dijous, de juliol 12, 2007

CONSTITUCIÓ DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX PENEDÈS

Foto de família amb els 25 consellers i conselleres comarcals que integren el Consell Comarcal del Baix Penedès


La Vil·la Casals ha estat l’espai escollit per constituir el Consell Comarcal del Baix Penedès de la legislatura 2007-2011. Feia unes setmanes que s’havia presentat davant la ciutadania el PACTE PER LA COMARCA al qual havien arribat les següents formacions polítiques PSC-PM, ERC, ICV-EUiA i ADMC per donar un impuls a l’activitat que es desenvolupa en aquesta institució supramunicipal governada durant els darrers vint anys per CiU i durant aquest període de temps sempre ha comptat amb el mateix president al capdavant de l’esmentada institució, el sr. Benet Jané i Palau, actual alcalde del Vendrell.

Personalment, vaig rebre la notícia del nou pacte amb gran il·lusió i optimisme, fonamentalment perquè l’alternança després de tants anys d’un govern amb un mateix tarannà acostuma a ser positiva. Ara es dóna pas a un govern sòlid i cohesionat carregat d’energia i moltes ganes de treballar en benefici dels 14 municipis que integren la nostra comarca i per extensió tots els baixpenedesencs i les baixpenedesenques que en última instància seran els que gaudiran en primera persona del treball del nou i potent equip comarcal.

Avui no m’he volgut perdre l’acte solemne d’elecció del nou president del Consell Comarcal i m’he desplaçat fins al meravellós espai de la Vil·la Casals per viure in situ aquest dia tan especial. Mentre aguardàvem pacientment que arribessin tots els consellers comarcals per iniciar la sessió, aprofitàvem l’estona per intercanviar unes paraules amb les nombroses persones presents. A mesura que anaven arribant, els consellers comarcals que formen part de l’equip de govern entraven als jardins de Vil·la Casals amb les noves carteres i dins la mesura del possible m’acostava per saludar-los. Per ells era un dia veritablement important però malgrat viure-ho des d’una certa distància els seus sentiments eren compartits íntegrament per la persona que escriu aquestes línies.

Quan es donava lloc a l’inici de l’acte, he pogut apreciar la presència d’una sèrie de persones que lluïen la samarreta NO FEM EL CIM. Pensava que tan sols es tractava de donar a conèixer al nou govern l’existència d’aquest col·lectiu però no n’han tingut prou perquè quan es procedia a l’elecció del president del Consell Comarcal, han desplegat pancartes de NO FEM EL CIM, situant-se darrera de Jordi Sánchez, alcalde de Calafell i un dels candidat a la presidència del Consell Comarcal, mentre una altra persona repartia un escrit als 25 consellers comarcals.


Una actitud infantil que arriba assolir quotes de gran ridiculesa però avui els membres de la Plataforma NO FEM EL CIM es volien convertir en el focus d’atenció de tots els presents, no està de més citar l’afany de protagonisme que acostuma a caracteritzar als membres d’aquesta plataforma. Quan va venir el President de la Generalitat de Catalunya , José Montilla, al Vendrell van muntar un patètic espectacle a la Plaça Vella i avui volien repetir l’operació durant la constitució del nou consell comarcal.

La votació no ha donat lloc a les sorpreses, tan sols s’havien presentat dos candidats a la presidència del Consell Comarcal del Baix Penedès, el socialista calafellenc Jordi Sánchez i el convergent arbocenc Joan Plana. Els resultats han estat els següents: 13 vots per la candidatura del Jordi Sánchez, 10 vots per la candidatura Joan Plana i 2 vots en blanc.


Consellers comarcals socialistes, d'esquerra a dreta: Imma Costa, Jordi Sánchez i José Habas


Quedava proclamat per MAJORIA ABSOLUTA, JORDI SÁNCHEZ I SOLSONA com el nou president del Consell Comarcal del Baix Penedès.

Abans de dur a terme el discurs com a nou president, el Jordi, ha donat la paraula a totes aquelles formacions polítiques que ho desitgessin. De menor a major, han intervingut tots els partits polítics que compten amb representació al Consell Comarcal.




MªDolors Andreu, consellera comarcal ADMC i darrera seu Lluís Inglada, conseller comarcal ICV-EUiA

ADMC ha destacat la seva vessant progressita i municipalista, disposada a treballar colze a colze per tirar endavant els projectes i els reptes que el conjunt de la nostra comarca té en aquests moments.

El discurs realitzat pel portaveu d’ERC he de reconèixer que m’ha sorprès perquè no esperava que es pronunciés en el to que ho ha fet. Ha reconegut públicament que es mostra il·lusiona’t i a més el projecte liderat pel Jordi Sánchez el va il·lusionar des del primer moment.


Lluís Inglada, conseller comarcal ICV-EUiA, dret Joan Basseda, conseller comarcal ERC i en el fons dues conselleres socialistes, MªJesús Sequera i Cristina Carreras

Per ICV-EUiA és la primera vegada que obtenen representació al Consell Comarcal i compten amb l’alcaldia de Banyeres del Penedès. Després de tants anys d’un mateix govern, en l’àmbit comarcal han optat per col·laborar a l’execució de polítiques progressistes i d’esquerres.
El PP ha explicat el seu vot en blanc i ha obert la possibilitat d'arribar a acords amb el nou govern comarcal, demostrant una actitud oberta i dialogant.
En canvi, Plataforma per Catalunya fidel a l'estil del sr Armengol ha dit que votava en blanc perquè no es sentia identificat amb cap dels dos programes dels partits polítics que presentaven candidatura a la presidència del Consell Comarcal i que treballaria per dur a terme el programa que lidera aquest partit.


Representants de CIU

Ara em permetreu un petit salt municipal perquè si durant la passada legislatura el portaveu del grup de CIU a l’oposició a l’ajuntament del Vendrell era Jaume Domingo, ara aquest regidor vendrellenc és el nou portaveu de CIU també a l’oposició al Consell Comarcal del Baix Penedès. El seu discurs no estat gens innovador, molts intuíem les línies sobre les quals es projectaria el mateix perquè un parell d’intervencions públiques efectuades davant els mitjans de comunicació titllaven l’acord de govern comarcal com un acord partidista que amagava interessos de partit amb l’únic objectiu d’arraconar la força que havia obtingut més vots al conjunt de la comarca, CIU.

Hi ha qui després de tants anys de democràcia encara no ha entès la possibilitat que permeten les normes vigents en arribar a pactes amb diverses formacions polítiques per arribar assolir una majoria sòlida. A més, aquestes reflexions sustentades en la voluntat d’aïllar a CIU quan és la força més votada sempre resulten curioses especialment quan surten de la boca de persones que avui en dia són alcaldes de CIU tot i havent perdut les eleccions, per si algun despistat no sap del que parlo, teniu l’exemple de l’Arboç o malgrat no ocupar l’alcaldia sí que formen part de l’equip de govern CIU a Banyeres tot i haver perdut les eleccions.

En cap terreny de la vida es poden donar les coses per segures i encara menys en política. Des d’una banda, entenc la despreocupació que els membres de CIU van tenir un cop passades les eleccions municipals per configurar el Consell Comarcal, després de tants anys els semblava impossible que arribés el dia en que vegessin els assumptes comarcals des de l’oposició, i aquest dia ja ha arribat, avui mateix s’ha formalitzat.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras, regidors i regidores de diverses formacions polítiques es trobaven a la sala. El diputat al Congrés, Ernest Benito no s’ha volgut perdre aquest acte així com també el diputat a la diputació de Tarragona, regidor del Montmell i Primer Secretari del PSC del Baix Penedès, el Pep Guasch.



Ernest Benito entrevitat per Calafell Ràdio, valorant la configuració del nou govern comarcal

La gran absència, la del president sortint del Consell Comarcal, el sr Benet Jané, que després d’ocupar la presidència durant 20 anys no ha tingut el detall d’assistir a la constitució del nou consell comarcal, un gest molt lleig.

He tingut l’oportunitat de felicitat personalment al Jordi Sánchez, nou president del Consell Comarcal i a tots els membres del nou govern comarcal però no està de més reiterar des d’aquest espai a la xarxa la meva més sincera felicitació. Tots tretze formen un gran equip i estic convençuda que duran a terme un treball acurat i rigorós.

7 Comments:

At 10:39 p. m., Anonymous Anònim said...

Es pot estar d'acord o no amb el que escrius, però de veritat "que te lo curras".
No estudiaras també periodisme, uff!.

Anims

 
At 12:43 p. m., Blogger garmir said...

Hola Laia:
Un article màgnific, el problema crec dels Consells Comarcals, és que les seves competències es solapen una mica amb la de les diputacions o futures vegueries i la gent del carrer perceb els Consells Comarcals com un organ administratiu més .

 
At 2:42 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Gràcies anònim pel teu comentari, procuro fer-ho el millor que puc.

No estudio periodisme, amb dret i ade en tinc prou. Ara he de reconèixer que m'agrada molt aquest món, la informació al segle XXI és bàsica!


Garmir la figura dels Consells Comarcals acostuma a no ser coneguda per la ciutadania, les institucions supramunicipals com els consells comarcals i les diputacions provincials són les grans desconegudes.

Crec que hi ha partits polítics que s'aprofiten d'aquesta realitat per aprofitar de manera partidista l'administració dels consells comarcals com si fos una extensió més de la seva seu política. Això precisament és el que nou consell comarcal vol evitar, obrint les portes d'aquesta institució a tots els baixpenedesencs.

 
At 4:44 p. m., Blogger JG said...

Hola sóc el Josep Guillén.

Jo crec que l'alternança política en les nostres institucions és bàsica per empentar-les i legitimar-les. En el cas dels Consells Comarcals a Catalunya, com que les seves competències no són massa conegudes per la població i els resultats de la seva actuació són poc visibles, crec que és això el que fa que la gent voti els seus respectius ajuntaments sense tenir en compte que arrel d'aquests es constituirà el futur govern comarcal. Això faria estancar i apalancar certs partits polítics en aquest ens local. Veurem si la forma de constituir els futurs ens locals, les vegueries, soluciona aquesta manca de renovació política.

Pel que fa al Consell Comarcal del Baix Penedès crec que ja li tocava un canvi com aquest. Ara haurem de notar en quins aspectes les coses es poden millorar de com es portaven fent. Aspectes com tirar endavant un Pla Director Comarcal, com ja han fet a la comarca veïna de l'Alt Penedès, seria un bon camí a triar. Això permetria planificar supramunicipalment l'urbanisme de la comarca (i d'altres aspectes) en un pacte comarcal, que crec que és important en vista a nombrosos desastres urbanístics d'ajuntaments baixpenedesencs, que genera la total discrecionalitat d'aquests en matèria urbanística. Un Pla Director també es podria fer amb l'objectiu de caràcter mediambiental, per preservar el cada vegada més agredit espai rural i paisatge vitivinícola que ha caractaritzat durant segles la nostra orografia i economia. Si els nostres consellers del nou govern tiréssin endavant una iniciativa així sí que ens demostrarien que es pot defensar la comarca més enllà de la diputació provincial i d'altres interessos partidistes.

Per altra banda, jo també veig, com la Laia, que hi ha partits polítics que s'aprofiten de la situació de descontrol polític de certs ens locals catalans, i em refereixo a la diputació de Barcelona, governada pel PSC de forma ininterrompuda des de 1980. Aquesta institució, que actua amb un pressupost que segurament equipara tots els consells comarcals que governa CiU, també és aprofitat pel PSC per donar lloc aquells que el partit convé tenir enfeinats, sent una extensió més del partit. Per tant, les febleses del règim local català (i el seu funcionament polític) són aprofitades amb igual impunitat per part dels dos partits majoritaris catalans.

Per tant, a la Diputació de BCN támbé li convindria una airejada general a l'estil Baix Penedès.

Apa, ens veiem per les Festes Majors, i visca el Baix Penedès.

 
At 8:44 p. m., Blogger JG said...

Ja sé que no té a veure amb la notícia de la constitució del Consell Comarcal del BP de la Laia, però continuo amb la qüestió de comparar-nos amb el Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

El CCAP no només ha pogut aprovar inicialment el Pla Director Territorial Comarcal (amb data al 5 de juliol de 2007 pel Departament de Política Territorial), sinó que segons la notícia al Diari 3 de 8 del proppassat 13 de juliol, es fa públic l'acord polític entre PSC, CiU i ERC per crear una comissió de seguiment del Pla Director. Així, aquest es garantirà conjuntament. Gràcies al consens polític es pot tirar endavant iniciatives tan importants com el planejament futur de la comarca en àmbits com la sostenibilitat ambiental.
A vere si al Baix Penedès en prenem mostra.

 
At 12:39 a. m., Blogger Laia Gomis said...

En primer lloc disculpar-me per trigar tants dies en comentar les teves opinions. Són molts els reptes amb els quals es troba el nou govern del consell comarcal del Baix Penedès, això és una evidència. Sempre he pensat que s'ha d'observar les actuacions que tenen lloc al nostre voltant perquè si aquestes són beneficioses i fructíferes pel conjunt dels ciutadans no ens ha d'avergonyir prendre nota i pensar detingudament com podríem aplicar les mateixes tenint en compte les particularitat que caracteritzen els nostres 14 municipis que integren el Baix Penedès.

Encara és molt aviat per començar a fer anàlisis però tinc la confiança que amb aquest nou consell comarcal es caminarà cap a una bona direcció, almenys a títol personal et puc assegurar que ho seguiré de prop

 
At 3:40 p. m., Anonymous Anònim said...

infantils? venint d'un partit que destrossa les contrades arreu, quina vergonya

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home