dissabte, de març 31, 2007

En clau municipal (III)

Feia dies que tenia un deute amb els lectors d’aquest blog però l’excés de feina ha estat el culpable que posposes dia si i dia també la informació que avui us adjunto.

La setmana passada irrompia el naixement d’una nova formació política, Alternativa Vendrellenca. Aquest nou partit polític sorgeix de les arreles del col·lectiu juvenil la Trinxera i precisament un element diferenciador és la joventut dels membres integrants que formaran part de la llista. Les informacions periodístiques ens proporcionen la persona que encapçalarà Alternativa Vendrellenca, Rubén Suan, i ens breus dies descobrirem els noms que seguiran el cap de llista perquè la formació està acabant de perfilar alguns detalls.

Les pàgines de la premsa comarcal ens desvetllaven que Ciutadans el Partit de la Ciutadania no farà llista al Vendrell tot i que han confirmat la seva presència a Cunit, Calafell i Santa Oliva.

Esquerra Republicana de Catalunya del Vendrell confia amb Eladi Llop, persona que repetirà com a cap de llista per la formació independentista. Actualment compta amb un regidor a l’ajuntament del Vendrell i es va quedar a tan sols 80 vots d’aconseguir el segon. No obstant, la presentació d’Alternativa Vendrellenca crec que li posarà les coses un xic més difícils a ERC per aconseguir el regidor que van tenir a tocar de dits.

Convergència i Unió presentava en un sopar els candidats a les alcaldies de tots els municipis de la comarca, entre els quals no hi havia cap nova incorporació perquè tots ells són alcaldes a l’actualitat o ja van ser candidats a l’alcaldia en les passades eleccions. La veritat és que fa massa temps que veiem les mateixes cares en la formació nacionalista.

L’antítesis del continuisme i el conservadorisme que defineixen a CiU el trobem amb el Partit dels Socialsites de Catalunya perquè combina amb gran encert l’experiència però també obre la porta a la renovació. Aquest pensament es tradueix amb les noves incorporacions que el PSC del Vendrell efectua en les seva llista electoral: Albert Solè, Francesca Jordà i Montserrat Salvatierra.

D'esquerra a dreta: Montse Salvatierra, Albert Solé, Helena Arribas i Francesca Jordà


L’Albert Solé és una persona molt coneguda a la nostra vila per la seva implicació en el món musical, concretament en tot allò que fa rerefència a la figura del mestre Pau Casals perquè és un gran coneixedor del músic. L’Albert va dirigir durant vint-i-set anys el Cor-Orfeó Parroquial i actualment és cantaire i també ha estat president de l’Associació Musical Pau Casals i co-fundador de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, fa 21 anys. No hem d'oblidar que en la seva vessant política sempre ha estat present en totes les candidatures socialistes a l'alcaldia del Vendrell. Al costat de l’Albert trobem la Paquita, una dona compromesa en el món educatiu on és mestra a l’Escola Àngel Guimerà, tutora de l’aula d’acollida i ha participat en el Moviment de la Renovació Pedagògica del Baix Penedès. En darrer lloc, tenim a la Montse Salvatierra, una persona que representa el col·lectiu dels nouvinguts perquè fins no fa massa temps ella vivia a l’àrea metropolitana de Barcelona i va decidir canviar la ubicació de la seva residència i traslladar-se fins El Vendrell. A més, no em vull oblidar que ella és membre de “La Argentinita”, el grup de dones del Centre Cultural i Andalús García Lorca del Vendrell.

7 Comments:

At 7:08 p. m., Anonymous Anònim said...

Només volia fer-te una petició, Laia: no facis servir colors al text per resaltar noms. Per als daltònics resulta una mica molest, ens hem d'esforçar més a distingir què hi diu.

 
At 1:52 p. m., Anonymous Anònim said...

No sé com està la cosa a El Vendrell, però aquestes municipals es presenten interessants a tot arreu. El PSC està en una baixada generalitzada ( ho sento, però és així)i s'ha de veure quantes alcaldies perdran (Barcelona? Això si que seria un desastre). Els convergents no acaben de treure cap i les municipals no els van mai bé, potser tenen algun dirigent bo a nivell nacional, però no sé com trien els candidats als pobles. ERC ja es veu les burricades que ha de fer per no perdre vots. IC tot que creix una miqueta no crec que tampoc pugui arribar a res espectacular, molta gent ni es planteja votar-los. El PP tenen els seus votants fidels, però d'aquí no surtiran mai si no canvien la seva política. Els Ciutadans-Ciudadanos podrien acabar de consolidar-se una mica més. En fi, votar en blanc podria ser una bona opció...

 
At 2:19 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Anònim, moltes gràcies per la teva observació, he de reconèixer que desconexia aquest matís però ho tindré en compte perquè el fet d'emprar els colors tan sols tenia una finalitat, facilitar al lector la ubicació en la qual es trobava, ara si això en comptes de beneficiar posa més traves a la lectura com molt bé argumentes procuraré emprar-ho el mínim possible.

Respecte la situació de les coses al Vendrell, em sembla Xavi, que la incertesa es troba present arreu del nostre país. No obstant, que el PSC vagi patir una davallada en les eleccions autonòmiques crec que va ser en gran part per l'excès de soroll que havia estat present en la vida política dels darrers mesos però el cas de les municipals estic convençuda que serà diferent.

Al marge de les formacions polítiques, ens hem d'atendre que els ciutadans del municipis petits i mitjans més enllà de les sigles dels partits polítics, cerquen les persones que hi ha al darrera. Precisament, aquest és l'element diferenciador de les eleccions municipals vers les altres.

No obstant, si reprenem la idea que exposaves, comparteixo amb tu el fet que els convergents no treuen cap i per aquest motiu plantegen les municipals com una segona volta a les autonòmiques, un greu error perquè demostren la utilització del món municipal pels seus interessos, quan realment hem de conservar les peculiaritats que defineixen els nostres pobles, viles i ciutats.

Si el fet de votar en blanc mai m'ha despertat massa interès crec que en el cas de les municipals aquesta opció tan digne com les altres té encara menys explicació perquè estic convençuda que de la totalitat de llistes electorals que es presentin en el teu municipi segur que n'hi haurà alguna en la qual li dipositaries la teva confiança. Reflexiona sobre aquest assumpte perquè l’ajuntament és la institució més propera al ciutadà i les decisions que es prenen en el seu interior són profundament importants pel dia a dia dels municipi.

 
At 3:10 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola Laia!

En la teva exzposició de les "opcions electorals" al Vendrell no hi he trobat ni el PP ni Iniciativa. No tenen representació al Vendrell? Ja et dic que desconec l'actualitat política del Vendrell i del Baix Penedès en general.

Jo sóc de Sabadell i diria que alguna cosa molt gran hauria de passar per evitar que el PSC repeteixi una clara victòria.

Personalment, amb tota la consideració que es mereixen els petits municipis, crec que el gran interès de les properes eleccions municipals es troba a la ciutat de Barcelona. Guanyar a Barcelona és tenir mig Catalunya. En les darreres eleccions autonòmiques CiU va guanyar a Barcelona ciutat, fet que pot ser un presagi del que pot passar a les municipals. Com és habitual a Barcelona, suposo que caldrà buscar pactes post-electorals i retrobarem el debat de fa pocs mesos: PSC-ERC-IC? CiU-ERC? CiU-PP?

És interessant veure, com ja s'ha apuntat en aquest blog, els resultats de Ciutadans. Crec que encara no han acabat de definir el seu missatge i això pot confondre a l'electorat. Jo crec que el seu missatge original no era del tot dolent (des del meu punt de vist, clar), però se'ls va posar dins del partit gent que perseguia altres objectius i interessos. Laia, tu que has fet Dret Constitucional, vas tenir al Francesc de Carreras de professor? És el meu professor i és un dels promotors d'aquest projecte que és Ciutadans.

Amb tot el que he llegit, suposo que ets militant del PSC. Molta sort!

 
At 5:38 p. m., Blogger Laia Gomis said...

Hola Jordi! Aquest article sobre la situació electoral al meu municipi parteix de l'actualitat més imperant. Així doncs, no he parlat ni del PP ni tampoc ICV perquè fa temps que les coses en el si de les seves formacions no tenen una translació a l'esfera pública. Reconec que és difícil fer-se una idea sobre la situació del Vendrell a través d'un escuet escrit com el que he elaborat però no tinc cap inconvenient repondre les vostres inquietuds i dubtes que us puguin sorgir a través dels comentaris, que en bona part per això estan.

Actualment, el PP del Vendrell compta amb 2 regidors al consistori i durant aquests 4 anys el PSC i el PP han format part del mateix equip de govern. No obstant, la secretaria del PP a Tarragona es va entossudir en que el pacte s'havia de trencar i els dos regidors del PP no veien motius per fer-ho, perquè l'acord de govern era sòlid i com molt bé exposaven els regidors populars era un pacte entre persones no amb partits politics. Aquesta situació els ha conduit a que els dos regidors fossin expulssats del PP i actualment formen part del grup no adscrit.

Aleshores, el PP ha cercat una nova candidata, així el PP del Vendrell es presenta amb MªTeresa Mercader al capdavant. La incògnita resideix en el fet que els dos regidors expulsats corren rumors que volen dur a terme una llista electoral, de totes maneres, això encara no és cert.

Respecte ICV-EUA, en el meu municipi no tenen cap representant a l'ajuntament i suposo que presentaran candidatura per concorrer a les eleccions municipals però de moment està una mica aturat perquè a menys de dos mesos de les eleccions no s'ha conegut cap novetat al respecte.

L'efecte ciutadans crec que s'ha d'entendre en el context en el qual va sorgir. Ens trobàvem en una situació política on el soroll i el cansament que la societat tenia vers el tema estatut va propiciar l'impuls d'aquesta formació. A més, no hem d'oblidar que si avui tenen 3 diputats al parlament és per la baixa participació perquè amb els vots que van treure en una situació d'una major participació s'haguessin quedat al carrer. Potser m’equivoco però crec que a les municipals no tindran massa bons resultats.

No vaig tenir a Francesc de Carreras com a professor de Dret Constitucional, desconec si és un gran professor ni tampoc se quin mecanisme empra per dur a terme les seves classes. Vaig tenir la gran sort de gaudir de l'experiència d'un gran constitucionalista com és Joan Marcet i l'interès i l'admiració que sento vers aquesta assignatura malgrat ja l'hagi cursat és deu en gran part gràcies a ell.

Tan sols em resta ratificar la teva conclusió perquè com molt bé comentes sóc militant del PSC i com a membre del comitè de campanya et puc assegurar una cosa, fa molts mesos que estem treballant en aquestes eleccions municipals, des de fora sembla que tot es dugui a terme en un obrir i tancar d'ulls però des de dins les coses s'aprecien de manera molt diferent, hores i hores invertides en un projecte. Les urnes tenen l'última paraula i per això haurem d'esperar al 27 de maig.

 
At 7:40 p. m., Anonymous Anònim said...

Saps què passa, Laia? Que jo sóc de Girona i a Girona tenim fa vint-i-vuit anys manant el PSC i potser seria millor algun canvi ( si ho deiem De CiU amb 23 anys a la Generalitat també ho hem d'aplicar en aquest cas), a més que la llista socialista és ultracontinuista, repeteixen 10 dels 11 regidors. És clar que les alternatives no són gaire millors. Els convergents han necessitat Déu i ajut per trobar un cap de llista i al final han presentat un noi que dos dies després de ser proclamat la premsa publicava (filtrat per qui?) que tenia no sé quantes multes per pagar, amb això sol ja es veu que no és un gran candidat. ERC i IC estan al govern municipal amb el PSC i fan més o menys el mateix que a la Generalitat: intentar desmarcar-se de tant en tant amb alguna cosa no massa important, però tots sabem que és el mateix votar socialistes, independentistes o ecosocialistes. Del PP no en parlo perquè tenen una candidata amb una xerrameca sense sentit que fa venir mal de cap després de 30 segons de sentir-la i els Ciutadans no sé si presentaran ningú. També es presenta la CUP, que tenen molta moral perquè no passen mai de l'1%. O sigui que votar en blanc no és una gran decisió, però tampoc és passotisme, a vegades és un solució dolenta, però inevitable.

 
At 1:11 a. m., Blogger Laia Gomis said...

Xavi, en primer lloc t’he de demanar disculpes per trigar tant en contestar-te. Voldria fer constar que si no t’he contestat abans és perquè fins ara, a quarts de dues de la matinada, no he tingut temps per llegir el teu comentari, malgrat no tingui classe aquests dies quasi no tinc temps ni per respirar. Considero oportú esmentar aquesta qüestió perquè vull evitar males interpretacions, algunes de les quals ja m’han arribat a les meves orelles, dient que no sabia que dir i per això callava i no deia res.

Fet aquest apunt, crec que no podem generalitzar el cas de la Generalitat perquè els 23 anys van estar encapçalats amb una única persona, en canvi, el cas de l’ajuntament de Girona no és així perquè hi ha hagut canvis en les persones que han ocupat l’alcaldia durant aquests 28 anys. No obstant, sigui dit de passada, que sóc partidària de no excedir-se més enllà de dues o si m’apures màxim tres legislatures perquè una persona estigui al capdavant d’una alcaldia. Sempre s’ha de combinar l’experiència i la renovació, i d’aquesta manera es pot donar pas a noves persones il•lusionades en treballar per la seva ciutat perquè no hem d’oblidar que probablement veuran des d’una altra perspectiva les mancances existents i les solucions que cal donar-hi. Ara bé, sempre ens hem d’atendre a les particularitats dels municipis perquè en determinades ocasions és totalment comprensible esdevenir l’excepció de la norma anunciada anteriorment,

Respecte el cas concret de la llista que el PSC de Girona presenta, he de reconèixer que no en sóc una gran experta perquè la distància geogràfica és en gran part la causant del coneixement superficial obtingut arrel dels mitjans de comunicació i de l’intercanvi de percepcions amb persones de l’entorn de Girona. No obstant, si crec que s’ha de tenir en compte que dins l’equip de govern municipal del PSC han tingut lloc algunes noves incorporacions arrel de l’elecció de l’actual diputat gironí, Àlex Saez i si no recordo malament la diputada al Parlament de Catalunya, Pia Bosch, també formava part del consistori gironí. Per tant, al llarg de la present legislatura han arribat cares noves a l’ajuntament des del grup del PSC.

Potser la ciutadania creu que hi hauria d’haver més renovació, altres pensaran que ja els està bé, les llistes sempre ofereixen opinions de tota mena. Ara bé, us puc assegurar que el procediment per dur a terme una llista electoral és més complex del que simple vista sembla, no es fa en un obrir i tancar d’ulls sinó que precisament cal tot el contrari.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home