divendres, de setembre 04, 2009

Balanços positius


El retorn immediat a la quotidianitat no implica l’oblit rotund del ritme de vida que en els mesos d’estiu s’ha dut a terme. Aquesta època de l’any que estem a punt de deixar endarrere sempre és assimilada amb una reducció considerable de l’activitat però sota les generalitzacions no podem oblidar que si un sector de la població gaudeix de les seves vacances és gràcies a que un altre grup treballa per fer possible l’oci i el lleure.

Durant els primers dies de setembre, l’engranatge comença a rodar. Els diaris esprimatxats que durant el mes d’agost hem llegit amb quatre noticies de rigor s’esvaeixen i mica en mica es recuperen les interessants reflexions que professionals i experts realitzen en diversos espais de la premsa escrita.

Al costat de les opinions més plurals i diverses, trobo un parell de notícies que es converteixen en un clàssic després dels períodes de vacances. D’una banda, la sinistralitat a la xarxa viària, un element molt preocupant que cada any s’emporta moltes vides humanes. Tots estem exposats a convertir-nos en víctimes, la nostra conducció és important però no hem d’oblidar que a la carretera no estem sols i les imprudències dels altres ens poden acabar afectant a nosaltres i en el pitjor dels casos convertir-nos en víctimes d’una situació generada per un tercer.

Precisament, per aquest motiu, cal extremar la precaució a la xarxa viària, seguir de prop tots els consells i les recomanacions que estic convençuda que tots tenim interioritzades però cal dur a terme una aplicabilitat ferma de les mateixes. Quan existeix un important volum de trànsit, especialment els caps de setmana i els desplaçaments en èpoques festives com ara ponts i vacances, el risc de patir algun ensurt s’incrementa exponencialment.

Enguany 377 persones han mort a la xarxa viària, continuen sent massa morts perquè darrera de cada víctima hi ha famílies i amistats destrossades. Ara bé, comparativament, podem destacar que aquest estiu s’ha registrat la xifra més baixa de sinistralitat a la xarxa viària des de l’any 1963, un element que és positiu perquè cal tenir en compte que el volum de vehicles que circulen per les nostres carreteres és molt superior, els nombres parlen per ells sols, 1.7 milions de vehicles eren els que circulaven per les carreteres l’any 1963 i actualment superen els 31 milions.

Si la reducció en el nombre de víctimes mortals a la xarxa viària és un element positiu, en el mateix sentit trobem una notícia focalitzada entorn al conjunt del Camp de Tarragona que destaca la reducció del 31% dels accidents laborals a les nostres comarques. No obstant, els valors absoluts ens demostren que hi ha molta feina a fer en matèria de prevenció i de riscos laborals perquè si bé és cert que l’any passat es van registrar més de vuit mil accidents laborals, enguany ens situem entorn els cinc mil sis-cents seixanta-set accidents.

En les dues vessants, tant la sinistralitat a la xarxa viària com també la laboral, presenten una tendència a la baixa que s’hauria de mantenir amb el pas del temps. Des de diverses administracions s’està treballant en aquest sentit, amb polítiques sectorials i actives focalitzades en aquestes grans àrees que comencen a donar els seus fruïts. No obstant, la responsabilitat no pot recaure només en mans de les institucions sinó que tots nosaltres també podem col·laborar a reduir fins a la mínima expressió aquest índexs.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 04/09/09
Laia Gomis

3 Comments:

At 11:13 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

La veritat és que les estadístiques són favorables. això pot respondre a molts factors.

 
At 1:02 p. m., Anonymous Anònim said...

La teva patoleia fot pena. Com has pogut comprovar amb les respostes, les teves trivialitats no interessen. Només al caselles aquest que no sap que fer perquè li facis cas. Casellas, que no insisteixis.... que NO.

Be, només volia comentar-vos que l'11 de setembre,la manifestació de la tarda va tenir una bona assistència, amb 30.000 persones. Be 15.000 segons la urbana, ja ho sabem si fos contra eta serien 500.000
Exit d'assistència brutal també a les 25 marxes de torxes fetes al principat com als milers d'actes.

No oblidem tampoc l'èxit
d'assistència al referèndum d'Arenys, que ha superat la participació a les europeas tot i incloure la gent més abstencionista, 16-18 anys i immigrants. No sense comentar el aclaparador 96% de vots pel SI.

La vanguardia publica que si ara es fes un referendum, el 41% dels catalans votarien SI. No està malament tenint en compte la vanguardia que es prou espanyolista.

Per acabar, avui la chacon a tv3 llepant el cul del ZP i fent la seva feina bruta, donant el seu missatge amenaçador als catalans i contra CIU. Mestrestant, el PSC viu en un altra mon, NI AMB ELS TREBALLADORS, NI EN LA DEFENSA DE CATALUNYA I LA SEVA LLIBERTAT, NI EN RES.... No fos cas que l'amo espanyol zapatitos s'enfades!
Jo em pregunto com el PSC pot estar al costat dels que prohibeixen REFERENDUMS mentre PERMETEN MANIFESTACIONS DE LA FALANGE
LLEI DE PARTITS? només per catalans i bascos

Del cupero dolent.
Crear, lluitar, Poder popular.

 
At 7:59 p. m., Anonymous Anònim said...

te apolló anonimo!!
que cansino es el casellas!!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home