dijous, de desembre 22, 2005

Dècim republicà

El 22 de desembre és una data que tots relacionem amb l'esperança i la il·lusió, desitgem que el número de loteria que vam comprar ja fa alguns dies, els més previsors fa mesos que el tenen, es correspongui a aquell que els Nens de San Idelfonso pronunciin. Cada any és un espectacle, milers de persones segueixen la retransmissió en directe i quan es coneixen els premis majors dotats, l'alegria esclata al indret 0n s'ha venut el dècim premiat.

Quan escric aquestes paraules només es coneixen els cinquens premis però entre ells ha sortit premiat un número molt especial: 14431. A simple vista ens pot semblar que no tingui cap mena de trascendència però si descomposem aquest nombre, veurem que el 14/4/31, és a dir, el 14 d'abril de 1931 correspon a la data en la qual va tenir lloc la declaració de la II República. Segurament centrarà les atencions de moltes persones com si estractés del primer premi. Jo mateixa quan he vist el dècim premiat no m'ho he pensat en escriure aquestes breus paraules.

Potser aquells que desesperadament cercaven el dècim 30105, corresponent a la data de naixement de la filla dels prínceps d'Astúries, s'hauran endut una profunda decepció però no cal que perdin l'esperança ja que encara poden ser afortunats amb el premis que encara falten per lliurar...

Tanmateix, l'anecdota que quedarà del present sorteig sense cap mena de dubte serà aquest cinquè premi, lliurat a la localitat de Burgos i alguns dels afortunats són memebres de l'Ateneu Republicà de Miranda de Ebro que durant 21 anys sempre han comprat el mateix dècim, enguany la sort s'ha tenyit de groc, roig i morat.