dilluns, de juliol 26, 2010

Jo sóc festa!

En les darreres setmanes molts pobles, viles i ciutats han gaudit de la festa gran per excel·lència, la festa major. L’ambient estiuenc convida a participar en tots els actes festius que les poblacions més properes celebren. L’excusa de la proximitat esdevé un bon recurs per deixar la calor a casa i treure el cap en els actes festius. No obstant, a vegades, la distància no es converteix en el problema sinó més aviat en un repte a superar.

Tots tenim en ment aventures que un cop realitzades i analitzades des de la fredor constatem que han estat una autèntica bogeria però el record de recórrer centenars de quilòmetres per viure en directe algun esdeveniment particular i peculiar que caracteritza alguna festa doncs sempre resulta tremendament reconfortant.

Tanmateix, no podem oblidar allò que la saviesa popular recull quan afirma que ningú és profeta a la seva terra. A vegades ens encapritxem en recórrer grans distàncies per veure quelcom i obviem que al costat de casa tenim mil meravelles i preciositats. Ara, com es troben al costat de casa i són molt accessibles doncs tendim a restar la importància que realment mereixen.

No obstant, aquesta realitat no pot ocorre quan parlem de les festes majors. No podem perdre pistonada i hem d’intentar seguir fil per randa tots els actes lúdics i festius. En el fons, aquest convenciment es convertirà en un pòsit que es trobarà permanentment entre nosaltres.

Si ens aturem a pensar un moment, apreciarem que sempre que assistim a actes de les festes majors d’altres municipis realitzem una projecció vers la festa major del nostre poble. Automàticament identifiquem les singularitats i acte seguit procedim a intentar cercar algun punt de connexió però precisament si quelcom esdevé interessant és l’absència d’uniformitat entre les festes. Tanmateix, a vegades podem traçar una línia que connecta certs actes però mai es reprodueixen de manera simètrica.

Després d’haver gaudit dels actes festius que altres poblacions ens han proporcionat, poques hores de son que són compensades gratament amb una companyia excel·lent i una diversió indescriptible, arriba el torn de la Festa Major del Vendrell.

El compte endarrere ha començat, l’espera es redueix fins a la mínima expressió perquè aquest mateix cap de setmana podrem gaudir d’una sèrie d’actes que aniran obrint boca per donar el gran tret de sortida a la Festa Major del Vendrell.

Aquesta mateixa setmana s’ha posat a la venda la samarreta de la Festa Major. A més, aquesta samarreta va acompanyada d’un lema que aquestes alçades amb tota seguretat és prou conegut per molts de vosaltres: “Jo sóc festa”.

Una frase senzilla però evocadora d’una gran realitat perquè l’èxit d’una festa major no resideix en exclusiva en mans dels organitzadors sinó que més aviat radica en la participació i l’assistència de les persones en totes les activitats i els actes que es duran a terme. Tots aquells que hi participarem ens convertirem en una part activa de la nostra festa major, jo sóc festa, si tu també vols ser-ho, ja sap el que et toca!

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 23 juliol 2010

Laia Gomis