dijous, d’abril 14, 2011

Recordem la proclamació de la Segona República



Un any més, ICV-EUiA i el PSC del Vendrell, hem dut a terme un acte conjunt per recordar que el 14 d’abril de 1931 tenia lloc la proclamació de la Segona República i vuitanta anys després recordàvem aquesta fita històrica realitzant una ofrena floral al cementiri del Vendrell, concretament a la fossa comuna en la qual descansen els dotze cossos de ciutadans que van lluitar defensant la legalitat republicana fins a les últimes conseqüències


El pas del temps porta acompanyat de manera implícita l’oblit de la nostra memòria de certs esdeveniments. No obstant, hi ha fets que davant la transcendència i la importància que suposen al conjunt de la societat, lluny de tendir a desaparèixer afloren amb força a mesura que ens allunyem del moment en el qual es van produir.


El 14 d’abril es una data que desprèn tota una sèrie d’atributs i valors intrínsecs. Concretament, faig referència a totes les implicacions socials i culturals que va suposar al nostre país la proclamació de la Segona República.


Dissortadament, a mesura que passen els anys les fonts orals que van viure de primera mà aquest esdeveniment històric escassegen però comptem amb nombrosos testimonis que van decidir plasmar a través de diversos mitjans les seves percepcions, opinions així com també immortalitzar en forma de relats o documentals totes les qüestions que tenien en ment i guardaven en record del sistema republicà..


Ens trobem en ple segle XXI, hi haurà qui pensarà que l’any 1931 queda molt llunyà però malgrat la distància temporal totes les innovacions jurídiques i socials desconegudes a l’època que aquest règim va instaurar en el nostre país van ser realment revolucionaries.


L’estancament quedava endarrere i la Segona República situava al nostre país a l’avantguarda europea. Sense anar mes lluny, la Constitució Espanyola de 1931 era un text molt avançat proclamant el principi d’igualtat de tots els espanyols vers la llei així com també el principi de laïcista entre el seu articulat.


En el camp educatiu, la lluita contra l’analfabetisme es va convertir en l’objectiu principal. Un fet que es va aconseguir a través de la instal·lació d’escoles arreu del territori portant a les zones rurals i de l’interior la possibilitat de gaudir de mestres i espais en els quals poder impartir classe.


A més, convé posar de relleu que realitats que avui formen part de la nostra quotidianitat tenen el seu naixement durant la vigència de la Segona República. El sufragi universal, és a dir, el dret a exercir el vot dels homes i les dones és possible des de fa vuitanta anys, abans només els homes tenien dret d’exercir el vot. Sense anar més lluny, el matrimoni civil o el divorci.


Des de diversos sectors, s’ha intentat ocultar el procés de transformació que va suposar la vigència del sistema democràtic republicà. Els valors i l’esperit inherents de la Segona República no han passat a la història sinó que vuitanta anys després segueixen vius i latents en els nostres dies.


5 Comments:

At 11:27 a. m., Blogger Què t'anava a dir said...

abans erem més moderns que ara. ara estem hipnotitzats pel barça i la independència que en realitat pocs volen i molts ens parlen.

 
At 7:53 p. m., Anonymous Anònim said...

Ostima Miquel! ja m'has tornat a gunayar!!! sempre ets el primer a fer comentaris als blos...és clar que com tu ho fas des de la feina... i la teva mega jefa i el benet ja et deixen???? Efectivament els de la privada això no ens ho podem permetre, I els de la pública amb una mica de seny tampoc.
Jordi M.

 
At 7:57 p. m., Anonymous Anònim said...

Laia realment mantenir la memòria històrica és molt important. Només cal veure els resultats electorals de Finlandiaa i possar-se a tremolar pensant que la historia té cicles... Gràcies pel teu bloc i l'assenyat dels teus comentaris.

Margarita

 
At 3:00 a. m., Anonymous Anònim said...

miquel miquel recull la fel que t'ha ciagut a terra al saber els resultats de Barcelona 21% de vots en el referèncdum per la independencia amb un petit pressupost de 50.000 de aportacions personals, davant un 10% a la consulta de la diagonal amb 360.000 euros de la butxaca dels contribuents.
Ja et vaig dir un dia que per molt que facis la pilota a la laia no te la tiraras.
Per cert, el meu avi us vomitaria a la cara si us veiés a vosaltres fent un homenatge als que com ell van defensar la merda de democràcia que tenim.

Cupero dolent.

 
At 3:49 p. m., Blogger yanmaneee said...

yeezy
irving shoes
balenciaga
golden goose sale
jordan shoes
kyrie 4
jordan retro
lebron shoes
cheap jordans
balenciaga sneakers

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home