diumenge, d’abril 24, 2011

Duel festiu


El proper dissabte 23 d’abril tindrà lloc una festa singular i pròpia com és la celebració de Sant Jordi. Una jornada en la qual els llibres i les roses esdevindran els principals protagonistes. Un dia en el qual la cultura es troba a l’epicentre de les atencions. Tanmateix, enguany el calendari ha fet coincidir aquest dia tan peculiar amb les vacances Setmana Santa

Un fet que desperta nombrosos recels perquè els carrers plens de gom a gom que s’apreciaven en qualsevol diada de Sant Jordi enguany hi ha qui preveu que no serà així. Fonamentalment, una tesis recolzada sobre l’èxode massiu que ha tingut lloc a les principals ciutats davant l’arribada de les vacances de Setmana Santa.

Nogensmenys, el fet que les grans ciutats es trobin més buides no implica que la festivitat de Sant Jordi quedi deslluïda. L’encant i la màgia que amaguen molts pobles i viles en aquest dia clau del nostre calendari acostuma a passar en un segon pla. El dia de Sant Jordi es viu amb especial intensitat arreu del nostre territori i precisament per aquest motiu hem d’evitar caure en l’esperit centralista que fixa l’atenció i el punt neuràlgic de Sant Jordi a la Rambla de Barcelona.

En el fons, penso que ens trobem davant d’una oportunitat que permetrà a les poblacions petites i mitjanes que concentren les destinacions preferides d’aquestes dates donar a conèixer la tradició pròpia sense oblidar les singularitats que cada municipi efectua el dia de Sant Jordi.

El focus informatiu d’aquesta jornada es centrarà més enllà de Barcelona vers a nombroses poblacions de la costa així com també els municipis de muntanya que alberguen nombrosos ciutadans que opten per aquests indrets per desconnectar de la quotidianitat.

La preocupació inherent de cada Sant Jordi es centra en la meteorologia, un aspecte clau i cabdal que enguany també es trobarà present en la ment dels floristes i els llibreters. Si les temperatures són bones i el sol acompanya, els ciutadans aposten per passejar i descobrir quines novetats literàries arriben de la mà de Sant Jordi. No obstant, quan impera el mal temps molts són els que descarten aquests plans cercant alternatives.

Així que esperem, que les temperatures primaverals que ens han acompanyat aquests dies respectin el dia de Sant Jordi i que el llevant s’endugui els mals presagis que auguren una jornada deslluïda pel fet d’ésser dissabte immers en les vacances de Setmana Santa .

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 21/04/2011
Laia Gomis