diumenge, de març 11, 2007

Sobre el Logis Penedès

La setmana passada em vaig fer ressò d’uns fets que van succeir en la primera visita institucional que el president Montilla realitzava a la nostra vila, El Vendrell. Un grup de manifestants en contra del CIM van escridassar la seva arribada a la Plaça Vella i el van rebre amb xiulets i crits insultants de l’estil xarnego, pallasso... Els membres de la Joventut Nacionalista de Catalunya van fer gala del seu mal gust combinat amb una manca de respecte brutal dirigint-se vers al President de la Generalitat per lliurar-li un diccionari català-castellà... actitud que no mereix ni ésser comentada.

La meva sorpresa va arribar quan la mateixa nit de la publicació de la reflexió Tret de sortida un gran nombre de persones dipositaven el seu comentari en aquest espai. El pas dels dies han donat lloc a disset comentaris respecte aquest assumpte. La gran majoria de les opinions suscitades s’oposaven a la contrucció del Logis Penedès i quan el divendres llegia la premsa comarcal vaig considerar oportú fer esment de tota una sèrie d’opinions contràries a les que vam tenir oportunitat de llegir amb anterioritat dins l’espai dels comentaris.

És per aquest motiu que recomano la lectura dels següents articles:

Els "nimbies" contra la Generalitat

Es coneixen com a "nimbies" aquelles persones que protesten, i s'oposen tant sí com no, a determinats equipaments públics quan són prop de casa seva, però ho troben bé si es fan lluny de la seva propietat. El nom bé de l'acrònim de la versió anglesa "not in my back yard" (NIMBY) que d'una manera inexplicablement orgullosa reivindiquen alguns.

El fenomen és prou conegut, i ha arribat inevitablement al país, com passa amb tot el que s'origina a l'Amèrica del Nord.

Fa pocs dies, uns quants d'aquests individus van considerar oportú boicotejar la visita institucional del President de la Generalitat a la població d'El Vendrell, sens dubte perquè consideraven que el dret democràtic a la llibertat d'expressió i de manifestació d'un centenar de "nimbies" havia de passar necessàriament per impedir que el President de la Generalitat elegit pel Parlament de Catalunya acomplís el programa de visita previst.

Fins aquí podríem considerar que ens trobem simplement davant un petit grup de ciutadans amb els valors democràtics capgirats, però la cosa es complica quan ens assabentem - i no ho ha desmentit ningú - que entre els "nimbies" hi eren abundants els afiliats a la JNC i a CiU.

Això planteja un altre problema. Potser es tracta de la decisió de no respectar els resultats parlamentaris? Potser es tracta de manifestar públic menyspreu al Molt Honorable President de la Generalitat perquè no és del seu partit? Potser es tracta de fer la competència als qui a Madrid treuen al carrer banderes carlines?

Article del Diputat Jordi Pedret publicat a e-noticies.


Amb tot el respecte, jo dic SI!


Els lamentables incidents que van provocar –amb motiu de la visita del President Montilla- els manifestants de la plataforma, que basa en una falsedat el seu crit de guerra, quan proclamen en pancartes crits i soroll el seu eslògan de: NO AL CIM!, m’ha mogut a no quedar-me callat davant d’aquells que creuen que els crits, els insults i la mala educació es un argument que pot aportar-los-hi la raó que no tenen, ni mai han tingut.

Deixant a part el mètode –al meu entendre, molt criticable- que utilitzen per a buscar el ressò mediàtic i el rendiment polític que pretenen treure’n algunes forces polítiques que s’hi amaguen darrera; la més descarada la de Convergència i Unió per la seva incoherència, vull deixar clar tot un seguit de precisions que cal que tothom sàpiga i que estic disposat a debatre amb qui ho vulgui fer de manera raonable si creu que en alguna cosa del que dic falto a la veritat:

La proposta que es presenta a l’actual govern no es la creació d’un CIM sinó la d’una plataforma logística. Això no representa, només un canvi de nom, sinó un canvi substancial respecte a la que es va presentar el 2003 promoguda sota el govern del President Pujol i que curiosament tenia la funció de port sec destinada a contenidors buits i campes de vehicles, aspecte que ja no es contempla en el nou projecte.

La nova proposta redueix notablement l’àmbit d’actuació, una de les queixes inicials sobre la seva extensió, que era en la proposta del govern de Pujol de 242 hectàrees i ara s’ha reduït a 185 i tenint en compte que l’actual contempla tota la viabilitat i els accessos i afectacions previstes i en el projecte anterior no es contemplava el viari exterior i altres afeccions. Per tant no es cert que la modificació proposada no sigui molt significativa. Ho es fins al punt que serà una de les zones d’activitat logística de dimensions més reduïdes de les que tenim al nostre entorn.

Respecte a les activitats que s’hi desenvoluparan el 90% de l’espai està destinat a operadors logístics i centres de distribució d’empreses i si això es així, dir que els únics llocs de treball que es crearan no seran llocs de treball qualificat, o és dir una mentida de manera conscient, o es demostra no tenir-ne ni idea de com funciona un operador logístic avui en dia.

El centre de logística és – a més d’una infrastructura necessària pel país- un centre generador de llocs de treball, que les estimacions del nou projecte concreten en uns 3.300 i que, per les seves característiques, són difícilment amenaçats per la deslocalitazió que tenen les activitats industrials clàssiques i que poden ser claus per les necessitats laborals de la comarca davant d’una situació previsible de descens de l’activitat constructiva en el nostre territori.La nova proposta preveu un nou accés a la autopista AP-7 a Banyeres del Penedès que millorarà substancialment la connectivitat de tota la comarca i un nou vial de connexió a la antiga N-340 que permeterà que tot el trànsit generat pel centre de logística no trepitgi ni un metre de les carreteres locals.

La ubicació del centre de logística pretén racionalitzar la implantació territorial d’aquesta activitat evitant el creixement no planificat de les implantacions logístiques que es donen ja al nostre territori i que provoquen, ja ara, congestió de carreteres per manca d’accessos a les vies d’alta capacitat i tanmateix mitigar l’impacte territorial i paisatgístic que s’està produint per arreu a més d’articular al seu entorn una oferta de serveis complementaris.

Aquestes, entre d’altres que no puc explicar per manca d’espai, son les raons que justifiquen la creació del centre i del qual jo en sóc fermament partidari.
Per una raó de patriotisme –si, no us estranyeu, aquells que en feu d’aquesta paraula un argument per a justificar el que no té cap justificació-. De patriotisme, perquè es una infrastructura que Catalunya necessita i perquè també la necessita la nostra comarca, malgrat el que diguin els dirigents del Consell Comarcal del Baix Penedès que no s’han distingit per altra cosa que per la seva inoperància.

Article del diputat Ernest Benito,publicat al Diari del Baix Penedès

Menyspreu a Montilla

L’equip humà que formem el Partit Socialista del Vendrell volem declarar la nostra indignació pels fets succeïts el passat dissabte 3 de març en motiu de la visita del President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, a la nostra vila.

En primer lloc ens dol profundament el menyspreu que van demostrar alguns dels representants legals de l’Ajuntament del Vendrell a la sala de Plens del Ajuntament, en la 1ª visita institucional que feia al Vendrell el President de Catalunya. En segon lloc, els manifestants no van saber aprofitar el dret de manifestar-se democràticament, van perdre una oportunitat de parlar i dialogar. Des del PSC pensem que una part dels manifestants no volien el diàleg, la barreja interessos polítics amb les JNC al capdavant enarborant la bandera NO FEM EL CIM, ens fa pensar una altra cosa. Qui va iniciar el CIM ?

Ens dóna la sensació que aquest acte amb els insults (xarnego, pallasso entre d’altres) que van patir les autoritats democràticament elegides ha posat de manifest les actituds intolerants i totalitàries d’una part del centenar de manifestants que van participar-hi.

Arribats a aquest punt, és hora de començar a reflexionar els possibles motius d’aquest comportament indigne, més propi de temps passats que no és necessari recordar. L’Estatut d’Autonomia defineix Catalunya com una comunitat de persones lliures on cadascú pot viure i expressar identitats diverses, amb un decidit compromís comunitari basat en el respecte per la dignitat de cadascuna de les persones que la configuren.

No voldríem acabar sense abans recordar que durant el mandat de Jordi Pujol com a President de la Generalitat de Catalunya, i quan aquest visitava l’Ajuntament de la nostra vila, els regidors del Partit Socialista, tot i quan estàvem a l’oposició, sempre vam mostrar el respecte que mereix el més alt representant de Catalunya. De fet, els nostres signes d’identitat sempre han estat promoure els valors de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, del pluralisme i de la cohesió social. Paraules i conceptes que certes persones sembla ser que han oblidat, a pesar de la tradició humanista de la nostra vila que ens aferma amb el compromís d’un nou ordre social pacífic i just.
Article publicat pel PSC del Vendrell

Comunicat del alcaldes del PSC al Baix Penedès

El Consell d’alcaldes de la comarca que es va celebrar dilluns, amb un únic punt de l’ordre del dia referit al Logis Penedès, va comptar amb l’absència dels alcaldes socialistes pels motius que tot seguit volem fer constar:

Primer: El president del Consell Comarcal va fer cas omís de les objeccions que els alcaldes socialistes ja li van expressar quan ell va manifestar la voluntat de convocar per la via ràpida un altre consell d’alcaldes –després d’haver-ne celebrat un d’ordinari feia pocs dies-, però en aquest cas monogràfic sobre el Logis Penedès. Se li va argumentar la inconveniència de fer pronunciaments abans de les eleccions sobre una qüestió que en cap cas és suceptible de ser resolta abans dels comicis. Per considerar que aquesta maniobra tenia tot el caire d’estratègia oportunista, els alcaldes socialistes no hem volgut entrar en aquest joc i encara més sabent que, d’aquí a dos mesos. El panorama polític potser un altre i el del consell comarcal també. Tanmateix, coneixent el posicionament de cadascú en aquesta matèria, es fa reiteratiu voler incidir en aquesta qüestió.

Segon: El procediment habitual és que els temes que han de ser debatuts en cadascun dels consells, passin abans per la comissió permanent d’alcaldes que acorden l’admissió, o no, dels temes. Logis Penedès no va ser sotmès a aquest protocol, no ha complert el tràmit previ i el mateix president, Benet Jané, ha estat curós en fer respectar en altres circumstàncies.

Tercer: Al descontent per les des consideracions abans esmentades s’uneix l’acte testimonial del condemna dels alcaldes socialistes del Baix Penedès, per les actituds incíviques, irrespectuoses i ofensives que es van viure al Vendrell amb motiu de la visita del president de la Generalitat, José Montilla, que va ser increpat per suposats membres de la Plataforma No fem el CIM.

Per aquestes consideracions exposades, els alcaldes socialistes van optar, cadascú en funció de les seves agendes, per assistir o no al Consell d’Alcaldes de la comarca.

Aquests són tots els documents que volia facilitar a les persones que llegeixen aquest espai perquè es puguin formar una opinió sòlida respecte aquest assumpte ja que així tenen l'oportunitat de conèixer de prop les opinions dels partidaris i dels detractors del Logis Penedès.

4 Comments:

At 8:47 p. m., Anonymous Anònim said...

Bones Laia

El meu nom és Rubén Suan i sóc membre del Col·lectiu la Trinxera, entitat que dóna suport a la Plataforma No fem el CIM. Com a persona que va estar present a l'acte de protesta de l'altre dia m'agradaria fer algun comentari:

- El primer és que dius que els manifestants van insultar al senyor Montilla amb crits de charnego i no sé que més. Això ho he llegit en algun dels comunicats de la gent del PSC i no sé d'on ho han tret. Et puc assegurar que les consignes que es van cantar majoritàriament són de "No al CIM" i "el president ens tracta malament". Jo no vaig escoltar els insults que comentes però estic segur que si es van dir, deuria ser una persona en algun moment puntual i que en cap moment representa ni a la Plataforma ni a la gent que hi erem allà. No trobo bé que es vulgui fer entendre a la gent que això és que vas succeïr perquè seria enganyar a la gent.

- En segon punt crec que és totalmen lícit aquest tipus de protesta sempre siguin respectuoses. Crec que la Plataforma sempre ha estat oberta al diàleg i que aquest ha sigut la seva prioritat però que, si entenen que aquest diàleg no serveix per res, s'ha de passar a les mobilitzacions. Suposo que estaràs d'acord amb mi que una de les coses més importants per un politic és la seva imatge pública, la imatge que pugui fer arribar a la gent del carrer. És aquesta raó la que els empeny a buscar sempre la foto, o de fer una roda de premsa per tot. Això vol dir que si t'has de mobilitzar per reclamar alguna cosa a la clase política ho has de fer en actes com aquest ja que és quan més li pot afectar l'acte de protesta. No sé si ha quedat gaire clar el meu raonament perquè estic escribint ràpid perquè he de marxar.

Només recalcar una altra cosa, i és que no entenc perquè la gent del PSC de la comarca fica el crit al cel per aquest tipus de mobilització. M'agradaria recordar una cosa: fa un any jo treballava al Consell Comarcal del Baix Penedès i era el representant del treballadors. Quan vam estar negociant el conveni vam tenir molts problemes amb el govern d'allà (CIU+ERC+ADMC) i vam haver de recòrrer a molts tipus de protestes. Una de les mobilitzaciones que feiem era anar als plens del Consell, on esperàvem al carrer la arribada i sortida dels polítics amb concentració dels treballadors, equipats amb pancartes i xiulets. Tinc gravat a la memòria un dia que a la sortida dels consellers dels partits que t'he comentat abans els crits en contrar d'aquests partitr i la xiulada va ser espectalar. Et puc assegurar que gent del PSC, com per exemple gent com la Pepi Pérez del Vendrell, la Chus d'Albinyana, l'Imma Costa d'El Montmell o l'Avelino de Banyeres, reien molt i fins i tot algú ens encoratjava a continuar amb les protestes. Els hi pots preguntar si vols a veure si ho recorden o si ara ho volen oblidar. En aquells moments no semblava que estiguessin en contra d'aquests tipus de mobilització. A mi el que em sembla que no estan en contra d'això, el que no els agrada que la protesta sigui contra ells. Un bon governant ha de saber rebre els elogis però també les crítiques.

Per acabar, i abans que se m'oblidi, només dir que la gent de la JNC eren 4 o 5 del voltant de 100 persones. Realment crec que s'han volgut aprofitar l'acte per fer-se publicitat i que haurien de recordar qui ha impulsat el CIM. Que jo sàpiga el senyor Benet Jané ja era president del Consell quan es va engegar el projecte. Trobo que van anar a fer la nota i em provoco fàstic saber que li van regalar un diccionari català-castellà. El que haurien de fer es tenir una mica respecte cap a la gent que ha vingut de fora i fa l'esforç de fer servir la nostra llengua. A mi personalment no m'agrada el senyor Montilla, però no és perquè hagi nascut a Còrdova. A mi no m'agrada perquè entenc que per un President de la Generalitat la seva prioritat han de ser els interessos de Catalunya i per el Montilla per sobre d'això hi ha els interessos d'Espanya, els de partit i els seus personals.

El meu màxim rebuig a la gent de la JNC que van donar la nota d'aquesta manera.

 
At 4:11 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Hola Rubén!

En primer lloc et voldria agrair que t’hagis animat a participar en el meu blog, no obstant desitjaria realitzar una sèrie de matisacions al respecte de la teva exposició.

Quan parlo dels insults que es van dirigir vers el president Montilla no m’ho invento sinó que es van escoltar en reiterades ocasions a la plaça, si eren o no persones de la plataforma ho desconec però et puc assegurar que no vull desvirtuar la realitat amb aquest incís, tan sols reprodueixo una veritat, sense més.

Les manifestacions que els treballadors del Consell Comarcal dúieu a terme quan estàveu negociant el conveni laboral quan hi havia reunions a l’esmentada institució crec que no és ni extrapolable ni encara menys comparable amb el fet que el president de la Generalitat de Catalunya dugui a terme una visita institucional per organitzar la manifestació que vau dur a terme.

Després d’aquestes objeccions tan sols em resta afegir que comparteixo l’opinió que manifestes quan argumentes que els membres de JNC van aprofitar l’acte per fer-se una mica de publicitat, una actitud que els retrata perfectament.

Cordialment,

Laia

 
At 5:13 p. m., Anonymous Anònim said...

Quan parles de diàleg sobre el CIM, cal que repassis com ha anat la història des del principi. Et recomano: http://joar.wordpress.com/2006/08/23/cim-penedes-desastre-ecologic-i-social/ per que et facis una idea de com va s'ha engendrat el CIM.

El diàleg dels polítics amb la seva societat ha de ser obert i honest des d'un bon principi, no s'hi val dialogar quan tots els tràmits juridics/administratius estan resolts. L'opinió dels qui aspirem a ser ciutadants no s'ha ni tansols preguntat.

 
At 6:25 p. m., Anonymous Anònim said...

La qüestió de la Plataforma és que existeix un grupet molt petit dels que hi són (els que més remenen més el cotarro) que no pretenen representar la gent de la comarca sinó pretenen representar-se a ells mateixos deixant anar la seva imatge per tot arreu i intentant fer-se el seu lloc dins la política. I precisament aquests no tenen pas pretensions de ser esoltats, sinó directament les de decidir.
NO AL CIM!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home