dimecres, d’abril 08, 2009

Moció de censura a Salou

Antoni Banyeres (PSC), Salavdor Pellicé (CiU) i Pablo Otal (RDS)

Hi ha qui podria pensar que la Setmana Santa és una època en la qual la tranquil·litat regna en totes les esferes de la vida. No obstant, enguany podem constatar que aquesta lògica no té lloc. A nivell polític, podem constatar com no hi ha lloc per a les vacances. A la nostra vila, les rodes de premsa i les contrarèpliques en relació a la sentència del contenciós administratiu que dóna la raó al PSC i anul·la la modificació de crèdit acapara l’atenció mediàtica. A nivell estatal, Zapatero decideix dur a terme una remodelació del seu govern, una qüestió àmpliament comentada en els darrers dies. Ahir al vespre, a través d’un missatge al mòbil descobreixo que tot just feia unes hores, a l’Ajuntament de Salou s’havia presentat una moció de censura.

Per aquells que no coneixeu la situació política a Salou, comentar-vos que en aquests moments existia un pacte de govern entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Renovació Democràtica per Salou (RDS) i Convergència i Unió (CiU). L’alcaldia resta en mans del PSC, concretament el company Antoni Banyeres és en aquests moments l’alcalde de Salou. No obstant, la signatura del pacte de govern recollia que el proper mes de juny, tingués lloc el relleu de l’alcaldia i aquesta passés a mans de CiU.

No obstant, ahir per la tarda, Ferran Units per Salou (FUPS) i Convergència Democràctica de Catalunya van presentat una moció de censura. El primer que pot cridar l’atenció a qualsevol ciutadà és com un partit que està al govern de la nit al dia, recolza una moció de censura. D’aquí tres mesos, Salvador Pellicé (CiU) esdevindria el nou alcalde de Salou i en canvi per motius que no puc entendre, ara aquesta formació política passa a recolzar una moció de censura que si prospera farà alcalde a Pere Granados (FUPS).

Pere Granados

A més de la moció de censura, Convergència ha anat més enllà i han acordat la fusió de CDC i FUPS per anar plegats a les eleccions municipals del 2011 i d’altra banda Ferran Units per Salou acorda donar suport a la candidatura de CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2010. Tot plegat, lamentable.

Tanmateix, si aquesta situació no és prou esperpèntica, al cap d’unes hores, descobreixo que la voluntat de recolzar la moció de censura és una decisió avalada pel secretari general de CDC, Felip Puig, però els seus socis de coalició, Unió Democràtica de Catalunya, no han estat informats d’aquesta decisió i han estat al marge de les negociacions que CDC ha mantingut amb Ferran Units per Salou (FUPS).

Tanmateix, Unió no ha trigat en emetre un comunicat que recull el següent: Unió creu que "els pactes fets s’han de complir i en aquest sentit remarquem que no hi ha hagut canvis significatius a la localitat de Salou que justifiquin presentar a hores d’ara una moció de censura que trenca el pacte establert".

Dissortadament, al Camp de Tarragona aquests escenaris de transfuguisme s’estan repetint amb massa freqüència, el cas de Salou és un nou exemple que s’ha de sumar als casos que tenim ben presents com La Pobla de Montorés, Torredembarra i Constantí. Sempre he manifestat que tant culpables són aquelles persones que practiquen el transfuguisme com tots aquells que encoratgen, animen, insten i convencen a les persones perquè traeixin la confiança dels ciutadans.

Abans d’acabar només vull adreçar el meu sincer recolzament als companys socialistes de Salou pel seu treball rigorós i seriós que durant aquests dos anys han realitzat al capdavant del govern municipal. Els ciutadans de Salou coneixen de prop aquesta realitat i estic convençuda que a les properes eleccions municipals, els ciutadans castigaran les actituds i els comportaments que ataquen l’essència de la nostra democràcia.

18 Comments:

At 5:17 p. m., Blogger Què t'anava a dir said...

Aixo de Salou no ho entenc. Suposo que dins CDC deu estar a matar. Per això cadascú tira per un cantó. No ho entenc.

 
At 6:14 p. m., Anonymous Pep de Salou said...

Laia,
més del 50 % dels votants de FUPS són votants o exvotants de CDC (o CiU). L'acord de col·laboració i de llista única té raons i un sentit electoral. A nivell local, intenta resituar CDC com a força política majoritària i, a nivell provincial i nacional, CDC ja fa temps que està integrant llistes i grups socials dins de la casa gran amb vistes a les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

Pel que fa al transfuguisme. Suposo que no ho equipararàs a un canvi d'aliances polítiques. Les dues coses no tenen res a veure. I si parles pels regidors de CDC. Sàpigues que el que dóna suport al nou pacte seguirà sent militant del partit. En canvi el que no ho fa (Salvador Pellicé) deixarà de ser-ho i passarà al grup de no adscrits (per tant, trànsfufga).
Pel que fa als teus companys socialistes... Han tingut 2 anys l'Alcaldia. Qué més vols!

Finalment, tot el que ha passat és del tot democràtic, ètic i legal. Canviar d'aliats, unir llistes, convidar UDC a participar, formar un govern municipal alternatiu, plantejar una moció de censara... res que no estigui previst per la llei i per la pràctica democràtica.

Ho sento pels "companys" socialistes. Però no els vindrà d'un ajuntament menys! El PSC mai no havia concentrat tant poder a Catalunya com avui.

 
At 7:05 p. m., Anonymous Daniel Contreras Sanchez said...

Pep,
Quiero presentarme, soy Daniel Contreras Sanchez, 1er Secretario de la JSC de Salou.
Quiero contestarte punto por punto para no olvidarme de nada, en primer lugar las estrategias que pueda tener para las proximas elecciones CDC no tiene porque pagarlo el pueblo de Salou, ya que interpreto que la estrategia de CDC no piensa en la agrupaciones locales ¿?
Respecto al trasfugismo, no me creo para nada el juego de palabras que has escrito, toda la agrupación local no respalda la deciión de Marc Montagut y la decisión de CDC en sus organos nacionales.
Por último, si, es lícito que en el juego político se practique el transfugismo, pero mi manera de entender la política no lo entiende. Es más, no se puede entender que un concejal de CDC arrebate a su propio partido la alcaldia que tenia dentro de escasos meses para darsela a otro partido, a no ser que respondo a intereses propios.
Y quiero aclararte, que no son 2 años de gobierno que el PSC a disfrutado, sino que el pueblo de Salou a disfrutado.
Laia,
Excelente articulo, queda muy clara la realidad de Salou.

 
At 9:57 p. m., Anonymous Pep said...

Hola Daniel, crec que el teu partit no es cap exemple de democracia ni de respecte per les agrupacions locals. Poso per exemple el pacte de valls. El xavier sabate va haver de fer mans i manigues per evitar que votes en contra el pacte entre segu i batalla.

Transfuga es qui abandona la disciplina de partit. I aqui l'unic transfuga es pellice. Primer quan va pactar amb vosaltres en contra de la direccio de cdc de tgn i de bcn, i segon per tornar a desobeir els seus caps un altre cop.
Dos anys de govern trobats sense esperar-los es mes que suficient. No us podeu queixar!

 
At 12:23 a. m., Blogger jordi pla said...

senyor Pep de Salou:
Ets de CiU i fas molt bé en dir el que dius. Ara... Estic a Torredembarra i sé perfectament que és un trànsfuga. No és qui abandona la disciplina d'un partit simplement. És qui abandona la disciplina d'un partit i es passa o recolza a altre.
Defensa a qui vulguis, però no diguis mitjes veritats.

 
At 12:40 a. m., Blogger Laia Gomis said...

La veritat és que la situació de Salou som molts ciutadans els que no l'entenem. Si una formació política realitza un pacte de govern, aquest s'ha de complir i el que no es pot fer és de la nit al dia, recolzar una moció de censura, sense més.

Convergència Democràtica només té una cosa al cap, guanyar les eleccions, si es compleix aquesta premissa, aleshores poden començar a introduir en el seu discurs alguns aspectes en relació als ciutadans però que ningú s'oblidi que si no existeix la primera premissa, ells no els preocupa el més mínim els problemes i les necessitats dels ciutadans.

Ara, Convergència viu en un moment complicat ja que encara no ha superat que al Parlament de Catalunya ocupi les files de l'oposició. Aleshores, cerquen aliats a tort i a dret i realitzen pactes sense cap mena d'escrupols, tot s'hi val.

Respecte el comentari del Pep de Salou, un apunt molt important és que els meus companys del PSC de Salou no han tingut dos anys l'alcaldia. Aquest fet ha estat possible gràcies a la voluntat, l'acord i l'entesa entre totes les formacions polítiques que van signar l'acord de govern dies després de les passades eleccions municipals.

El municipi de Salou i tots els seus ciutadans han pogut constatar durant temps els canvis experimentats en moltes qüestions. Una altra manera de governar a Salou era possible i els socialistes així ho hem demostrat. Queden moltes coses pendents però aquesta tasca es veu interrumpuda per una moció de censura que, amb tots els meus respectes, no és aigua clara.

Celebro que en aquest espai participin persones que coneixen de prop la realitat de Salou. El Pep ens ha aportat una visió dels fets i el Daniel exposa la seva opinió, a través d'un comentari que evidencia tota una sèrie de fets que al dia d'avui, hi ha moltes persones que miren cap un altre costat. No es pot entendre com CiU recolza una moció de censura que en absència d'aquesta, d'aquí tres mesos, l'alcaldia passaria en mans de CiU. Ara, qui ha de donar aquesta resposta, calla, perquè no és capaç d'encarar la realitat amb fermesa i valentia.

Respecte el darrer comentari del Pep, no hi ha cap formació política que pugui donar lliçons a les altres. Ara bé, el PSC és un partit polític amb una llarga tradició històrica que sempre ha estat al costat dels ciutadans i el municipalisme és una senyal d'identitat dels valors socialistes.

Hi ha qui s'incomoda davant els trets característics propis dels socialistes i aleshores sorgeixen les reaccions desenfrenades que intenten endur-se tot el que troben pel seu camí.

El problema amb el qual es troba Convergència és que la gran majoria de les decisions es prenen a Barcelona, concretament a la seu del carrer Còrsega, en un despatx en el qual només té importància els resultats electorals. Tanmateix, quan és el moment de signar un acord de govern en un municipi, Salou o El Vendrell, tant fa, cal tenir en compte la realitat que es respira en aquest municipi perquè hi ha qüestions que a les grans ments fredes i calculadores se'ls obliden i tot no pot passar per l'adreçador dels resultats electorals ja que per davant d'aquestos hi ha el municipi i els seus ciutadans.

Abans d'acabar, reiterar una idea, el PSC no s'ha trobat amb dos anys de govern com aquell que es troba un bolet. Els socialistes de Salou des del primer moment que van assumir responsabilitats en el govern municipal han treballat amb energia, pensant en tots els ciutadans de Salou, per tirar endavant ambiciosos i engrescadors projectes.

El bon ritme que havia près aquest govern municipal era palpable per molts ciutadans i els més perjudicats d'aquesta moció de censura no seran els socialistes sinó els ciutadans de Salou.

Precisament, els socialistes ens diferenciem amb altres formacions en diverses qüestions però especialment en una que és molt important. Els socialistes des del govern i també des de l'oposició sempre pensen en el bé del seu municipi i en treballar activament per millorar el benestar de tots els ciutadans.

Cordialment,

Laia

 
At 8:28 a. m., Blogger josep guasch said...

el cas de salou es de jutjat de guàrdia i dir que el trànsfuga és en pellicer és d'un cinisme que ratlla l'obscenitat política ja que és l'únic regidor de ciu que dona suport a la moció mentre els altres respecten un pacte que dit sigui de pas mai va ser ben vist per la cúpula de barcelona, desprès ells parlen de centralistes i de la veu del territori.
El lamentable és que de les mocions ciu n'ha fet un punt central de la seva ideologia amb suport a trànsfugues, desdint-se de pactes,o generant divisions, si aquesta és la casa gran millor que sigui ben vuida.
Trobo a faltar aquella ciu ideològica de la qual discrepava però que tenia arguments, lògica, sentit comú i que amb la seva gent podía tenir àmpies converses, discussions i debats, però sempre pensant des de totes les posicions amb el país i la seva gent. Crec sincerament que ál marge de les diferències, que hi son i han de ser,hi ha questions cabdals com infraestructures i línies estratègiques del territori a totes les escales on caldria pensar més en la gent i menys en els resultats electorals a curt termini.
No se si no caldrà revisar la llei electoral perquè situacions lamentables com les de salou, torredembarra, constantí o la pobla de montornès no es tornin a produïr.
En aquest cassos ciu ha fet un pas enrere en la democràcia, és lamentable.

 
At 7:16 p. m., Anonymous Anònim said...

Josep Guasch: clar i contundent. Absolutament d'acord amb tu. Salou està essent un exemple lamentable per la democàcia.
Muntsa

 
At 7:51 p. m., Blogger Laia Gomis said...

El Pep Guasch ha realitzat una exposició excel·lent i crec que no hi ha res a dir ni tampoc afegir, així que amb el seu permís, faig meves totes les seves paraules.
Per cert, gràcies Pep per treure el cap de tant en tant per aquí que sempre resulta interessant poder llegir les teves reflexions!

Una abraçada!!!

Laia

 
At 10:32 p. m., Anonymous Pep de Salou said...

Laia,

Els militants d'Àgora de Valls, són majoria dins del PSC local, i s'oposen al pacte CiU-PSC a l'ajuntament. Van haver d'anar en Xavier Sabaté a la reunió de l'assemblea local per impedir que es votés, ja que hauria perdut l'opció favorable al pacte. Des de llavors, a Valls una gran part de la militància i simpatitzants del PSC també han de viure amb una imposisicó -des de dalt- d'un pacte de govern que no volen.

Cap partit no és diferent en això. I no és dolent. És política. Ja n'hi ha prou d'anar amb el lliri a la mà.

 
At 6:03 p. m., Blogger Jordi Molinera i Poblet said...

Bé, i a Altafulla el PSC també mana gràcies a un regidor exICV i un partit que és el PSC2... a més a més del PP.

Com deien per aqui, prou d'anar amb el lliri a la mà i fer discurs polític de manual.

 
At 1:51 p. m., Anonymous Anònim said...

Amiga Laia, a la vida tot té la seva explicació. Si busques bé i parles amb les persones adequades veuràs com pots entendre la moció de Salou. Si només parles amb una part, només coneixeràs una versió. Intenta entendre parlant.

 
At 11:47 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Hi ha qui posa tots els casos dins el mateix sac i pretén fer-los passar pel mateix sedàs. Aquesta pràctica provoca que s'esbiaxin moltes realitats, hi ha detalls que no es poden perdre de vista, cal remanarcar-los perquè són essencials per entendre les diferències que existeixen entre diverses poblacions.

Així, que no volguem confondre als ciutdans, siguem clars i transparents. Respecte el darrer comentari, sempre procuro informar-me, contrastar informació però el cas de Salou i la moció de censura és molt clar, ara hi ha qui vol crear el caos, provocar sensacions incertes perquè tots sabem que a Salou el govern municipal no només funcionava correctament sinó que actuava amb diligència i solvència.

Cordialment,

Laia

 
At 5:49 p. m., Anonymous Pep de Salou said...

Amen!
Molt bona resposta. Digna d'un polític. però el que emostra és que cap partit no pot anar donant lliçons d'ètica. Tots en un moment o altre es veuen obligats a forçar una mica les coses. I el PSC no és precisament un cor d'angelets. Llavors, potser seria interessant, que la Laia no jutgi tan des d'una espècie de talàia moral i h faci en termes d'estratègia política. L'Antonio Banyeres i els seus aliats no són tan innocents ni tan purs: han intentat comprar un regidor de la FUPS prometent-li tot l'or del món i han estat capaços de fer-ho servir com a amenaça al mateix Carrer Còrsega acompanyats d'un acaudalat promotor immobiliari... No ho critico ni ho jutjo. Així és la política. Encara que a la Laia li sàpiga greu que sigui així.

 
At 6:21 p. m., Blogger Laia Gomis said...

En primer lloc, alguns aclariments. Les meves reflexions són opinions i idees que emet la Laia Gomis, és certa la meva vinculació a una formació política, concretament al PSC, de la qual em sento tremendament orgullosa i en cap moment me n’amago, més aviat, el contrari. Ara bé, com molt bé entendràs no tinc cap necessitat de realitzar estratègies polítiques ni tampoc empensar-me filigranes per respondre a les qüestions que em plantegeu.

Responc lliurement, emprant única i exclusivament, les meves opinons, el meu criteri, perquè no, també la lògica i el sentit comú. Que ningú es pensi que abans d’escriure despenjo el telèfon per preguntar que he de respondre davant certes qüestions compromeses. Ho intento fer de la millor manera possible, a vegades reconec que ho faig amb més encert i altres amb menys però sempre són respostes genuïnament meves.

Estic convençuda que se m’escapen alguns detalls però respecte el cas de la moció de censura de Salou, em veig en cor d’afirmar que fins al dia d’avui, gaudeixo d’una amplia informació. No us penseu que només escolto el posicionament dels meus companys de partit, que així ho faig, però no en exclusiva. Tinc la sort de conèixer ciutadans de Salou, persones allunyades de l’esfera política, sense cap mena d’adscripció política i aquestes fonts d’informació són tremendament interessants.

La imaginació humana té limits inimaginables, deixeu de fer corre rumors infundats i mentides que no s’aguanten per enlloc només amb la finalitat de desgastar unes persones que han treballat pensant matí, vespre i nit en Salou. Imagino que les manifestacions cíviques pacífiques molesten i incomoden aquells que han traït un pacte articulat amb un sòlid acord de govern.

Cordialment,

Laia

 
At 11:59 p. m., Anonymous Anònim said...

Laia crec que tens una opinió del fet bastant encertada.Sóc filla de Salou i dijous vaig sortir a manifestar-me en contra de la moció i jo no sóc ni socialista ni convergent, sóc una ciutadana molt indignada amb els que es creuen els amos i puc assegurar q l'aire q s'ha respirat al poble aquests 2 darrers anys era molt més net. Malhauradament torna haver-hi pudor a ranci

 
At 3:37 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Hi ha qui es pensa que pel mer fet de participar activament d’un projecte polític, automàticament perds el món de vista i totes les opinions neixen única i exclusivament dels entorns polítics en els quals et mous. La veritat és que sempre cal estar ben atent a les opinions i percepcions dels ciutadans, aquells que comparteixen ideologia però també aquells que es troben a les antípodes perquè si quelcom he pogut comprovat és que sempre aprens coses noves. D’aquesta manera, quan conec que en algun municipi ha ocorregut quelcom procuro conèixer l’opinió dels ciutadans, aquelles persones que viuen i coneixen millor que els foranis la realitat que es respira i es cou en el seu municipi.

Celebro l’opinió d’aquesta ciutadana de Salou, ella reconeix que no participa en cap projecte polític però el canvi que ha suposat el nou govern PSC+CiU+RDS ha estat palpable pels ciutadans. Dissortadament, estranys interessos i certes imposicions realitzades des d’un despatx molt allunyat de Salou s’ha trencat un acord sòlid i estable.

Cordialment,

Laia

 
At 7:47 a. m., Anonymous Pep de Salou said...

El que ara són rumors aviat seran fets noticiats. La moció es podria fer escampant moltes males arts de l'actual govern (càrrecs de confiança amb interessos immobiliaris, promotors tutel·lant i pilotant el líder de CiU, hotelers carregant-se el camí de ronda amb la connivència de l'exlider de CiU, setmanaris "independents" vivint de les subvencions municipals...). Però, no cal remenar el femer. Tothom a Salou ha après la lliçó.
Jo també sóc de Salou com l'exemplar ciutadana que destaques,tampoc no tinc carnet, ni sóc votant de partits, ja fa uns quanta anys que el meu vot és blanc...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home