diumenge, de març 22, 2009

XXIII Escola d’Hivern del PSC


La ciutat de Tarragona ha aplegat durant el present cap de setmana la celebració de la XXIII Escola d’Hivern del PSC. Els socialistes no volem mirar cap un altre costat davant la complexa i difícil situació en la qual ens trobem i precisament per aquets fet trobo molt encertat el tema sobre el qual hem estat parlant, analitzant i debatent durant tot el cap de setmana -> Crisi: respostes des de l’esquerra.

L’Escola d’Hivern del PSC s’ha convertit en una cita ineludible per a molts socialistes i aquesta edició no ha estat una excepció. Precisament, crec que les 800 persones inscrites és una mostra que evidencia el bon estat de salut d’aquestes jornades. El primer que desitjaria destacar és el complet programa, d’una banda abordant qüestions tremendament interessants així com també convidant a participar a les jornades a persones que són expertes i gran coneixedores de la realitat que s’exposava a objecte d’anàlisi i perquè no dir-ho també de debat.

L’organització era ambiciosa i més enllà de l’estructura tradicional que ha acompanyat les darreres edicions, enguany hi introduïa dues importants novetats que allargaven el programa. D’una banda, el sopar de dones i homes socialistes per commemorar el dia de la dona treballadora amb la Ministra d’Igualtat, Bibiana Aido i després d’aquest sopar, aquells que encara no havíem tingut prou, vam concloure la nit del dissabte amb un taller dirigit per Gabriel Colomé sobre les campanyes electorals i les eleccions americanes. Dues iniciatives que van comptar amb una elevada participació i ambdues van ésser un veritable èxit.

Dissabte va ésser una jornada tremendament interessant, el dia començava a les deu del matí quan recollíem les credencials i fins a quarts d’una no abandonaríem l’Hotel Ciutat de Tarragona. Durant el transcurs de tantes hores, vam tenir l’oportunitat de no moure’ns del plenari seguint fil per randa les brillants intervencions però no us negaré que també vam compartir cafès, saludar, intercanviar impressions i opinions sobre diverses qüestions amb companys i companyes d’arreu del nostre territori.

Aquesta és una activitat intrínseca que acompanya a tots els congressos, escoles i conferències. Personalment, crec que és una bona oportunitat per conèixer de primera mà aquelles qüestions que acostumen a passar desapercebudes o bé aclarir el traç tangencial que molts mitjans de comunicació efectuen sobre qüestions del dia a dia.

D'esquerra a dreta: Francesc Vallès, Pep Fèlix Ballesteros, Isidre Molas i Josep Maria Salas

El director de l’Escola, Francesc Vallès va ser el primer en prendre la paraula i durant la seva breu intervenció va abordar aspectes tremendament interessants, especialment retinc la idea que gira entorn al diferent enfoc que la dreta i l’esquerra efectua per sortir de la crisis. Francesc Vallès ens va recordar que mentre la dreta només pensa en baixar els impostos i retallar les polítiques socials, l’esquerra vetlla perquè les persones més vulnerables es resenteixin el menys possible de la crisis i evitar d’aquesta manera que tingui lloc la fractura social.

Isidre Molas, president del PSC, va realitzar una clara exposició sobre la situació en la qual ens trobem, no va dubtar en mirar endarrere per contextualitzar la crisis actual però lluny d’encadenar-se al passat va apostar per mirar amb ambició al futur, destacant que la societat que sortirà després d’aquesta crisis no serà la mateixa que l’actual. A més, també ens va plantejar una interessant idea, afirmant que en aquests moments es poden dur a terme polítiques per guanyar les eleccions o bé per adreçar la situació. Aquells que apostin per la primera opció el que surt perjudicat és el país i potser que es perdin les eleccions mentre que els que apostem pel segon estil, correm el risc de perdre les eleccions però intentem treballar per salvar la complexa situació en la qual es troba el país.

Després d’escalfar els motors, arribava el moment d’entrar en matèria i la primera taula portava per títol Respostes europees a la crisi. Celestino Corbacho ministre de Treball i Immigració, Juan Fernando López Aguilar cap de llista socialista a les eleccions europees, Anna Terrón, secretària per a la Unió Europea, Maria Badia, secretària de Política Europea i Internacional del PSC, van ser els encarregats d’abordar aquesta qüestió.


D'esquerra a dreta: Anna Terrón, Celestino Corbacho, Juan Fernando López Aguilar i Maria Badia

La crisi va planar en totes les intervencions però un element que no va passar desapercebut en l’exposició que tots els ponents van realitzar va ser la relació i l’enllaç amb la Unió Europea. El proper 7 de juny hi ha eleccions al Parlament Europeu i com molt bé va recordar Anna Terrón, el parlament és l’única institució que representa directament als ciutadans en l’àmbit comunitari i ho ha de fer amb tota la força, comptant amb un elevat suport popular. Juan Fernando López Aguilar també va destacar que aquestes eleccions seran més decisives que mai, així que cal treballar a fons per mobilitzar a l’electoral i per aquest motiu es durà a terme una campanya enèrgica i carregada de convicció.

Després d’aquesta intensa sessió del matí, arribava el torn de fer un petit parèntesis i anar a dinar fins a quarts de cinc, aquesta hora es reprenia de nou en el plenari l’enfoc de la crisi però des d’una perspectiva més extensa. Concretament, la taula portava per títol: La crisi del nou ordre global integrada per Cristina Narbona, ambaixadora d’Espanya a l’OCDE, Raimon Obiols, diputat al parlament europeu, Luis de Sebastián professor emèrit d’economia d’ESADE i Lluís Bassets periodista del diari El País. Des de diversos prismes vam contemplar la mirada que professionals i experts realitzen entorn la situació en la qual ens trobem actualment i no van deixar passar l’oportunitat per exposar algunes visions sobre el rumb i el camí vers el qual ens dirigim.Pep Borrell i Cristina Narbona

La noció del temps s’esvaïa, especialment quan avançava la tarda i arriba el moment desitjat pels participants de l’escola obrint un espai en el qual la interacció entre els participants i els membres de la taula es converteixen en una realitat. A dos quarts de nou, es va concloure la segona taula i al cap d’una estoneta ens trobàvem entaulats, a punt de compartir un àpat amb la Ministra d’Igualtat, Bibiana Aído. Els membres de l’Agrupació del PSC del Vendrell vam compartir el sopar asseguts al costat dels companys i amics de Roda de Barà, així que el sopar va ser molt distès i agradable en el qual vam parlar de política i també d’altres qüestions que poc tenen a veure amb aquesta matèria que ens havia ocupat durant tot el dia. Finalment, el dissabte el vam acabar amb el toc reflexiu però entretingut amb un taller focalitzant la nostra atenció entorn les campanyes electorals i concretament la recent campanya americana.


Una tasca mooolt complicada però vaig aconseguir intercanviar unes paraules amb la ministra. L'alcaldessa de Roda em va fer aquesta foto, gràcies Mayte per fer-me de fotògrafa.

Diumenge, a les deu es reprenia de nou la sessió amb una taula tremendament atractiva, economia en el seu estat pur: De totes maneres, que ningú es pensi que ha resultat avorrit ni tampoc ensopit perquè els integrans de la taula Governar la crisi s’han encarregat de trencar els tòpics que sempre s’associen entron les qüestions econòmiques. Pep Borrell, diputat al Parlament Europeu, Antoni Castells, conseller d’Economia i Finances, Octavio Granados, secretari d’economia del PSOE i Jordi Hereu, alcalde de Barcelona, han estat els encarregats de dirigir la darrera taula.

D’una banda, Pep Borrell ens ha recordat que no ens trobem en una economia de mercat sinó en un casino, una idea que ha arrelat amb força en el conjunt de l’escola perquè tots l’hem comentat, així com també l’atenció especial que ha realitzar entorn la mà invisible, afirmant que veritablement aquesta mà és completament miop. Aquest to l’ha mantingut Octavio Granados quan ens ha revelat un refrany de Burgos que diu el següent “Cuando un tonto coge una vereda, la vereda se acaba pero el tonto sigue”. Una reflexió molt ajustada entorn la situació econòmica i la posició que alguns mantenen. Antoni Castells ha estat l’encarregat d’analitzar l’economia fent un paral·lelisme entorn el món de la salut, comparant l’actual situació econòmica amb un malalt.

D'esquerra a dreta: Octavio Granados, Antoni Castells, Jordi Hereu i Pep Borrell

Com podeu veure, aquests apunts es troben allunyats del llenguatge intel·ligible que s’associa a l’economia però aquests detalls han estat presents en sòlides, treballades i elaborades intervencions. Segurament, aquestes idees queden desnaturalitzades plasmades en aquest espai i allunyades del seu context,

La cloenda ha anat a càrrec del Primer Secretari de la Federació del Camp de Tarragona, Xavier Sabaté que no ha dubtat en agrair a totes les persones que han participat però també aquelles que han vetllat per fer possible aquesta Escola d’Hivern. Acte seguit, amb la intervenció de José Montilla s’ha donat per acabada una interessant i fructífera edició de l’Escola d’Hivern del PSC.

7 Comments:

At 7:10 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

No sé ningú té la clau de la solució és una cosa global. primer ha de començar obama

 
At 9:36 p. m., Blogger Laia Gomis said...

És veritat que ningú té una vareta màgica que ens doni una solució i resolgui la complexa situació en la qual ens trobem. Crec que totes les administracions poden posar el seu granet de sorra, començant per l'administració més propera al ciutadà fins arribar a les grans institucions.

El PSC ha abordat la situació en la qual ens trobem actualment, sense embuts, reconeixent la gravetat del problema i per aquest fet no ens volem estar de braços plegats i esdevenir uns mers observadors sinó que volem actuar i intentar pal·liar els efectes que es deriven d'aquesta situació.

Cordialment,

Laia

 
At 11:08 p. m., Anonymous Anònim said...

Qui deu estar malalt deu ser el mateix Castells havent de barallar-se amb els "companys" socialistes de Madrid. I la ministra de defensa? comença a tenir l'ego pujat i no s'està de donar notícies "bomba"...
Ja podeu fer escoles, ja... i enviar-hi a Zapatero, per exemple, que li ensenyin a complir allò que promet.
No sé com pots treure pit pertanyent al PSOE!! Buf!

 
At 11:19 p. m., Blogger Laia Gomis said...

El conseller Castells no es baralla amb ningú, simplement defensa els interessos de tots els catalans. Si d'això en dius barallar-se...crec que és una aproximació poc ajustada a la realitat.

Si els socialistes organitzem escoles i congressos no és perquè sí, té una raó de ser molt concreta i clara. La formació en el nostre partit és un eix fonamental i precisament tenir l'oportunitat d'escoltar i interpel·lar a grans experts en determinades matèries és una gran oportunitat de descobrir realitats des de mirades diferents.

A més, la reflexió i el debat són dos elements molt importants en la societat del segle XXI, les actituds irresponsables i irreflexives omplen el dia a dia, el PSC es troba a les antípodes d'aquest comportament, apostem per la seriositat i el rigor, valors molt escassos en nombroses formacions polítiques.

Cordialment,

Laia

 
At 12:04 a. m., Anonymous Anònim said...

D'irresponsable i irreflexiu es pot titllar, com a mínim, l'estirabot de la Chacón. Irresponsable, irreflexiva i vergonyosa és l'actitud del govern SOCIALISTA espanyol quan no compleix els terminis pel finançament.
I si tu vols els socialistes sou els més millors i guais de tots...

 
At 10:02 p. m., Anonymous Anònim said...

"El PSC ha abordat la situació en la qual ens trobem actualment, sense embuts, reconeixent la gravetat del problema"

Ja
http://www.youtube.com/watch?v=EMetQyCEtlc

 
At 9:15 a. m., Blogger Sóc el Roger, said...

Ara t'he de reconeixer que fa dies que no visitava el blog i veg que segueixes tant activa com sempre! A veure si a nivell local encomanes aquesta activitat als qui l'haurien de tenir...

Apa moolts records!
Roger

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home