divendres, de maig 26, 2006

Sobre dues rodes

El darrer diumenge de maig és una data que es troba reservada a l’agenda de tots els vendrellencs i per extensió també els amants del ciclisme esperen l’arribada d’aquest dia. La Festa de la Bicicleta s’ha convertit en una celebració lúdica i alhora solidària, dos atributs que entre ells guarden una gran connexió malgrat el difícil encaix que poden semblar tenir a simple vista. Totes les persones que ho desitgin podran adquirir les butlletes solidàries i amb els diners recaptats es destinaran a ajudar les persones afectades de fibromiàlgia. D’aquesta manera, mentre passem una bona estona acompanyats dels nostres familiars i amics tenim l’oportunitat de contribuir en una bona causa.

Comença a ser hora que desapareguin les desenes de tòpics que envolten la fibromiàlgia. Les persones que la pateixen no són dropes, ni vagues ni tampoc cerquen una excusa per obtenir la baixa laboral sinó que són persones malaltes que han d’aguantar el dolor constant i generalitzat que s’origina en els músculs acompanyat d’una rigidesa i una fatiga angoixant. Precisament, fruït d’aquesta malaltia algunes persones afectades no es podran sumar-se a la Festa de la Bicicleta perquè una acció tan senzilla com podria semblar el fet de pedalejar, suposa un sobre-esforç que pot provocar un increment de la fatiga que pateixen habitualment.

Al costat de l’al·licient solidari de la festa trobem l’ambient primaveral i les bones temperatures, les quals conviden a sortir de casa i passejar pels carrers de la nostra vila amb un mitjà de transport molt comú però alhora poc emprat en el dia a dia, la bicicleta. Personalment, considero un privilegi que durant un dia a l’any els vehicles de motor es trobin tancats als garatges i els carrers s’omplin de bicicletes conduïdes per tota mena de persones. Des dels més petits de la casa, els quals segurament aniran amb el clàssic tricicle, continuant per aquells que passegen amb les rodetes col·locades a la bicicleta. Sense oblidar aquells que exhibeixen la seva bicicleta com si es tractés d’una peça de museu i en darrer lloc sempre trobem aquelles persones que volen demostrar que les ganes de pedalejar no estan relacionades amb l’edat sinó que l’únic rellevant per gaudir d’una bona passejada amb bicicleta és tenir-ne ganes, aquest és el veritable secret. Una particularitat de la Festa de la Bicicleta és la decoració de les bicicletes, moltes persones guarniran les mateixes amb les millors gales, propi de les grans ocasions. Mentre que els col·lectius i les associacions mostraran les laborioses carrosses, amb la peculiaritat que sempre estaran conduïdes per ciclistes i el desplaçament de les mateixes es produirà gràcies a la força originada de l’acció de pedalejar.

La jornada festiva que es viurà al Vendrell el proper diumenge s’ha de convertir en el punt de partida de l’hàbit d’anar amb bicicleta. Hi ha qui es proposarà el repte d’entrenar-se cada setmana per estar en plena forma i efectuar llargs recorreguts, una opció pels més atrevits. No obstant, tampoc es tracta de competir al Tour de França o al Giro d’Itàlia sinó que la bicicleta es pot convertir en la nostra fidel companya de passeig. Lluny de la imposició de millorar marques podem optar per la vessant més tranquil·la que la bicicleta ens ofereix, mentre pedalegem podem gaudir del nostre meravellós paisatge el qual acompanyat de l’harmonia, la tranquil·litat i la calma que del mateix es desprèn, ens pot fer oblidar les inquietuds i les preocupacions del dia a dia.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 26/05/06
Laia Gomis