divendres, de maig 06, 2011

Punt de sortida

Avui divendres 6 de maig té lloc l’inici de la campanya de les eleccions municipals que es celebraran el proper diumenge 22 de maig. Endarrere queda l’abstracte període anomenat precampanya el qual no es coneix el dia en el qual comença però tots estem d’acord que conclou amb l’inici de la campanya electoral.

En el nostre municipi es presenten un total de dotze candidatures un fet que ens permet evidenciar la pluralitat d’actes que tindran lloc aquests dies per donar a conèixer l’essència de les propostes que els diferents partits presenten així com també visualitzar totes les noves formacions que concorren a les presents eleccions municipals.

La lluita contra l’abstenció crec que serà el denominador comú de totes les formacions tot i que s’ha de reconèixer que les eleccions municipals tenen un caire més proper que la resta de comicis. No obstant, aquest fet no ha de suposar caure en un relaxament perillós que donés per descomptat la participació massiva a les urnes sinó que cal recordar a tots els ciutadans la importància d’acudir a les urnes.

Recordo la primera vegada que vaig poder exercir el dret de sufragi actiu al referèndum de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i des d’aquell moment no m’he perdut cap comtesa electoral, participant activament en totes elles i exercint un dret que va estar absent en el nostre país durant massa anys.

A més, no he dubtat en recordar a totes aquelles persones que no tenien massa clar participar a la festa de la democràcia en la importància i la transcendència que suposa votar. En el fons, estem parlant d’un gest que simplement ens ocupa cinc minuts a les nostres vides i ens permet decidir qüestions de gran abast que sense cap mena de dubtes marcarà les nostres vides

No obstant, les presents eleccions municipals prenen un caire molt especial i alhora important per la persona que escriu aquestes línies. Concretament, pel salt qualitatiu que implica exercir el dret de sufragi passiu, és a dir, ésser membre d’una candidatura.

La proposta que em va formular el Martí Carnicer de formar part de la seva candidatura i ocupar el número tres de la mateixa em va robar moltes hores de reflexió. Finalment vaig acceptar aquest nou repte perquè si realment volem canviar les coses convé una implicació real i activa. Els prejudicis sempre han situat als joves dins un conjunt en el qual la indiferència vers les qüestions polítiques són preeminents però considero que no és així. Els joves tenim molt a dir i molt a fer en la construcció del nostres pobles, viles i ciutats.

Durant els propers dies tindrem l’oportunitat de posar de relleu aquesta realitat així com també difondre els eixos principals dels programes electorals i explicar detingudament tota una pluralitat de qüestions. Tanmateix, considero que no podem oblidar el marc en el qual es desenvoluparà. D’entrada, desconec quin serà l’enfoc que els diversos partits que concorren a les eleccions municipals vendrellenques adopataran durant els quinze dies de campanya que avui tot just inaugurem. Espero que el to de la campanya estigui marcat per la responsabilitat, la seriositat i el rigor.

Article publicat al Diari del Baix Penedes, 06/05/11
Laia Gomis