divendres, d’abril 24, 2009

Tradició i innovació


En un ambient primaveral celebrem la Diada de Sant Jordi, de bon matí el primer que fem és alçar la mirada vers el cel, esperem que les condicions meteorològiques respectin un dia especial com és el 23 d’abril.

Els carrers s’omplen amb nombroses parades de llibres, autors molt diversos comparteixen espai en un petit racó de les improvisades taules que s’organitzen de manera puntual per celebrar una jornada peculiar. D’aquesta manera, podem trobar aquelles novetats literàries que fa dies que les editorials insisteixen en promocionar però també si rebusquem cerquem títols que passen més desapercebuts però que són tremendament interessants. Novel·la, assaig, poesia, gèneres per a tots els gustos esdevenen els protagonistes.

Mentre mirem, repassem les novetats literàries i pensem quin llibre adquirirem, un flaire especial, propi d’un dia com Sant Jordi inunda els carrers, l’olor de la frescor que desprenen les roses. Tradicionalment, es pensava en la rosa vermella però només cal fer un cop d’ull per constatar que a les floristeries tenen roses de tots els colors, les clàssiques vermelles són les més abundants però amb força s’introdueixen altres tipologies, destacant les roses blanques o blaves, així com tampoc poden faltar les combinacions de diversos colors, una obra d’autèntica enginyeria.

El 23 d’abril té lloc una barreja d’elements estranya que converteix en particular tots els aspectes que s’apleguen sota el paraigües d’aquest dia. D’una banda, aquesta festa s’havia considerat la versió catalana del dia dels enamorats perquè les parelles s’intercanvien regals, concretament, els nois regalen una rosa a les noies i elles lliuren un llibre a la seva parella.

No obstant, en els darrers anys, he observat com aquesta tradició lluny de perdre’s es consolida i m’atreviria a dir que va en augment perquè lluny d’estancar-se, amplia el ventall. Malgrat no ésser un dia festiu, el 23 d’abril és per molts una autèntica festivitat perquè s’ha convertit en una jornada celebrada en l’esfera pública i privada, sense distinció.

Una curiositat interessant és que al dia de Sant Jordi s’ha introduït amb força en el món de les xarxes socials, una nova mostra del pes de la innovació que es fa palesa en una tradició molt típica de casa nostra. Des d’una perspectiva diferent i amb un caire particular, les noves tecnologies tenen un paper destacat i també juguen a favor de la difusió i extensió de la Diada de Sant Jordi.

Les roses virtuals amb molta seguretat hauran arribat a la bústia del correu electrònic de molts lectors així com també bonics fragments d’obres literàries acompanyats d’unes afectuoses paraules que companys de classe, de treball o senzillament amics dirigeixen per compartir plegats un dia amb una gran pluralitat de significats, especials i molt diferents per cadascú de nosaltres.

Les sinergies que es creen entorn el 23 d’abril són pròpies i exclusives d’aquest dia, una estreta connexió entre realitats que en principi poc tenen a veure. Llegendes, dracs, princeses, roses i llibres conformen un veritable món per indagar i explicar.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 24/04/09
Laia Gomis

2 Comments:

At 4:28 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Molt bé Laia, aixo l'important és participar.

 
At 3:45 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Crec que és un fet important, la participació activa en una jornada especial com és la Diada de Sant Jordi!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home