divendres, de març 18, 2011

Aniversari radiofònic

El Teatre Àngel Guimerà serà protagonista durant el divendres i el dissabte d’aquesta setmana d’una marató de trenta hores ininterrompudes de ràdio a la nostra vila. Un fet que s’emmarca en la commemoració del trentè aniversari de Ràdio El Vendrell. En aquesta festa participaran totes les persones que durant aquestes tres dècades han contribuït en fer possible el dia a dia de Ràdio El Vendrell.

Destacar que no només prendran part els treballadors sinó que tots els col·laboradors de la ràdio gaudiran d’un petit espai en aquestes jornades maratonianes. Tanmateix, desitjaria ressaltar la voluntat de fer partícips als oients de Ràdio El Vendrell en aquesta festa.

Un gest que posa de manifest el paper clau que han jugat totes les persones que han sintonitzat el 107.1 de la FM i sense ésser conscient s’han convertit en un pilar central de Ràdio El Vendrell. No hem d’oblidar que l’essència de la comunicació radica en el fet de l’existència d’un emissor i un receptor i en absència d’un d’aquests elements ens trobem davant una comunicació frustrada.

Precisament per posar de relleu aquest fet, a la platea del teatre hi haurà un micròfon inalàmbric perquè els assistents puguin explicar les seves vivències i anècdotes relacionades i vinculades amb Ràdio el Vendrell.

Els mitjans i els recursos disponibles l’any 1981 eren més aviat escassos però gràcies a l’empenta de decidida d’un grup de persones es va tirar endavant una embrionària Ràdio El Vendrell. Aquest fet ha permès que avui gaudim d’una sòlida i consolidada ràdio. A més, l’ambició va permetre la creació d’un tàndem potent com és el que configura la Ràdio i Televisió El Vendrell. Sense oblidar el salt a les noves tecnologies comptant actualment amb una pàgina web que ens permet seguir els programes de ràdio i televisió en directe malgrat no estar al Vendrell així com també tenir accés a veure programes emesos per Ràdio i Televisió El Vendrell a través d’un espai a la carta.

He de reconèixer que durant els trenta anys de vida de Ràdio El Vendrell he estat una oient des de ben petita iniciant-me amb els programes musicals i a mesura que han passat els anys he combinat aquesta oferta amb el meu creixent interès entorn les qüestions informatives. Una fortalesa de Ràdio El Vendrell és proporcionar dia a dia de la realitat política, econòmica, social i esportiva vendrellenca ja que la premsa escrita comarcal apareix amb caràcter setmanal els divendres i els que desitgem estar informats diàriament optem per la fórmula de Ràdio i Televisió El Vendrell.

A més, també he tingut el privilegi de participar durant un breu però molt intens període de temps com a col·laboradora de Ràdio El Vendrell a través del programa Pas de Vianants. Un espai que a dia d’avui continua en antena, combinant la tertúlia amb la reflexió. Així doncs, espero que les activitats emmarcades en la celebració del trentè aniversari siguin un veritable èxit i que durant moltes dècades més puguem seguir gaudint de la programació de Ràdio El Vendrell.


Article publicat al diari del Baix Penedès, 18/03/11

Laia Gomis

diumenge, de març 13, 2011

Retallades catalanes

Les primeres valoracions que serveixen per posar de relleu l’acció i les prioritats d’un nou govern s’acostumen a realitzar quan han passat cent dies des de l’inici del mandat. La prudència em portava a esperar però quan repassava els apunts que tenia sobre les decisions adoptades pel govern de la Generalitat de Catalunya en els seus primers seixanta dies he canviat de decisió. Si acumulo tanta informació necessitaré cinc setmanes seguides per realitzar una valoració sobre una tasca que govern que fins al dia d’avui es podria resumir en una única paraula: retallades .

En moments de dificultats econòmiques les polítiques de contenció i d’estalvi no sorprenen als ciutadans però l’orientació i el fonament sobre la qual es recolzen adopten una direcció diferent en funció de la sensibilitat que caracteritza al govern. Dissortadament, a Catalunya tenim un govern que ha decidit recolzar en exclusiva el gruix de les retallades sobre l’eix vertebrador de l’Estat del Benestar. D’entrada, s’ha reduït en un 61% la contractació a docents, 40.000 alumnes estaran afectats per l’aturada en sec de la implantació dels portàtils a les aules així com també la reducció en despeses corrents com llum i calefacció a les escoles públiques. En el nivell de la Formació Professional es crearan noves taxes i es reduirà un 10% el pressupost destinat a les universitats públiques


Ara bé, aquestes mesures només són adoptades per a l’escola pública ja que els centres concertats que en ple segle XXI continuen professant pràctiques summament discriminatòries separant els alumnes per raó de sexe no veuran alterada ni en un cèntim d’euro la percepció econòmica que a través de la subvenció atorga l’Administració de la Generalitat aquests centres concertats. En matèria sanitària també s’acumulen les retallades, tant des del punt de vista d’atenció als pacients concentrant més visites als metges reduint el temps que els professionals poden dedicar als pacients així com també la paralització de la construcció de 14 hospitals i 44 nous CAPS.


Supressió de les ajudes als pares i mares per fills menors de 3 anys així com també a les famílies monoparentals amb fills menors de 6 anys. Són només algunes de les retallades adoptades en els darrers dies. Un caire diferent adopta la voluntat de suprimir l’Impost de Successió i Donacions. Un impost que només afecta entorn el 6% de la població de Catalunya ja que després de les modificacions efectuades sobre el mateix en l’anterior legislatura ha quedat reduït en un impost que fonamentalment només afecta a les grans fortunes.


No hi ha dubtes, la regla que des del Govern de CiU ens imposa és senzilla. Repercutir la base de les retallades sobre l’ampli espectre del conjunt de la ciutadania i aprofitar l’avinentesa per donar un cop de mà a les capes socials que menys dificultats tenen per sortejar la crisi econòmica adoptant la supressió de l’Impost de Successions i Donacions. Després onejarem la senyera als quatre vents però la tendència del nou govern no es pot camuflar amb tocs nacionalistes ja que totes les decisions exposades breuement a les línies precedents desemmascaren i posen de relleu quin és el veritable tarannà conservador i liberal que s’amaga darrera de Convergència i Unió.

Article publicat al Diari del Baix Penedès, 11/03/11

Laia Gomis