divendres, d’agost 28, 2009

Atributs propis del setembre


Les vacances formen part del passat, uns dies de desconnexió esdevenen la millor fórmula per emprendre amb energies totalment renovades els nous reptes que ben aviat arribaran quan el full del calendari ens anunciï que el setembre es troba entre nosaltres. De moment, encara queden alguns dies d’agost però el clima que es respira no és pas lúdic i festiu sinó més aviat el retorn immediat a la quotidianitat comença a treure el nas per darrera del calendari.

Mica en mica s’ha d’anar recuperant el ritme perdut, una tasca que és molt senzilla a simple vista i que esdevé un gran i virtuós propòsit però cal reconèixer que l’aplicabilitat del mateix genera força complicacions.

El mes de setembre sempre és sinònim d’inici d’un nou curs, il·lusions i pors dels més petits que es barregen formant una estranya amalgama de sensacions pels pares que deixen per primera vegada a la llar d’infants als més petits de casa o bé la incertesa que genera als més grans començar l’ESO, el batxillerat o el gran salt que suposa acudir per primera vegada a la universitat.

Tanmateix, més enllà dels tòpics establerts arreu del nostre territori que acompanyen al mes de setembre, a casa nostra aquest mes té un component implícit que es troba fortament arrelat a un sector que sovint és oblidat i tractat amb un cert menyspreu com és el sector primari.

La verema és el signe distintiu del més de setembre a les nostres contrades. La verdor de les vinyes llueix amb una gran intensitat, els pàmpols protegeixen i en determinades ocasions deixen entreveure el fruït madur que està a punt d’ésser collit. De bon matí, les gotes d’humitat regalimen entre els gotims i a mesura que avança el dia, l’escalfor del sol les fa desaparèixer i no queda cap rastre de la frescor de primera hora del matí.

El sol s’imposa amb força, calor i xafogor que en determinats moments del dia esdevenen insuportables perquè no és una tasca senzilla collir raïms si tenim en compte aquestes dures condicions meteorològiques. No obstant, tots els que any rere any acudim a la cita anual que tenim a les vinyes sabem que tots aquests elements sempre acompanyen a la verema i s’intensifiquen amb especial força durant els primers dies de campanya que acostumen a tenir lloc a les darreries del mes d’agost.

Els millors vins i caves seran servits en prestigiosos i luxosos restaurants accessibles només a les butxaques i als paladars d’un petit grup selecte de privilegiats. Els enòlegs descriuran un reguitzell de propietats i qualitats d’un producte que ha estat cultivat per persones que senten una estima especial per unes vinyes que han estat l’objecte de totes les seves atencions.

Sense cap mena de dubtes, el secret per elaborar productes excel·lents es troba en disposar d’una matèria prima de gran qualitat. Normalment, aquest element ens acostuma a passar desapercebut, ningú en parla i és precisament per aquest motiu que voldria reivindicar i reconèixer públicament el treball incessant així com també la dedicació i la professionalitat que els pagesos exerceixen vetllant durant els tres-cents seixanta-cinc dies de l’any perquè la terra ofereixi els millors fruïts.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 28/08/08
Laia Gomis

5 Comments:

At 9:17 a. m., Anonymous gloria said...

L’escrit t’ha quedat rodó, però també s’hauria de afegir, que enguany el preu que pagaran serà una misèria, que feina hi ha per trobar gent que vulgui fer la verema,i que les excedències de vi d’altres veremes fan que en aquesta la incertesa estigui present.
Però la veritat és que això seria tema per un altre article.

 
At 9:13 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Ara falta muntar un taller de verema per turistes del Ra. Això triomfa segur.

 
At 12:34 a. m., Anonymous Ragó said...

me parece perfecto el escrito respecto al septiembre, pero aprovechando el inicio del curso porque no hacemos autoreflexión, y me contestas dos cosas laia:

¿¿que te parece vivir en un pueblo tan xenofobo como vendrell, donde la tercera fuerza política es plataforma per catalunya, o en cambio se puede considerar que realmente existe un problema en vendrell, para que más de 2000 personas lo hayan votado??

y por otro lado, aprovechando que eres militante socialista, ¿realmente crees que nos sacarán de la crisis?porque medidas como aumentar la presión fiscal a las rentas más altas son medidas electoralistas (porque los ricos tienen SICAVs.... les permiten aprovecharse y evitar esta presión)y efectivamente no tiene efectos, y por otro lado, se esperaba demasiado de obama, y luego.... no nos ha ayudado(porque aquí cada uno barre para su casa)
muchas gracias

 
At 10:33 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Perdoneu el retard en contestar els vostres comentaris, començaré pel darrer que em formulava algunes apel·lacions directes. Respecte Pltaforma per Catalunya, contestar-te que jo visc en un municipi on la immigració no és cap problema però hi ha un grup de persones que estan interesades en crear just la sensació contrària. A través de mentides i enganys es van fer amb la confiança de molts vendrellencs.

Respecte la sortida de la crisi, els socialistes des de diverses administracions estem treballant a fons i amb intensitat per intentar sortir de la difícil situació en la qual ens trobem en aquests moments. El camí no es fàcil però criticant totes les mesures no anirem enlloc, els únics que proposem mesures som els socialistes.

Miquel, tens raó, segur que el Ra organitza unes jornades al camp i la gent paga per anar a collir raïms, tot es veurà...

Glòria celebro que t'hagi agradat el meu escrit, la veritat és que la situació al sector vitivinicola no passa pel seu millor moment.

Cordialment,

Laia

 
At 11:56 a. m., Anonymous Ragó said...

Gloria, sinceramente no me has contestado a las preguntas:
has usado un poco de demagogia.
entiendo que haya mentiras, pero no creo que con mentiras se engañen a más de 2.000 personas (considero que realmente hay un problema detrás, y que no se ayuda a la integración por parte de las instituciones), porque como miembro de varias ONGs (en el raval..) he comprobado es que cuadno ocurren estas cosas, algo hay detrás
por otro lado, si tu crees que el partido socialista lo hace bien... discrepo...
yo estoy en el paro (con una de las mejores medias de mi promoción),y no veo mejora de ningún tipo. Es más me da la sensación que las medidas son demasiado populistas y sin realmente trascendencia efectiva
Como también el discurso de montilla de hoy, demasiado fijado en el autogobierno (cuando a mi lo uqe me interesa es comer!!!, y no que el pueda decidir libremente)

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home