dimarts, de març 17, 2009

Malas noticias. Medios de comunicación, política criminal y garantías penales en España


En les darreres setmanes, el món del dret, ha tingut un protagonisme especial en els mitjans de comunicació. Un fet que ha desencadenat que aquest matèria ocupi un espai central i així desencadenant una translació pràctica a les tertúlies i de retruc en els comentaris que els ciutadans duen a terme en el dia a dia.

La veritat és que normalment totes aquelles qüestions relacionades amb els aspectes jurídics acostumen a causar un cert pànic i temor entre el conjunt de la ciutadania. Sovint, el llenguatge enrevessat, complex i extremadament tècnic poc ajuda a convertir aquest aspecte present en la vida de totes les persones en un moment o altre en atractiu. Tanmateix, entre aquest extrem i la divulgació populista i sensacionalista hi ha un abisme. De la nit al dia, descobrim com en el nostre país, des d’un fals rigor i un desconeixement monumental qualsevol persona es posa davant d’una càmera i és capaç de pronunciar un discurs que pretén ésser una lliçó magistral però que efectivament es queda en el camí.

En aquestes situacions és quan em produeix un cert estupor i un sentiment d’indignació perquè hi ha nombrosos professionals que són grans coneixedors de la matèria que s’exposa a debat i amb tota seguretat podrien informar al conjunt de la ciutadania des d’un rigor i una professionalitat envejable com es resolen determinades qüestions, quines són les previsions legals i el perquè d’alguns complexos entramats jurídics que no tenen una resposta afirmativa o negativa sense més.

La setmana passada es presentava un llibre que es troba estretament relacionat i connectat amb l’exposició realitzada a les línies precedents: Malas noticias. Medios de comunicación, política criminal y garantías penales en España

Una obra que tot i no haver-la fullejat he de reconèixer que em sembla tremendament interessant especialment per la connexió entre dues realitats polièdriques com són els mitjans de comunicació i el món del dret penal. A més, els autors que han realitzat el present treball són persones amb un bagatge i un coneixement minuciós i detallat de les matèries que s’aborden en l’obra citada a les línies precedents. No només es tracten de grans coneixedors del món jurídic com seria el cas de la coordinadora de la investigació, la catedràtica de Dret Penal, Mercedes García Arán, sinó que també hi participen especialistes de la ciència política, com seria el cas de Joan Botella i també experts en el món de la comunicació. A més també compta amb la participació de Rafael Rebollo, Joan Baucells y Luis Peres-Neto.

Així, que aquest llibre automàticament entra a formar part de les lectures pendents que tinc de cara al proper estiu. Tant aviat com finalitzi el curs, lluny de l’estricte horari acadèmic i les obligacions que el dia a dia comporta, gaudiré de la lectura i el repàs de tota una sèrie de qüestions especialment atractives i interessants en els temps que corren.