dimarts, d’abril 14, 2009

La Segona República ben present al Vendrell

Els actes que han recordat que en un dia com avui, concretament el 14 d’abril de l’any 1931, va tenir lloc la proclamació de la Segona República han estat una constant arreu del nostre territori. En molts pobles, viles i ciutats a través de diverses manifestacions s’ha volgut fer palesa la importància i la transcendència que va comportar pel conjunt de la societat l’arribada d’un període democràtic que portava acompanyat tota una sèrie de valors que avui en dia molts d’ells encara ens acompanyen.

El Vendrell no ha estat una excepció i a més enguany es comptava amb una novetat important a destacar, per primera vegada es realitzava l’acte en record a la Segona República de manera conjunta. En els anys anteriors, els partits polítics realitzaven individualment, cadascú per la seva banda el seu acte particular. Ara bé, en aquesta ocasió, el Partit dels Socialistes de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa han organitzat l’acte de manera conjunta.
Moments abans d'iniciar l'acte
Segurament, algú trobarà a faltar Esquerra Republicana de Catalunya, en honor a la veritat, cal reconèixer que la roda de contactes des d’un primer moment va tenir lloc entre les tres formacions polítiques i finalment, ERC va decidir no sumar-se a l’acte, una decisió que respectem.

L’essència d’aquest acte que any rere any s’ha anat repetint cada 14 d’abril és mantenir ben viva la memòria, recordar que fa setanta vuit anys al nostre país va tenir lloc la proclamació de la Seguna República, una època de gran esplendor Així com tampoc ens podem oblidar de totes aquelles persones que van defensar, lluitar i defensar la legalitat republicana, alguns d’ells posant en joc, arriscant i perdent la pròpia vida.

L’acte ha consistit en la lectura d’un manifest i posteriorment s’ha procedit a l’ofrena floral a la fossa comuna on s’hi troben enterrats dotze soldats republicans. Aquest gest es trobava carregat de simbolisme, traspassava fronteres perquè gaudia d' una transcendència que anava més enllà dels dotze cossos que es troben enterrats a la fossa comuna del Vendrell. L’homenatge i el record es feia extensible i es dirigia vers a totes les persones que van apostar clarament per un règim democràtic treballant pel manteniment del mateix fins a les últimes conseqüències.

Una actitud que esdevé un exemple a seguir per a molts de nosaltres, especialment aquells que veiem que els valors republicans impregnen el transfons de paraules com democràcia, progrés, igualtat, llibertat... Les noves generacions, aquelles que no vam conèixer l’horror de la guerra ni tampoc la repressió ni els efectes de la dictadura hem de tenir ben present aquest capítol de la nostra recent història.

A més, avui el PSC i ICV-EUiA hem demostrat que més enllà de les discussions polítiques quan hi ha voluntat i predisposició per realitzar un acte de manera conjunta, aquest fet és possible. Sense exigències ni tampoc imposicions, més aviat en tot moment ha estat present la voluntat i el consens. A més, no podem oblidar que existeixen qüestions que ens poden separar, diferències ideològiques evidents però totes elles queden en un segon pla quan és el moment de recordar la Segona República.

Lectura del manifest: Alfredo Valdivielso i Laia Gomis

2 Comments:

At 4:52 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Un acte que potser el principi d'altres coses. Aquí queda, cadascú que hi pensi. EL resultat ja es veurà.

 
At 11:58 p. m., Blogger Laia Gomis said...

De moment s'ha aconseguit fer un acte conjunt, un pas molt important. Un fet que personalment valoro molt positivament, la voluntat i les ganes per fer-lo possible crec que han estat la clau. L'any que ve, esperem tornar-hi, a veure si som més!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home