divendres, d’agost 07, 2009

Una benvinguda vergonyosa

La primera impressió diuen que és la imatge que la nostra retina capta quan arribem a un nou indret que és totalment desconegut per a nosaltres. El dia a dia provoca que espais que estan integrats en el recorregut quotidià passin desapercebuts en el nostre focus d’atenció. No és fins que un bon dia et converteixes en una improvisada guia turística quan vols ensenyar les potencialitats del nostre municipi i mostrar la cara més amable del Vendrell.

De sobte, descobreixes que un indret pel qual passes una infinitat de vegades ofereix una imatge llastimosa del nostre municipi, procuro restar importància a l’estat en el qual es troba l’entrada del Botafoc, tanmateix, esdevé impossible. Ràpidament sorgeixen una sèrie de preguntes, aquesta és una entrada al Vendrell? Una pregunta que no és retòrica ni tampoc és fruït de la fina ironia dels meus amics.

Una imatge desoladora, palmeres seques, arbres que estan a punt de morir i que denoten una manca d’aigua, tota una estesa de males herbes que comencen a ocupar part de la vorera. Aquest és l’estat en el qual es troba una de les entrades al nostre municipi. Ràpidament hi haurà qui justificarà afirmant que en aquella zona no hi viu ningú, cert, però aquest fet no s’ha de convertir en un escut perquè la deixadesa estigui a l’ordre del dia en aquesta entrada al nostre municipi.

Aquesta podria ser una anècdota sense més importància ni transcendència. No obstant, un dies després que la sorpresa acaparés el rostre dels meus amics al constatar com l’entrada d’un municipi que s’acosta als quaranta mil habitants i en el qual el turisme té un paper clau i fonamental en la realitat econòmica de la vila presenta una imatge llastimosa.

No fa massa dies, cap al vespre, quan els rajos de sol van perdent intensitat, moltes persones aprofiten les espaioses voreres que hi ha en tota la zona del Botafoc per passejar tranquil·lament. Precisament, vaig decidir sumar-me a dur a terme aquesta activitat i em va sobtar diversos comentaris que vaig sentir d’altres persones que tombaven per aquella zona.

El tema de conversa es concentrava entorn una realitat que uns dies abans els meus amics no van trigar en constatar i ara de nou es repetia quan tota sèrie de vendrellencs i vendrellenques es mostraven perplexos per l’estat en el qual es troba un dels principals accessos a la nostra vila.

Si agaféssim la imatge que ofereix la zona del Botafoc i demanéssim que els ciutadans ubiquessin aquesta imatge en alguna població, estic convençuda que ningú afirmaria que l’estat de degradació en el qual es troba aquesta entrada es correspon a la nostra vila. Hi ha qui creu que els ciutadans es queixen de vici però crec que la indignació que sentim molts vendrellencs quan passem per aquest indret tan concorregut de la nostra vila evidencia un problema latent sobre el qual s’ha d’actuar amb celeritat i rapidesa i d’aquesta manera es començarà a frenar l’estat de deixadesa que regna al nostre municipi.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 07/08/09
Laia Gomis

3 Comments:

At 7:05 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Si filla si. des del principi que ningú hi posa una solucio digna.

 
At 8:14 p. m., Anonymous Frederic said...

Aquesta és una realitat palpable a gairebé totes les entrades del Vendrell. No només al Botafoc, també a l'entrada de la carretera de Tarragona (tot el tros que no s'ha arreglat mai de l'Avinguda Jaume Carner), com també és desoladora la imatge que dóna la Riera de la Bisbal principalment amb tots els seus “graffitis”. Crec que seria molt interessant que hi hagués per part de l’ajuntament una iniciativa de fer tornar els accessos de la ciutat més dignes, amb bona il•luminació, amb voreres i espais per als vianants, etc. Així, almenys, seria més agradable.

Però, com tots, aquests aspectes de petit urbanisme fet amb gust i amb ganes sembla ser que no imperen als serveis tècnics de l’ajuntament. Tenen molta part de culpa que estiguin així, perquè aquells que haurien de tenir per premissa tenir la vila el màxim d’agradable possible no ho fan. Però també culpa dels regidors que, durant el pas del temps, han anat mirant cap a una altra banda, siguin del color que siguin.

I com aquest aspecte molts d’altres; espero que arribi el dia que algú se n’adoni que una de les primeres coses que impressionen al visitant o als turistes són els accessos i les sortides/entrades a una ciutat. Esperem que no passi gaire més temps.

Salut!

Frederic Porta Serramià

 
At 3:59 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Gràcies per les vostres aportacions, la veritat és que hi ha qüestions que no poden passar desapercebudes com són la primera impressió que s'enduen les persones que arriben per primera vegada a la nostra vila.

Hi ha qui creu en les obres faraòniques i en l'ostentositat i obliden elments tant important com els accessos.

Espero que ben aviat es posi fre aquest estat de deixadesa total que presenta l'entrada del Botafoc, vaig esmentar aquesta i no vaig fer cap al·lusió a les altres perquè em sembla el cas més escandalós però si bé és cert, que el Botafoc no és l'única entrada que cal arranjar el més aviat possible.

Cordialment,

Laia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home