alterada. No obstant, des del punt de vista de l’art culinari ens podem permetre la llicència de parlar d’una autèntica Revolució, en aquest cas gastronòmica.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 21/07/06
Laia Gomis

5 Comments:

At 8:32 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola, aquest es el primer comentari que et deixu al blog. Molt interesant aquest apunt de la revolució francesa enllaçat amb la mala noticia del tancament del mític restaurant. Jo no he tingut ocasío de anar-hi mai, pero soc conscient que sempre que desapareix un simbol es quan ens en adonem de com podia arribar a ser d'important.

 
At 1:19 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Moltes gràcies per animar-te a escriure aquest comentari. Comparteixo la teva exposició i realment aquests dies tots notem que a la rambla del vendrell, indret en el qual es trobava el restaurant, hi falta quelcom

 
At 3:08 p. m., Anonymous Anònim said...

Here are some links that I believe will be interested

 
At 8:37 a. m., Anonymous Anònim said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

 
At 7:50 p. m., Anonymous Anònim said...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home