diumenge, de febrer 06, 2011

Sentències rellevants


Les qüestions jurídiques acostumen a generar reaccions adverses a la majoria dels ciutadans. Un llenguatge definit per molts com rocambolsec i enormement complex provoquen un cert distanciament entre dues realitats ben candents com són la societat i el món jurídic. A més, si en aquest context hi afegim la connotació negativa instaurada de la mà dels mitjans de comunicació el panorama es complica enormement.

Tots tenim en ment la màxima difusió i l’expansió dels errors judicials que en els fons només es tracten de casos puntuals i aïllats però que gràcies al ressò mediàtic esdevenen interioritzats com a generals.

Tanmateix, m’indigna la indiscreció i la timidesa manifesta a través d’actituds passives que eviten posar de relleu el gran treball i la professionalitat que el conjunt d’operadors jurídics desenvolupen dia rere dia. Si bé és cert que hi ha moltes qüestions a millorar, una realitat transversal al conjunt de professions desenvolupades arreu, però d’aquí a deixar en entre dit el món jurídic hi ha un abisme important.

Sense anar més lluny, els tribunals dicten sentències constantment i els focus de les càmeres apareixen en comptades ocasions. Així que des de la prudència cal abordar el sentit de les sentències i les vies d’impugnacions, realitats que molt sovint queden menystenides fins a caure en l’oblit.

A més, convé posar de relleu que d’una manera o una altra pel simple fet de viure immersos en una col·lectivitat les decisions judicials malgrat no afectar-nos directament si no som part del procés en nombroses ocasions els efectes que es desprenen de moltes sentències poden tenir implicacions en les nostres vides.

Sense anar més lluny, recentment hem tingut notícia de la indignació d’un passatger de la companyia àrea de low cost Ryanair que davant l’oblit d’imprimir la seva targeta d’embarcament l’empresa li va fer pagar una suplement de 40€ per imprimir-li l’esmentat document al mostrador de l’aeroport. Més enllà de la ira del moment, aquest ciutadà va decidir portar als tribunals a la companyia al·legant un incompliment de la normativa comunitària i també internacional que preveu l’obligació del transportista a expedir un bitllet als passatgers.

El Jutjat Mercantil de Barcelona va ser l’encarregat de dictar una sentència pionera que atenent les pretensions de la part demandant va considerar abusiva la clàusula que obliga als passatgers a imprimir la targeta d’embarcament, així doncs la va declarar com a nul·la. No obstant, no es tracta d’una sentència ferma un fet que provoca que Ryanair no està obligada a deixar d’aplicar aquesta clàusula però la sentència suposa un primer pas important.

En nombroses ocasions, les enrabiades, disgustos i ensurts no transcendeixen de la nostra esfera personal però ens trobem davant un cas que posa de relleu que si tots nosaltres elevéssim a les instàncies corresponents i redirigíssim les nostres queixes vers els òrgans competents les coses serien molt diferents.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, Laia Gomis