divendres, de març 20, 2009

No han passat del segle XV

Els viatges oficials són una pràctica constant i regular en el món de les relacions internacionals. Una delegació de representants es desplacen fins a un territori per estrènyer llaços, comprovar in situ la situació econòmica, social i cultural en la qual es troba el conjunt de la població. A més, s’acostuma a aprofitar l’avinentesa per fomentar una fluïda comunicació i treballar a fons sobre aquells temes que uneixen i vinculen ambdues parts.

Habitualment, aquestes visites acostumen a passar desapercebudes i només es converteixen en un fet noticiable quan té lloc algun incident o quan succeeix alguna anècdota curiosa que no passa desapercebuda de cara als mitjans de comunicació. Aquesta setmana hem tingut un exemple, el Papa Benet XVI ha iniciat el seu viatge oficial pel continent africà. Ara, només arribar, el seu primer missatge ha estat totalment desafortunat: Els preservatius, lluny d’ésser la principal arma en la lluita contra la sida, contribueixen a expandir aquesta malaltia.

Una manifestació que evidencia la posició de l’església catòlica vers una epidèmia que diàriament acaba amb la vida de milers de ciutadans. Les opinions són lliures i la direcció que pren la doctrina de l’església catòlica també. No obstant, arribar a un continent en el qual resideix el 70% de la població mundial infectada per sida i cada dia 6000 persones moren a causa d’aquesta malaltia i pronunciar aquesta frase crec que és una veritable aberració.

A més, aquest posicionament des d’un punt de vista ideològic pot causar gran simpaties entre aquells que creuen que la veritable prevenció parteix de l’abstinència sexual, un argument que en altres ocasions hem sentit en veu d’alts representants de la jerarquia catòlica del nostre país. El Papa Benet XVI també es va referir aquesta qüestió, tot i que va optar per maquillar el seu discurs parlant de la necessitat de la "renovació espiritual i humana del sentit de la sexualitat". Que ningú s’enganyi, aquesta afirmació ens condueix al mateix punt de partida.

La irresponsabilitat de la màxima autoritat de l’església catòlica arriba a quotes inimaginables. Científics, investigadors i professionals de la medicina han esmerçats molts esforços en intentar conscienciar al conjunt de la ciutadania sobre la importància de l’ús del preservatiu quan es mantenen relacions sexuals, entre moltes altres raons per evitar el contagi de la sida. En un moment, a través d’una frase que no ha estat fruït de la casualitat, el pontífex ha reduït fins a la mínima expressió anys de recerca i investigació, que demostren d’escreix que el preservatiu és un mecanisme eficaç per la prevenció d’aquesta malaltia.

Tanmateix, les actituds retrògrades i arcaiques són una mostra evident de l’estancament en el qual es troba l’església catòlica. En ple segle XV es van aturar en el temps, els anys han anat passant però ells no han canviat els seus plantejaments ni tampoc han modificat les seves principals línies argumentals. No obstant, em sento orgullosa de pertànyer a una societat que precisament camina en una direcció totalment allunyada a les màximes catòliques. És més, les crítiques vers les afirmacions realitzades pel pontífex no s’han fet esperar i han aparegut des de diversos i plurals sectors ideològics, un fet inimaginable fa només unes quantes dècades.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 20/03/09
Laia Gomis

1 Comments:

At 9:34 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Amb aquest Papa anem enrera. A veure si un dia d'aquests ens torna a néixer el Crist i tornar a començar de nou.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home