divendres, d’octubre 17, 2008

En segon pla


Els principals cultius que podem trobar en la nostra comarca es troben articulats en dues branques importants i evidentment predominants com són les oliveres i la vinya. Ara bé, afortunadament aquests cultius no ostenten la categoria exclusiva sinó que la diversitat que caracteritza a l’holografia baixpenedesenca permet que existeixin altres tipus de plantes, arbres i arbusts que donen un toc singular i particular al nostre territori.

Ara bé, quan comença la campanya de la verema tots ens hem fem ressò i en aquests moments no trigarà massa dies en aparèixer informació relacionada amb la propera campanya de recol·lecció de les olives. Enmig d’aquests importants cultius molt coneguts trobem altres que passen en un segon terme perquè no són tan importants si tenim en compte el volum de producció total.

Precisament, si tombem pels diversos pobles que composen la nostra comarca podem veure com ja fa uns quants dies, els pagesos pleguen garrofes. Una realitat amb la qual molts de nosaltres estem completament familiaritzats però que no deixa de cridar l’atenció quan per una remota circumstància, enmig d’una conversa apareix la paraula garrofa. Automàticament, et trobes amb moltes cara d’estupefacció i ensurt com si estiguéssim al·ludint a una realitat estranya i perversa pròpia d’alguns vocabularis aliens a nosaltres.

Tendim a pensar que aquests conceptes són emprats i coneguts arreu del territori, no obstant, l’intercanvi d’opinions i expressions entre diverses persones ubicades en punts geogràfics molt diferents, et permet apreciar que les garrofes, són força desconegudes, més del que un podria imaginar.

Precisament, per donar a conèixer aquest producte, trobo molt encertada la campanya que des de fa alguns anys es duu a terme per part de les cuines del Vendrell. Gràcies a la campanya de divulgació i de difusió d’aquest producte es permet que les persones coneguin totes les potencialitats de la garrofa i a més puguin degustar productes en el quals les garrofes hi tenen un paper important i predominant com és el gelat de garrofa o el pastís de garrofa.

Així es contribueix a trencar els tòpics, i a diferència del que es tendeix a pensar, les garrofes no serveixen en exclusiva per alimentar el bestiar sinó que importants multinacionals de l’alimentació, especialment en el món del xocolata i els gelats, empren el garrofí en el moment d’elaborar els seus productes.

Actualment la garrofa és un fruït de poc valor. No obstant, es tracta d’una realitat que dista amb el paper important que va desenvolupar aquest fruit en la dieta de moltes persones en plena postguerra. Després de la cruenta guerra civil que va tenir lloc en el nostre país, l’escassetat d’aliments era una realitat i moltes eren les persones que cercaven desesperades garrofes per poder portar-se quelcom a la boca.

Una imatge que em ve al cap sempre que observo els garrofers perquè tot allò que avui la societat menysprea potser d’aquí uns quants anys adquirirà un valor important. De moment, ens quedem amb l’ombra fresca i perenne dels garrofers, un espai ideal per passar les hores d’estiu més feixugues.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 17/10/08
Laia Gomis

2 Comments:

At 10:01 p. m., Anonymous Anònim said...

Laia, bon escrit,encara que la garrofa sembla que ja no interessa a ningú. A la vida no tot es política.

 
At 1:23 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Marc, gràcies pel teu comentari. La veritat és que tot no és política tot i que aquesta vessant ocupa un espai molt important en la vida dels ciutadans tot i que sovint no en som concients de la seva magnitud.

De tant en tant, no està de més i aturar-nos i analitzar la realitat que ens envolta des d'una altra perspectiva

Una abraçada!

Laia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home