divendres, de juliol 17, 2009

L’empremta vendrellenca al finançament


Aquests dies hi ha un tema que està en boca de tothom, des del diumenge pàgines i pàgines dels diaris dedicades a una qüestió complexa com és el finançament. La veritat és que ens hem familiaritzat tant amb aquest terme que el vertigen inicial s’ha transformat i quan emprem aquesta paraula les pors i els misteris s’han diluït com una mostra de quotidianitat.

El camí per arribar a l’acord no ha estat gens senzill, els revolts i les zones pedregoses han estat presents des del primer moment. Alguns, en veure les dificultats estic segura que s’haguessin espantat i automàticament haguessin recorregut a l’actitud victimista, fórmula que coneixem de ben a prop, després de viure prop de vint-i-tres anys sota aquest denominador comú.

No obstant, en aquesta ocasió, afortunadament aquests paràmetres no han estat presents en cap moment. El compromís combinat amb la capacitat de negociació, el rigor i la professionalitat de totes les persones que han esmerçat esforços per fer possible aquest acord han estat la clau per aconseguir el nou model de finançament.

Totes les mirades es troben centrades als principals líders polítics, els mitjans de comunicació intenten captar les sensacions i les percepcions que manifesten des del President de la Generalitat, passant pel Conseller d’Economia, el President del Govern o la Ministra d’Economia.

Aquestes són les cares més visibles que han fet possible l’acord de finançament. Ara bé, tots som coneixedors que darrera d’aquestes persones n’hi ha moltes altres que han treballat a fons perquè avui puguem parlar d’un nou model de finançament.

Entre totes aquestes persones avui voldria dirigir la meva atenció vers un vendrellenc que coneix com pocs el nou acord de finançament. Ell ha viscut en primera persona tot el procés negociador, és més, no ha estat un mer espectador sinó més aviat part activa. Estic convençuda que tothom sabrà de qui estic parlant, efectivament, de l’actual Secretari General d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, el Martí Carnicer.

Martí Carnicer i Antoni Castells

M’atreviria anar més enllà, no és cap novetat destacar que l’Antoni Castells i el Martí Carnicer han format un molt bon tàndem. La veritat és que estem parlant de dos experts economistes, amants de la professionalitat i amb una capacitat de treball realment envejable. Per no esmentar la discreció que tant els caracteritza, defugint sempre del protagonisme. La veritat és que he de reconèixer que el Martí Carnicer és una persona molt discreta, com poques he conegut. Ell sempre defuig dels protagonismes, una virtut que en els temps que corren realment escasseja.

De tota manera, aquest fet no m’impedeix en reconèixer públicament el treball que el Martí Carnicer ha realitzat perquè avui el nou finançament sigui una realitat. Un gran acord que no han dubtat en reconèixer públicament la gran majoria dels partits polítics, els sindicats, membres de la patronal, les cambres de comerç així com també nombrosos experts i coneixedors a fons d’aquesta matèria. Així que tots els vendrellencs ens podem sentir orgullosos per partida doble, d’una banda pel nou model de finançament i per l’altre per un bon acord que ha estat possible gràcies a la tenacitat d’un vendrellenc com és el Martí Carnicer.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 17/07/09
Laia Gomis