divendres, de març 10, 2006

Recordatori

La celebració del Dia Internacional de la Dona sempre ha estat objecte de crítiques i fines ironies realitzades des de diversos col·lectius els quals tenen com a última finalitat procurar desvirtuar un dia especial pel conjunt de la ciutadania. Crec que seria un error parlar tan sols d’una celebració femenina sinó que són molts els homes que es sumen i commemoren aquesta data protestant en contra de les situacions discriminatòries que tenen lloc habitualment en la nostra societat. No obstant, cada 8 de març al llarg de tot el dia he d’escoltar de manera reiterada preguntes absurdes i mancades de sentit de l’estil quin és el dia de l’home? Davant aquesta provocació hi ha dues alternatives, la primera seria la més còmode la qual consistiria en no respondre-la, però no crec que es tracti de la més encertada, més aviat la considero errònia. La darrera opció es recolza en un pilar bàsic i fonamental, el diàleg. Sóc una amant del diàleg i sempre que tinc l’oportunitat em decanto per aquesta alternativa ja que l’intercanvi de diferents punts de vista sempre suposa un enriquiment personal, a més que et permet conèixer altres percepcions que fins aquell moment no contemplaves i potser mai t’havies plantejat. Tanmateix, puc afirmar que en determinades situacions m’he trobat que el meu interlocutor no em dóna l’oportunitat d’expressar-me, no li interessen els meus arguments i només es mou dins els tòpics intransigents i falsejants de la realitat que es porten pronunciant des de fa massa anys.

Dissortadament, existeixen nombrosos motius de discriminació laboral i desigualtat social que es mantenen vigents en ple segle XXI. Moltes són les dones que duen a terme una doble jornada laboral, després de les 8 hores de treball fora de casa quan arriben a la seva llar, lluny de desconnectar dels nombrosos problemes que cada dia apareixen, la feina continua. La neteja, la compra, la preparació dels àpats, l’atenció als més petits de la casa, i un llarg etcètera d’activitats impliquen una realització ininterrompuda del treball.

La diferència salarial entre homes i dones és més que evident respecte el treball remunerat que ambdós realitzen fora de casa, ocupant el mateix càrrec una dona i un home, el sou d’ella seria un 30% inferior. Per descomptat, la segona jornada laboral que duen a terme les dones no suposa cap remuneració ja que hi ha qui entén que aquest és el rol que li pertoca i per tant ha d’assumir la realització d’aquestes activitats sense qüestionar-s’ho ni plantejar-s’ho. Aquesta visió arcaica i perquè no dir-ho, prehistòrica, del paper de la dona a la societat ha desenvolupat llargues teories. Entre aquestes, podem destacar aquella que situa la incorporació de la dona al mercat del treball com la font de tots els problemes que es presenten a la nostra societat. Sense cap mena de dubte, hi ha qui es pensa que l’articulació d’uns principis en un document ja atorga de veracitat els termes inclosos en el mateix però malgrat que aquestes actituds les adoptin prestigiosos i persones amb gran renom, no hem de dubtar en oposar-nos-hi i rebutjar la potenciació de les pràctiques discriminatòries.

El nostre municipi, El Vendrell, el passat 8 de març no va voler quedar-se al marge d’aquesta celebració i es va sumar a la commemoració del dia internacional de la dona treballadora. Tanmateix cal fer un esment especial destacant que els actes no es van limitar tan sols en aquesta data caracteritzada per la tradicional lectura d’un manifest sinó que hi ha una amplia agenda repleta d’activitats diverses, les quals es van iniciar el passat divendres amb la presentació del llibre Lecciones de Ausencia, de la poetessa argentina, Teresa Martín Taffarel i conclouran a finals d’aquest mes.

Afortunadament, el nostre municipi es troba molt sensibilitzat amb aquesta qüestió i una bona mostra d’això és la repleta agenda que a les línies anteriors esmentava. El dia 8 de març és una jornada reivindicativa i s’ha de recordar al conjunt de la societat que malgrat formar part d’aquells països que ens fem anomenar desenvolupats, la discriminació és present entre nosaltres diàriament, ja sigui en l’àmbit familiar, laboral o social.

Article publicat al Diari Baix Penedès, 10/03/06
Laia Gomis