dilluns, de setembre 14, 2009

El poder del GPS



Si parlem del sistema de posicionament global, ben segur, pocs sabran a quina realitat concreta estem al·ludint, en canvi, si emprem les sigles GPS, automàticament tots tindrem ben present la imatge d’un petit aparell que condensa al seu interior informació sobre la xarxa viària i ens facilita els nostres desplaçaments.

Avui en dia, pocs són els vehicles que al seu interior alberguen un mapa de carreteres. Recordo que no fa massa anys, molts cotxes tenien al seu interior un mapa de carreteres. Les interpretacions que s’efectuaven sobre el mateix han generat un reguitzell d’acudits sense precedents, tota una essència s’amagava quan arribava el moment de consultar el mapa, opinions per a tots els gustos i mentre més persones miraven el mapa més alternatives apareixien.

Els mapes de la xarxa viària durant molts anys es van convertir en un instrument de gran utilitat però actualment aquests elements semblen formar part del passat i ben aviat els trobarem a les vitrines dels museus d’història.

La tecnologia ha jugat un paper clau i fonamental perquè mica en mica els mapes en suport paper esdevinguin veritables relíquies. De la mà d’un invent que cercava fins estrictament estratègics i militats, el GPS es va anar incorporant al conjunt de la societat i en qüestió d’un període de temps molt breu va tenir lloc una extensió massiva d’aquest invent.

La comoditat i la facilitat que caracteritzen el GPS són els dos principals atributs que expliquen l’èxit sense precedents d’aquest instrument que molts vehicles porten incorporat de sèrie. Davant el dubte, automàticament, s’introdueix el destí i l’aparell ens calcula la ruta que hem de seguir. A més, no només procedeix a estudiar quin és el camí sinó que ens ofereix diverses alternatives com ara la més econòmica, la més curta així com també si ho desitgem ens dóna totes les instruccions en veu alta.

Tanmateix, hi ha moltes persones que senten una veneració extrema vers aquest aparell, una veritable fe cega vers totes les indicacions que dóna el GPS. En cap moment es plantegen la possibilitat que aquest aparell s’equivoqui, ara bé el marge d’error sempre es troba present i precisament per aquest fet no s’ha de perdre mai el sentit comú.

No hem de deixar que els nostres moviments es trobin subjectes en exclusiva vers les ordres i les directius que una màquina efectua, senzillament perquè la xarxa viària es troba en constants modificacions, obres i canvis que poden passar desapercebuts pel GPS.

L’ús d’aquest aparell s’està generalitzant de manera vertiginosa, les darreres enquestes evidencien aquesta realitat quan rebel·len que un de cada tres espanyols reconeix emprar el GPS. En el fons, cal reconèixer que, una vegada més, un invent que sorgeix a les bases militars esdevé un instrument d’ús habitual i quotidià pel conjunt de la ciutadania.

3 Comments:

At 4:31 p. m., Anonymous Laporta said...

quin GPS fa servir zapatero?? perquè amb aquesta financiació estem perduts!!

 
At 5:49 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Al vendrell el fan anar de puto cul perqquè quan et despistes canvien els sentits del carrer.

 
At 6:08 p. m., Blogger Laia Gomis said...

El nostre municipi el podrien declarar com població per provar l'efectivitat d'aquests aparells perquè el que comentes Miquel és ben cert, d'un dia per un altre, canvien tots els sentits.

Respecte el comentari de Laporta, lamento no poder donar resposta a la qüestió plantejada senzillament perquè desconec el GPS que fa servir Zapatero. Ara bé, el nou sistema de finançament és un gran avenç i serà tremendament positiu. Es tracta d'un bon acord malgrat hi hagi qui es vulgui resistir a reconèixer-ho.

Cordialment,

Laia

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home