dimarts, de gener 18, 2011

Vendre fum


L’arribada del nou any ha anat acompanyada d’una destacada novetat legislativa. Els darrers dies de l’any van ésser propicis per discutir abastament sobre els canvis que implicava la nova regulació antitabac. En el fons, aquesta qüestió es trobava latent en el conjunt de la societat perquè el debat sobre la prohibició de fumar no s’ha abandonat mai.

La veda es va obrir als volts del 2005, data en la qual l’executiu de Rodríguez Zapatero va decidir realitzar un pas de gegant amb l’aprovació de la Llei 28/2005 coneguda popularment com la Llei Antitabac. No obstant, les mesures preses inicialment en el text legal s’han vist modificades amb l’aprovació d’un nou marc legal que presenta noves mesures sanitàries davant el tabaquisme incidint de manera especial amb la protecció dels menors i dels fumadors passius.

Així doncs, a partir del 2 de gener del present any els fumadors han vist reduït dràsticament els espais en els quals poden fumar. Una mesura que no ha deixat indiferent a ningú i com totes les qüestions de gran abast ha generat el naixement d’afèrrims defensors de la proposta i en el sentit contrari grans detractors de la mateixa.

Tanmateix, més enllà de les opinions i els criteris individuals que tot punt de vista suposa, malgrat trobar-nos en els primers dies de l’aplicació de la llei disposem de diverses quantificacions materials que ens aporten una visió inicial sobre l’impacte econòmic que suposarà la modificació de la llei antitabac.

La veu que s’ha deixat sentir amb més força ha estat la del gremi de la restauració. Concretament, aquest sector considera que la nova llei generarà pèrdues en determinats bars i restaurants així com també manifesten la seva indignació ja que fa uns anys van haver de realitzar importants inversions per tal d’adequar els seus negocis als preceptes continguts a la llei. I en aquests moments, veuen com la prohibició rotunda de fumar en bars i restaurants deixa estèrils totes les obres realitzades.

No obstant, a l’altre costat de la balança trobem un sector que sense ésser conscient ha vist com de retruc l’entrada en vigor de la modificació de la llei antitabac ha suposat un important impacte. Sense anar més lluny, els calaixos i els prestatges de moltes farmàcies han quedat completament buits davant l’allau de peticions de productes substitutius del tabac com ara els pegats o xiclets de nicotina sense oblidar les cigarretes electròniques.

Vendre fum és una expressió força genuïna que en alguna que altra ocasió tots haurem escoltat o bé inclòs haurem pronunciat per referir-nos a la idea consistent en exposar qüestions que no són realitats materials.

La saviesa tradicional emprava elaborades metàfores però avui certes expressions que hem heretat cobren sentit literal per si mateixes. Un fet que evidencia la incidència dels nous paradigmes socials per tal de posar de relleu el canvi substancial que ha tingut lloc en els darrers anys. Així que a partir d’ara el fet de vendre fum no és una abstracció sinó més aviat una realitat palpable.


Article publicat al Diari del Baix Penedès, 14/01/11

Laia Gomis

1 Comments:

At 11:03 a. m., Anonymous Anònim said...

medida para vender humo!!
para que la gente no hable de la crisis
ahora no te creas que el ejecutivo socialista quiere la salud de los españoles... LE DA IGUAL
sabes a cuanto ascienden los impuestos sobre las labores del tabaco???? suponen 3 euros de cada 4 que se cobran por cajetilla!!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home